Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать
  1. Постулати щастя

Щастя – стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості, яких зазнає людина, і може проявлятися зовнішнім виявом цього відчуття, радістю від спілкування з ким-небудь близьким, коханим тощо.

Аналізуючи різні точки зору, що осмислюють поняття щастя, можна виділити три підходи до його трактування. Перший з них розглядає щастя як стан повної задоволеності життям, відчуття глибокого достатку й радості. Другий – розглядає щастя як духовну насолоду. А третій підхід доповнює другу точку зору і є її неодмінною умовою. Прояв щастя не залежить прямо від якихось зовнішніх його атрибутів, у першу чергу воно визначається саме суб’єктивною оцінкою самою людиною того, що з нею відбувається.

Оригінальні ідеї щодо щасливого людського життя пропонують такі визначні українські мислителі як Г. Сковорода і В. Винниченко. Зокрема, Г. Сковорода вважав, що щастя залежить від внутрішнього стану людини. Людина повинна любити саму себе і завдяки цьому вона зможе полюбити й інших людей. Саме це є однією з умов досягнення щастя. Також він вбачав щастя через находження людиною своєї «сродної» праці. В. Винниченко вважав, що щастя – це те, що дає довгу, постійну радість життя. Такий стан можливий тоді, коли людина досягає узгодження і рівноваги між різними цінностями – багатством, здоров’ям, славою, коханням, розумом тощо, досягти яких вона прагне впродовж свого життя. Винниченко виділив такі постулати щастя:

1. «В усіх галузях життя твого звільняйся від гіпнозу релігії і будь простою часткою природи».

3. «Не годуйся нічим, непритаманним природі людини», себто нічим, що «не приготоване на кухні матері природи»».

2. «Будь погоджений з іншими, не шкідливими тобі живими істотами на землі й скільки змога бувай у русі, на повітрі, у найближчому контакті з сонцем, рослиною».

4. «Будь суцільним, іншими словами: роби так, щоб кожна твоя дія була виявом погодження всіх, або великої більшості головних сил (інстинктів, підінстинктів, розуму, почуття, підсвідомості, волі)».

5. «Будь чесним з собою, себто виводь на поверхню свідомості кожну

підсвідому думку твою, кожне приховане почуття, не старайся з легкодухості, чи з надмірного егоїзму, чи страху загубити свої звички та втіхи лукавити з собою, не бійся бути правдивим і сміливим сам перед собою».

6. «Будь погодженим в слові і ділі, себто: що визнаєш на словах, те виконуй на ділі. Що проповідуєш іншим, те роби сам у своєму власному житті».

7. «Будь послідовним до кінця». «Коли скажеш «а», то кажи й «б».

8. «Не силуйся любити ближніх без власної оцінки і не претендуй на їхню любов, не будучи цінним для них».

9. «Завсіди пам'ятай, що всі люди і ти сам хворі на страшну хворобу дискордизму. Борись із нею не догмою, не ненавистю, не карою, а розумінням,

жалістю, поміччю».

10. «Живи тільки з власної праці».

11. «Кохайся, з ким любо кохатися, але родину твори тільки з тією людиною, яку ти всією душею і всім тілом твоїм хотів би (хотіла б) мати за матір (чи батька) дітей твоїх».

На сьогодні склалися різні погляди щодо до того, як можна досягнути щастя. Але всі вони об’єднують такі головні постулати, як:

  1. Любов до оточуючих людей;

  2. Думки – матеріальні, тому потрібно думати лише про хороше і воно обов’язково здійсниться;

  3. Є тільки «тут і зараз», не потрібно озиратися в минуле і планувати на майбутнє.