Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать

12. Надзвичайні ситуації природного характеру.

НС природного характеру - небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні морські та прісноводні явища, деградація грунтів чи надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин, масове ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміна стану водних ресурсів та біосфери тощо.

Небезпечне природне явище - подія природного походження або результат діяльності природних процесів, які за своєю інтенсивністю, масштабом поширення і тривалістю можуть уражати людей, об'єкти економіки та довкілля.

Щорічно в Україні виникає до 300 НС природного характеру, до яких належать явища метеорологічного, гідрологічного та геологічного походження.

Серед НС природного характеру в Україні найчастіше трапляються:

  • геологічно небезпечні явища: зсуви, обвали, осипи, просідання земної поверхні різного походження, селі і т. ін.;

  • метеорологічне небезпечні явища: зливи, урагани, сильні снігопади, великий град, ожеледь;

  • гідрологічне небезпечні явища: повені, паводки, підвищення чи зниження рівня грунтових вод і т. ін.;

  • природні пожежі лісових та хлібних масивів;

-масові інфекційні захворювання людей, тварин і рослин.

НС природного характеру в Україні поділяються на: геологічні, географічні, метеорологічні, агрометеорологічні, морські та прісноводні гідрологічні небезпечні явища, природні пожежі, епідемії, епізоотії, епіфітотії.

Геологічна небезпечні явища. Землетруси - підземні поштовхи у земній корі чи верхній частині мантії, що викликають коливання земної поверхні, спричиняють деформацію земної кори та деформування чи руйнування інженерних споруд.

Стихійні явища екзогенного походження. Якщо оцінювати площу України щодо негативних екзогенних природних процесів, можна виділити площі з різним рівнем ризику виникнення природного стихійного лиха.

Метеорологічно небезпечні явища. Протягом останніх двох десятиліть в Україні зафіксовано близько 240 випадків виникнення катастрофічних природних явищ метеорологічного походження, які спричинили значні матеріальні збитки.

Гідрологічні небезпечні явища. Гідрологічними небезпечними явищами, що мають місце в Україні, є: повені (басейни річок); селі (Карпатські та Кримські гори); маловоддя (річки України); крім того, вздовж узбережжя та в акваторії Чорного і Азовського морів трапляються небезпечні підйоми та спади рівня моря. У 1997-2000 рр. зареєстровано 88 гідрологічних небезпечних явищ (повені, паводки), внаслідок яких загинуло 22 та постраждало 988 чол.

13. Дії після землетрусу.

  • Зберігайте спокій, заспокойте дітей та тих, хто отримав психічну травму в результаті землетрусу, оцініть ситуацію.

  • Допоможіть, по можливості, потерпілим, викличте медичну допомогу тим, хто її потребує.

  • Переконайтеся, що ваше житло не отримало ушкоджень. Будьте дуже обережні, може статися його раптове руйнування, може загрожувати небезпека від витоку газу, від ліній електромереж, розбитого скла.

  • Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та - водопостачання.

  • Обов'язково кип'ятіть питну воду, вона може бути забруднена.

  • Перевірте, чи немає загрози пожежі.

  • Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу.

  • Не користуйтеся довго телефоном, окрім як для повідомлення про серйозну небезпеку.

  • Не поспішайте з оглядом міста, не відвідуйте зони руйнувань, якщо там не потрібна ваша допомога.

  • Уникайте морського узбережжя, де може виникнути небезпека від морських хвиль, спричинених сейсмічними поштовхами.

  • Будьте готові до повторних поштовхів. Часто вони призводять до додаткових руйнувань.

  • Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.