Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать
  1. Мислення і прийняття розумних рішень в екстремальних ситуаціях

Рішення – це двигун досягнень. Проте виникають критичні моменти, коли процес прийняття рішень ускладнюється вплив на нього факторів зовнішнього і внутрішнього середовища.

Таке поняття як «екстремальна умова» має тісний взаємозв’язок з процесом розробки варіантів рішень. Виявилось, що в кризових ситуаціях в цьому процесі виникають певні особливості. А саме:

1) за умов неточної(або неповної) інформації не можливо розробляти рішення за допомогою економіко-математичних моделей, адже про явище не має достовірних даних, тому необхідно використовувати евристичні методи;

2) для продукування нових ідей можна також застосовувати інтуїцію.

Про загрозу виникнення стихійного лиха населення сповіща­ється через мережу провідного мовлення (через квартирні і зов­нішні гучномовці), а також через місцеві радіомовні станції, теле­бачення і, якщо дозволяє час, через засоби друку.

Надавши першу допомогу членам сім'ї, оточуючим і самому собі, громадянин повинен брати участь у ліквідації наслідків сти­хійного лиха, використовувати для цього особистий транс­порт, інструмент, медикаменти, перев'язочний матеріал і т. п.

В екстремальній ситуації слід уміти розрізняти небезпеки справжні й удавані, приймати швидкі рішення, оцінювати людей, постійно і безперервно контролювати себе, правильно визначати свої можливості і намагатися знайти вихід навіть з безнадійної ситуації.

В екстремальній ситуації у багато разів зростають психологічні навантаження, змінюються реакції поведінки, знижується критичність мислення, порушується координація рухів, погіршується увага і сприйняття оточуючої дійсності, змінюються емоційні реакції і т. д. У багатьох ляк перед нападом набагато вищий, ніж реальний ризик піддатися насильству. Через страх з'являється почуття тривоги, боязні, які можуть перерости у жах з його фізичними наслідками: слабість, нерухомість або панічну втечу. Це може супроводжуватися істеричною реакцією — панікою, що, у свою чергу, призводить до алогічної поведінки в екстремальній ситуації. Такий стан утруднює пошук виходу з цієї ситуації, викликає безнадію і, отже, відмову від боротьби.

Для того, щоб прийняти більш або менш правильне рішення в екстремальній ситуації, необхідно, наскільки це можливо, зорієнтуватись, в яку ситуацію Ви потрапили.

Отож, Ви опинилися перед загрозою застосування сили. Насамперед слід з'ясувати, наскільки ця загроза реальна і чи можливо її уникнути.

Якщо Вас зупинив злочинець, уникайте реагування на це насильницькими діями, особливо коли він озброєний. Це не той випадок, щоб ризикувати життям. Соромно визнавати, але кращий спосіб зменшити фізичне насилля щодо себе — це не чинити опір. Практика показує, що той, хто зазнав нападу, має більше шансів вижити, якщо дати зрозуміти злочинцю, що на його боці перевага. Подібна покора для багатьох не є природною рисою, але перед тим, як наважитись на якісь дії, краще зважити свої реальні можливості і можливі наслідки. Тим більше, що самі злочинці у ситуаціях явної переваги над ними вміють вести себе досить поступливо.

При аналізі обстановки, коли Вас пробують шантажувати, слід звернути увагу на такі моменти: по-перше, наскільки реальне те, на чому будується шантаж, тобто, чи сталася насправді та подія, факт, що використовуються проти Вас .

Але для прийняття обгрунтованого рішення необхідний не тільки аналіз ситуації, а й старанна оцінка супротивника.