Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізіологія.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

16

Фізіологія людини

2 Курс Сестринська справа

Лекція 3. Фізіологія спинного і головного мозку.

План

  1. Будова і функція спинного мозку. Висхідні і низхідні пірамідальні шляхи. Спинномозкові рефлекси. Спінальний шок.

  2. Головний мозок. Структурно-функціональні особливості довгастого мозку та мосту. Види черепних нервів, функції. Рефлекторна функція заднього мозку.

  3. Структурно-функціональні особливості середнього мозку. Децереребраційна ригідність. Статичні, статокінетичні, орієнтовні та сторожові рефлекси.

  4. Функціональна організація та зв’язки базальних ядер. Клінічні прояви при пошкодженні базальних ядер.

  5. Функціональна організація кори великих півкуль. Роль зон кори у регуляції функцій.

  6. Функціонально-структурна організація мозочка. Наслідки видалення і ураження мозочка.

С.р. Функціональна характеристика ядер таламуса і гіпоталамуса. Роль ретикулярної формації.

Нервову систему розділяють на центральну (головний та спинний мозок) та периферичну (31 пара спинномозкових нервів, 12 черепномозкових нервів). Виділяють соматичну нервову систему (регулює поставу і рухи скелетних м’язів) та автономну (регулює діяльність внутрішніх органів).

Починається спинний мозок (СМ) на рівні верхнього краю першого шийного хребця; переходить в довгастий мозок.

Під час розвитку СМ не встигає за розвитком хребта, тому у дорослих він закінчується звуженням (конусом) на рівні І-ІІ поперекового хребця.

Так, як СМ коротший від хребтового каналу, то спинномозкові корінці ідуть нижче СМ до своїх міжхребцевих отворів і таким чином утворюються скупчення нервових корінців (кінський хвіст)

Спинний мозок (СМ), medulla spinalis (грец. myelos, запалення мієліт)

СМ розділяють на сегменти, зріз спинного мозку, від якого відходить пара спинномозкових нервів називають спинномозковими сегментами. Кожному сегменту відповідають спинномозкові нерви, які сегментарно інервують шкіру людини та м’язи. Спинномозкові сегменти є: 8 шийних ( segtenta cervicalia C1-C8 ), 12 грудних segtenta thoracica Th1 –Th12 5 поперекових (segtenta lumdalia L1 –L5),5 крижових (segtenta saralia S1S5, 1 куприковий (segtenta cocygea Co1.

СМ по периферії має білу речовину, яка проходить вздовж всього СМ – канатики. Бічні борозни розділяють канатики на передній, бічний і задній. Біла речовина є скопичення мієлінових нерво вих волокон. З канатиками зв’язана провідна функція СМ. В середині білої речовини міститься сіра – скопичення нервових клітин (нейронів). На розрізі СМ, сіра речовина зовні нагадує метелик, сіра речовина утворює роги – передній, бічний та задній.