Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_TDIP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
412.67 Кб
Скачать

3.Загальна характеристика змісту системи права (основні галузі права).

Загальна характеристика галузейправа

Конституційне право - це система принципів і норм конституції, якізакріплюютьосновисуспільного і державного ладу, форму правління і державного устрою, механізмздійсненнядержавноївлади, правове становище особи.

 Цивільне право - система правових норм, якірегулюютьмайнові і особистінемайновівідносини, щоукладаютьсяміжфізичними та юридичними особами як рівноправними.

 Адміністративне право - система правових норм, якірегулюютьуправлінськівідносини у сферіздійсненнявиконавчоївлади, розпорядничоїдіяльності державного апарату, йоговзаємовідносин з іншимидержавними та недержавнимиорганізаціями і громадянами.

 Фінансове право - цегалузьпублічного права, предметом якого є норми, щорегулюютьдержавніфінанси.

 Трудове право - цесукупністьправових норм, якірегулюютьвідносиниміжроботодавцем і працівниками.

 Сімейне право - цегалузь, нормиякоїрегулюютьособисті і майновівідносини, щовипливаютьізшлюбу та належностідосім’ї.

 Земельне право - цегалузь права, щорегулюєземельнівідносини з метою забезпеченняраціональноговикористання земель, створення умов для підвищенняїхньоїефективності, охорони прав організацій та громадян як землевласників і землекористувачів.

 Екологічне право - цегалузь права, яка регулюєсуспільнівідносини в галузіохоронинавколишнього природного середовища, використанняприроднихресурсів та забезпеченняекологічноїбезпеки в інтересахтеперішнього і прийдешніхпоколінь.

 Кримінальне право - система правових норм, якіохороняютьвідзлочиннихпосягань на права і свободилюдини і громадянина, конституційний лад, усівидивласностітощо, установлюючимірукримінальноївідповідальності за їхвчинення.

 Цивільно-процесуальне право - система норм права, яка регулює порядок розгляду і вирішення судом цивільних справ, а також порядок виконаннясудовихрішень.

 Кримінально-процесуальне право - це система норм права, яка регулює порядок діяльностіправоохороннихорганів і судів у зв'язку з розкриттямзлочинів, розслідуваннямкримінальних справ, їхнімрозглядомусуді й винесеннямвироку.

4.Правомірна поведінка, її види (форми) та мотиви.

Правомірнаповедінка— цевольоваповедінкасуб 'єкта права (ді-яльністьчибездіяльність), яка відповідаєприписамправових норм, не суперечитьосновним принципам права і гарантується державою.

Правомірна поведінка здійснюється у вигляді їх дотримання, виконання і використання, а також правозастосування, тобто становить єдність юридичного і соціального змісту реалізації норм права.

Правомірнаповедінкабуваєтакихвидів:

> за сферою

суспільнихвідносин - економічна, політична, соціальнатощо;

> за суб'єктами - діяльністьдержавнихорганів, громадськихоб'єднань, соціальнихспільнот, громадян;

> за суб'єктивною стороною (ставленням особи до своїхдіянь) - принципова (особа внутрішньопереконанау необхідності виконувати приписи законодавства), звичайна (звичка здійснювати правові норми без роздумів), конформіська (пристосувальна- пасивне виконання приписів, щоб не відрізнятися від інших суб'єктів), маргінальна - здійснювана через страх перед застосуваннямзаходів державного примусу

> за об 'єктивною стороною, тобто формою виявлення-діяльність, бездіяльність;

> за формою зовнішньогопрояву - фізична, словесна, письмова;

> за характером правовихприписів - необхідна та можлива;

> за ставленнямдержави до неї - схвалювальна, заохочувальна, допустима;

> за фіксацією в законодавчих актах - врегульованазаконодавством і неврегульованазаконодавством.

головнімотивиправомірноїповедінки: ідейнапереконаність у суспільнійзначущості, корисностівчинку; обов´язок перед суспільством, правовийобов´язок; професійневідчуттявідповідальності; практична корисністьвчинку для інших; стереотип, звичнаповедінка; конформізм; боязнь юридичної та моральноївідповідальності; особистакористьвідвчинку; егоїстичніінтереси; негативнімотиви (помста, ревнощі та ін.), якіреалізуютьсяправовимизасобами.

Важливимипередумовамитакоїповедінки є рівністьгромадян у суспільстві та принцип поваги до особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]