Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать
  1. Побутовий травматизм та основні його причини

Побутовий травматизм вважаються ушкодження, які людина може одержати вдома у квартирі у дворі чи саду. Ушкодження при цьому найрізноманітніші, але найнебезпечніші з них – це опіки полум’ям, хімічними речовинами і падіння з висоти.

Виникненню побутового травматизму сприяють такі побутові небезпеки: дорожньо-транспортні пригоди; самогубство; утоплення; отруєння; побутові прилади та побутова хімія.

Дорожньо-транспортний травматизм об'єднує всі травми, які завдаються транспортними засобами (якщо потерпілі не зв'язані з виробничою діяльністю), незалежно від того, був потерпілий у машині (водій, пасажир) чи ні (пішохід, велосипедист).

Серед причин смерті у побутовій сфері звертає на себе увагу різке збільшення кількості самогубств (суїциду). Одна з основних причин суїциду полягає у високому рівні безробіття і незадовільному психологічному кліматі.

Значна кількість смертей припадає на утоплення. Щорічно в світі утопають близько 300 тис. чол. В Україні щороку на воді гине близько 4 тис. чол.

Загальна кількість жертв гострих отруєнь значно перевищує число людей, що гине у дорожньо-транспортних пригодах. Гострі отруєння розвиваються внаслідок потрапляння в організм людини хімічних речовин різної природи в такій кількості, яка здатна порушити життєво важливі функції і створити небезпеку для життя. Серед загальної кількості отруєння найчастіше спричинюються: недоброякісними харчовими продуктами або неправильним їх приготуванням; грибами; медикаментами, які використовуються для лікування, однак у надмірних дозах проявляють токсичні властивості; отрутохімікатами, що використовуються для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, препаратами побутової хімії, які широко використовуються для різноманітних господарських та санітарних потреб.

У зв’язку з насиченням електроприладами, технічними засобами та побутовою хімією побутові умови значним стали джерелом небезпеки для здоров’я і навіть життя людини. Електричний струм при дії на організм людини може викликати як місцеві, так і загальні ураження (електротравми). Місцеві електротравми – це опіки, перегрівання внутрішніх органів, розриви тканин м’язів, порушення біоелектричних процесів в організмі, електроліз органічних рідин тощо. Загальне ураження струмом відбувається при проходженні електричного струму через нервові центри дихання і роботи серця.

Причиною виникнення побутового травматизму також може бути негативний вплив на людину побутових предметів та хімічних речовин. Більшість сучасних побутових предметів можуть виділяти забруднювачі повітря. Деякі з них виділяють по кілька забруднювачів, а використання інших може мати прямий шкідливий вплив, який посилюється невеликими об'ємами сучасних квартир, особливо, коли вони погано вентилюються, а також при порушенні правил поводження з побутовими предметами.

Таблиця 1 – Основні причини побутового травматизму

Вид побутового травматизму

Основні причини

Самогубство

Невдоволення життям, відчай, депресія, порушення психічного здоров’я

Утоплення

Страх, температурний шок, невміння плавати, втома, хворобливий стан, алкогольне сп’яніння

Отруєння

Недоброякісні продукти, гриби, медикаменти, отрутохімікати, побутова хімія, отруйні рослини

Дорожньо-транспортні пригоди

Порушення правил дорожнього руху

Побутові прилади

“Електричні” травми (залежно від сили струму) через пошкодження ізоляції, помилкове включення обладнання, “крокова” напруга

Пожежі

Необережне поводження з вогнем, несправність електрообладнання, природні явища

Для боротьби з побутовим травматизмом насамперед треба створити для людини сприятливі соціально-економічні та екологічні умови та проводити спеціальні профілактичні заходи організаційного, технічного, санітарно-гігієнічного, медичного, освітнього й морально-етичного характеру.

Можна виокремити наступні методи запобігання побутовому травматизму (табл. 2)

Таблиця 2 – Методи запобігання побутовому травматизму

Вид побутового травматизму

Методи запобігання

1.

Самогубство

Профілактика, телефони довіри та консультації психологів

2.

Утоплення

Вміння плавати, вольова і психологічна підготовка

3.

Отруєння

Особиста гігієна, відмова від вживання продуктів сумнівного походження, дотримання правил використання

4.

Дорожньо-транспортні пригоди

Дотримання правил дорожнього руху

5.

Побутові прилади

Дотримання правил техніки безпеки і режиму роботи

6.

Пожежі

Дотримання правил пожежної безпеки, своєчасні інструктажі, правила поводження з пожежонебезпечними речовинами