Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

44.Деякі аспекти забезпечення безпеки населення при терористичних актах.

Доцільно Встановити й законодавчо закріпити порядок, за якого кожне політичне, ідеологічне, екон рішення піддавалося б експертизі на антитерористич­ний ефект. Здійснити моніторинг тероризму й антитерористичної діяльності: розширити статистичні дані про учасників і посібників тероризму, а також потерпілих; створити єдиний банк інфи. Ухвалити комплексний закон з боротьби з тероризмом, який містив би пакет додатків та в який би ввійшли укази Президента, постанови Уряду, програмні документи, міжвідомчі та відомчі нормативні акти.

Що стосується інформаційного забезпечення цих завдань, то доцільно було б здійснити моніторинг тероризму й анти терористичної діяльності; уніфікувати відомчі і міждержавні підходи до статистичного обліку, розширення кола статистичних даних про учасників і посібників тероризму, про потерпілих; створення єдиного банку інформації, включаючи і дані про результати судового розгляду і режиму інформаційного обміну, узгодження статистичної звітності про терористичні злочини і суміжні кримінальні діяння, розробки і впровадження методики оцінки наслідків терористичних злодіянь, включаючи збиток від зазіхань на життя і здоров'я, на матеріальні об'єкти, на нормальну діяльність державного апарата, на спокій населення.

Стосовно до правового забезпечення доцільно прийняття комплексного закону про боротьбу з тероризмом з пакетом додатків до нього у виді указів Президента, постанов Уряду, програмних документів, міжвідомчих і відомчих нормативних актів.

45.Характерні риси сучасної війни.

Сучасні війни все частіше мають терористичний, антигуманний характер за яких мирне населення країн, що воюють, перетворюється на один з об’єктів збройного впливу, аби підірвати волю й позбавити ворога можливості чинити опір.

Риси (особливості):

1. Застосування різних форм і методів бойових дій, зокрема й нетрадиційних.

2. Поєднання воєнних дій з партизанськими й терористичними діями

3. Широке використання кримінальних та інших іррегулярних формувань

4. Швидкоплинність воєнних дій

5. Вибірковість ураження об’єктів

6. Поєднання потужного вогневого ураження з екон, політ, дипломатичним та інформаційно-психологічним впливом

7. Підвищення ролі високоточних керованих засобів

8. Завдання окремих ударів по ключових об’єктах

Нова зброя: лазерна, інфразвукова, біотехнічна, метеорологічна, геофізична, психотропна, НВЧ-зброя, зброя електромагніт­ного імпульсу, засоби радіоактивної та інформаційної боротьби тощо.

46.Поняття про ядерну зброю. Фактори ураження ядерного вибуху.

Ядерна зброя - зброя масового ураження вибухової дії, в основі якої лежить використання внутрішньоядерної енергії, що виділяється під час ланцюгових реакцій ділення важких ядер деяких ізотопів урану і плутонію та термоядерних реакцій синтезу легких ядер в більш важкі. Характерне велике виділення енергії на одиницю маси реагуючої речовини. Уражаючі фактори:

1. Повітряна ударна хвиля виникає в результаті розширення розпеченої маси газів у центрі вибуху. 2. Світлове випромінювання - видиме, ультрафіолето й інфрачервоне випромінювання, що діє упродовж декількох секунд. У людей може викликати опіки шкіри, ураження очей і тимчасове осліплення. 3. Проникаюча радіація - поєднання гамма-випромінювання й нейтронного потоку. Призводить до захворювання променевою хворобою.

4. Радіоактив зараження місцевості, приземного шару атмосфери, повітряного простору, води й інших об’єктів виникає в результаті випадання радіоактив речовин з хмари ядерного вибуху під час її руху. Поступово осідаючи на поверхню землі, ра­діоактивні речовини створюють ділянку радіоакт зараження – радіо актив слід.

5. Ядерні вибухи зумовлюють виникнення потужних електромаг­нітних полів, які через їх короткочасне існування називають елек­тромагнітним імпульсом Він впливає на радіоелектронну й електротехнічну апаратуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]