Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать

24. Дії під час землетрусу

1. Дійте негайно, як тільки відчуєте коливання ґрунту або споруди, головна небезпека, яка вам загрожує — це предмети і уламки, що падають. 

2. Швидко залиште будинок та відійдіть від нього на відкрите місце, якщо ви знаходитесь на першому — другому поверсі. 

3. Негайно залиште кутові кімнати, якщо ви знаходитесь вище другого поверху. 

4. Негайно перейдіть у більш безпечне місце, якщо ви знаходитесь у приміщенні. Станьте в отворі внутрішніх дверей або у кутку кімнати, подалі від вікон і важких предметів.Якщо в будинку є діти, необхідно одразу ж помістити їх в безпечне місце, яким можуть бути отвори внутрішніх дверей або внутрішні кути кімнат. Можна сховатися під письмовий стіл або інші міцні меблі. Найбільшу небезпеку представляють падаючі зверху предмети, каміння, балки і т. д.

Встигніть відкрити двері з квартири, якщо є зайва секунда, - вимкніть газ і електроенергію, погасіть вогонь, не запалюйте сирників

5. Не кидайтесь до сходів або до ліфта, якщо ви знаходитесь у висотній споруді вище п’ятого поверху. Вихід зі споруди найбільш буде заповнений людьми, а ліфти вийдуть з ладу. Більше шансів зберегти життя, якщо Ви будете шукати порятунок там, де знаходитесь. Ні в якому разі не намагайтеся вибратися з будівлі за допомогою ліфта, який може застрягти або впасти в шахту.

6. Вибігайте з будинку швидко, але обережно. Остерігайтесь уламків, електричних дротів та інших джерел небезпеки. 

7. Віддаліться від високих споруд, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач. 

8. Зупиніться, якщо ви їдете автомобілем, відчиніть двері та залишайтесь у автомобілі до припинення коливань. Необхідно зупинитися якомога далі від високих будинків та інших споруд і не починати руху до припинення землетрусу.

9. Якщо під час землетрусу Ви опинилися в човні, а поблизу від берега є висотні будинки та інші споруди, то постарайтеся відплисти від берега, щоб уберегтися від падаючих уламків. Якщо ж на березі немає будівель і споруд, то треба якнайшвидше вибратися на берег і відійти подалі від води, тому що землетрус може викликати цунамі або сильні хвилі.

10. Якщо підземні поштовхи застали на вулиці, потрібно якнайдалі відійти від будівель і споруд. Не можна знаходитися поблизу заводів, фабрик, складів, які мають пожежонебезпечні, вибухові й отруйні речовини. Не можна триматися за високі стовпи і масивні паркани, ховатися в будівлях і підвалах. Поїзди, трамваї, тролейбуси зупиняють, а пасажири залишають їх і відходять на безпечну відстань.

11. Перевірте чи немає поблизу постраждалих, сповістіть про них рятувальників та, по можливості, надайте допомогу. 

  1. Охорона праці жінок, неповнолітніх та інвалідів

Жінки: Згідно зі ст. 24 Конституції України жінки мають рівні з чоловіками права і свободи. Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю. Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка єлегшою. Жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів. За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Вони мають право на одержання відпустки повної тривалості у перший рік роботи до настання шестимісячного терміну безперервної роботи. Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком. Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства.

Неповнолітні: мінімальний вік прийняття їх на роботу – 16 р. За згодою одного із батьків можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15р. Забороняється застосування їх праці до важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці. Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові. Забороняється залучати їх до надурочних і нічних робіт, а також у вихідні дні. Тривалість робочого часу для молоді віком від 16 до 18 років - 36 год.на тиждень, від 15 до 16 років - 24 год. При скороченій тривалості щоденної роботи зарплата виплачується в такому ж розмірі, як працівникам при повній тривалості щоденної роботи. Тривалість щорічної відпустки – 31 день.

Інваліди: ЗУ гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. Підприємства зобов′язані працевлаштувати 4 % інвалідів від загальної чисельності працівників. Вони зобов'язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії. Залучення інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час можливе лише за їх згодою. Відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника, переведення інваліда на іншу роботу без його згоди не допускається.