Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

50.Біологічна зброя. Захворювання людини, збудники яких можуть бути використані в якості біологічних засобів ураження людей, тварин та рослин.

Біологічна зброя - спеціальні боєприпаси та бойові прилади, споряджені біологічними засобами.

Для ураження людей - збудники бактеріальних захворювань (чума, холера); вірусних (віспи, жовтої лихоман­ки); для ураження тварин - збудники ящура, чуми, несправжнього сказу; для знищення рослин - збудники іржі хлібних злаків, фітофторозу картоплі, пізнього зів’янення кукурудзи та інших культур; комахи-шкідники с/г рослин; гербіциди та інші хім речовини.

Особливістю є наявність прихованого періоду дії, упродовж якого уражені залишаються працездатними й виконують свої обов’язки, а потім раптово занедужують.

Способом застосування є зараження приземного шару повітря. Під час вибуху боєприпасів або спрацьовування генераторів утворюється аерозольна хмара, яка, рухаючись, поширює частинки рецептури, які заражують місцевість.

Зовн ознаки: утворення аерозольної хмари після вибуху боєприпасів або спрацьовування генераторів; виявлення залишків спеціальних контейнерів, боєприпасів та інших видів озброєння; наявність великої кількості комах, кліщів, гризунів, невідомих у цій місцевості.

51.Принципи захисту від біологічної зброї.

Карантин - система протиепідемічних заходів для ізоляції осередку ураження та ліквідації виниклих інфекційних захворювань. Задача - недопущення поширення інфекцій як в осередку ураження так і за його межами. Вводиться в випадках, коли вид збудника не встановлено, або він підноситься до групи особливо небезпечних мікроорганізмів, що викликають такі небезпечні захворювання, як чума, холера, натуральна віспа. Заходи:

  1. Повна ізоляція осередка від навк території;

  2. Розгортання спеціал пунктів перевантаження прибуваючих продовольчих товарів, предметів першої необхідності;

  3. Обмеження спілкування між окремими групами населення, заборона масових заходів;

4) Проведення ряду протиепідемічних заходів:

термінової санітарно-гігієнічної профілактики; Санітарна обробка населення; Дезинфекція.

Обсервація встановлюється при виявленні збудників захворювань, що не передаються від хворої людини до здорової. Це система заходів, що передбачають здійснення ряду ізоляційно-обмежувальних та лікувально-профілактичних заходів з метою запобігання розповсюдженню інфекційних хвороб. Заходи:

а) Обмеження в’їзду і виїзду людей із зони обсервації; Ь) Заборона вивозу майна; с) Термінова профілактика вражень; d) Своєчасне виявлення хворих; є) Вакцинацію і санітарну обробку.

Терміни обсервації та карантину визначаються тривалістю максимального інкубаційного періоду інфекційного захворювання в осередку ураження.

52.Призначення засобів колективного захисту людей у надзвичайних ситуаціях, їх класифікація за конструктивними ознаками. Простіші засоби колективного захисту.

Засоби колектив захисту - захисні споруди: сховища, протирадіаційні та простіші укриття. Сховища - захисні споруди герметичного типу, що захищають від усіх уражаючих факторів, що виникають під час НС мирного та воєнного часу. Люди, які укриваються у сховищах, не використовують засобів індивідуального захисту. Протирадіаційні укриття - споруди, призначені для захисту людей від іонізуючого випромінювання, зараження їх радіо­активними речовинами, краплями НХР та аерозолями біологіч­них засобів. Укриття простішого типу - щілини, траншеї, землянки. Їх зведення не вимагає багато часу, але вони можуть ефективно захищати людей від багатьох уражаючих факторів. Класифікації

За призначенням захисні споруди поділяють на загальні (використов населенням, персоналом) й спеціальні. (для розміщення органів управління, систем оповіщення та зв’язку, лікувальних закладів).

За місцем розташування: вбудовані (у підвальних і цокольних поверхах будинків) та окремо розташовані.

За місткістю сховища малі (на 600 людей), середні (600-2000 осіб) і великі,(більш як на 2000 людей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]