Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать
  1. Ядерна зброя.

Серед сучасних видів зброї масового ураження однією з найнебез-печніших є ядерна.

Ядерною називають зброю, уражаюча дія якої базується на використанні енергії, що виділяється у вигляді вибуху при ядерних перетвореннях.

До ядерних боєприпасів належать оснащені ядерними зарядами бойові частини ракет, авіаційні бомби, артилерійські снаряди, ядерні фугаси. Пристрої, які використовуються для здійснення вибухового проце­су і звільнення ядерної енергії, називаються ядерними зарядами.

За характером вибухових реакцій вони поділяються на три види:

  • заряди, уражаюча дія яких базується на використанні енергії ділення ядер радіоактивних речовин, називаються ядерними;

  • заряди, які базуються на енергії реакцій "ділення-синтез", "ділення-синтез-ділення", називаються термоядерними;

  • ядерні боєприпаси з підвищеним виходом нейтронного потоку в складі проникаючої радіації називають нейтронними.

Ядерна зброя складається з ядерних боєприпасів, засобів доставки їх до цілі (носіїв) і засобів управління. Ядерні боєприпаси (бойові частини ракет і торпед, ядерні бомби, артилерійські снаряди, міни тощо) належать до найпотужніших засобів масового ураження. Дія їх базується на використанні внутрішньоядерної енергії ланцюгових реакцій поділу важких ядер деяких ізотопів урану і плутонію або енергії термоядерних реакцій синтезу легких ядер-ізотопів водню (дейтерію, тритію).

  1. Землетруси та дії у випадку загрози виникнення землетрусу.

Землетруси - підземні поштовхи у земній корі чи верхній частині мантії, що викликають коливання земної поверхні, спричиняють деформацію земної кори та деформування чи руйнування інженерних споруд.

Ділянка підземного удару викликає пружні коливання (сейсмічні хвилі), що поширюються по землі у всіх напрямках. Ділянку землі, з якої виходять хвилі землетрусу, називають центром, а розташовану на поверхні землі ділянку - епіцентром землетрусу Звичайно коливання земної кори спостерігаються у вигляді поштовхів, їхня кількість і проміжки часу між ними можуть бути різноманітними і малопередбачуваними.

За рік на планеті в середньому відбувається близько 18 значних землетрусів силою 7-7,9 бала та один сильний - 8 балів і вище. Взагалі ж спеціалісти вважають, що щорічно відбувається декілька мільйонів землетрусів, близько 50 разів на день "здригається" на­ша планета, проте відчувають це лише прилади.

Попередити землетруси поки що неможливо. Прогноз справджується лише у 80 випадках і носить орієнтовний характер.

Серед усіх стихійних лих, за даними ЮНЕСКО, землетруси займають перше місце в світі за заподіяною економічною шкодою і кількістю загиблих.

Дії у випадку загрози виникнення землетрусу:

  • Уважно слухайте інформацію про обстановку та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном.

  • Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

  • Навчіть дітей, як діяти під час землетрусу.

  • Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування про місце збору мешканців для евакуації. Завчасно домовтеся, де буде місце зустрічі вашої родини у разі евакуації.

  • Одягніться, візьміть документи та зберіть найбільш необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування на декілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик.

  • Вимкніть електроприлади, газ та систему опалення.

  • Зніміть з шаф та полиць важкі речі або закріпіть їх. Вони можуть впасти і спричинити травми. Відсуньте ліжко від вікна.

-Тримайте у зручному місці один або декілька вогнегасників.

Шланги для поливу приєднайте до кранів.

-З'ясуйте, чи не перебуває ваше житло або місце роботи під загрозою

затоплення (у разі руйнування греблі), зсуву або дії іншого стихійного лиха.

  • Виведіть худобу у безпечну місцевість.