Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

20.Механічні коливання (вібрація) та їх вплив на людину.

Механічні коливання – періодично повторювані, обертальні чи зворотно поступові рухи. Це теплові коливання атомів, биття серця, коливання моста під ногами, землі від проїжджаючого поруч потяга.

Основними параметрами коливання є: амплітуда (макс відхилення від положення рівноваги); швидкість коливань; прискорення; період коливань (час одного повного коливання); частота коливань (число повних коливань за одиницю часу). Усі види техніки, що мають вузли, які рухаються, створюють механічні коливання. Збільшення швидкодії і потужності техніки призвело до різкого підвищення рівня, що називають вібрацією. Вібрація – це малі механічні коливання, що виникають у пружних тілах під впливом перемінних сил.

Для тіла людини в сидячому положенні резонанс настає за час¬тоти 4—6 Гц, для голови — 20—30 Гц, для очних яблук 60—90 Гц. За цих частот інтенсивна вібрація може призвести до травми хреб¬та й кісткової тканини, порушення зору, а у вагітних жінок ви-кликати передчасні пологи.

Коливання викликають у тканинах організму перемінне меха-нічне напруження. Зміни напруження вловлюються безліччю ре-цепторів і трансформуються в енергію біоелектричних і біохіміч-них процесів. Інформацію про вібрацію, що діє на людину, сприймає особливий орган чуттів — вестибулярний апарат.

Тривалий вплив вібрацій призводить до вібраційної хвороби, що є доволі поширеною серед професійних захворювань. Зауважимо, що розрізняють чотири стадії перебігу вібраційної хвороби зале-жно від ступеня ураження.

21.Шум. Негативна дія шуму на людину

Шум — це сукупність звуків різної частоти й інтенсивності, що безладно змінюються в часі. Для нормального існування людині потрібен шум у 10—20 дБ. Такий шум створює листя у лісі. Розвиток техніки й промислового виробництва супровод¬жується підвищенням рівня шуму. В умовах виробництва дія шуму на організм людини часто поєднується з іншими негати-вними впливами: токсичними речовинами, перепадами темпе-ратури, вібрацією тощо.

До фізичних характеристик шуму належать: частота, звуковий тиск, рівень звукового тиску.

За частотним діапазоном шуми поділяють на низькочастотні — до 350 Гц, середньочастотні — 350—800 Гц і високочастотні — вище 800 Гц.

За характером спектра шуми бувають широкосмугові, з безпере-рвним спектром, і тональні. У останніх у спектрі розрізняють тони.

За тимчасовими характеристиками шуми поділяються на пос¬тійні, переривчасті, імпульсні та коливальні в часі.

Шум шкідливо впливає на організм людини, особливо на її нер-вову систему, що призводить до перевтоми й виснаження клітин го-ловного мозку. Під впливом шуму виникає безсоння, швидко роз-вивається втомлюваність, знижуються увага та працездатність. Три¬вала дія шуму на людину призводить до гіпертонічної хвороби.

Шум викликає перевтому слуху й може зумовити зниження його остроти, так звану туговухість.

Так, короткочасний вплив рівня 120 дБ (шум двигуна) не приз¬водить до незворотних наслідків, а тривалий вплив шуму 80—90 дБ може викликати професійну глухоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]