Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

53.Призначення засобів індивідуального захисту та їх класифікація за принципом дії.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) людини призначені для захисту її шкіри, обличчя, очей та органів дихання від дії радіоактивних, отруйних речовин і біологічних засобів, а також для профілактики та зниження тяжкості ураження.

Залежно від принципу дії, усі ЗІЗ поділяють на ізолюючі, що цілком ізолюють людину від факторів навк середовища, й фільтруючі, які поглинають з повітря шкідливі домішки. Фільтруючі засоби захисту органів дихання:

  • протигази;

  • респіратори.

  • найпростіші засоби захисту - ватно-марлеві пов’язки, протипилові тканинні маски.

Ізолюючими засобами захисту є ИП-4, ИП-5.

Фільтруючий засіб захисту шкіри - захисний фільтруючий одяг - ЗФО-58 - бавовняний комбінезон, просякнутим хім речовинами.

Можуть застосовуватися звичайний одяг, просочений мильно-олійною емульсією.

Як ізолюючі засоби захисту шкіри застосовують загальновійськовий захисний комплект ОЗК і легкий ізолюючий костюм Л-1, які виготовляються з прогумованої тканини.

54.Медичні засоби захисту людини у надзвичайній ситуації.

Засоби мед захисту призначені для профілактики або зменшення впливу уражаючих факторів надзвич ситуацій, а також надання першої мед допомоги потерпілим. До них належать: Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи: засоби профілактики ураження у разі зовн опромінення (радіопротектори); засоби ослаблення первинної реакції організму на опромінення; засобу профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової сан обробки).

Антидотами (протиотрутами) називають речовини чи препарати, що сприяють руйнуванню або нейтралізації ОР. Їх поділяють на неспецифічні (адсорбенти) та специфічні, що діють вибірково щодо певних отрут. Протибактеріальні засоби вживають у мить застосування чи погрози застосування біологічних засобів. Їх поділяють на засоби специфічної та неспецифічної профілактики. До табельних засобів мед захисту належать: аптечка ін­дивідуальна, а також антидоти, радіопротектори та антибактеріальні засоби; індивідуальний протихімічний пакет; пакет пере­в’язний індивідуальний. Санітарна обробка - комплекс заходів щодо часткового чи повного видалення з поверхні шкіри й слизових оболонок РР, ОР і БЗ. Розрізняють часткову й повну сан обробку.

55.Засоби медичного захисту при ураженні організму іонізуючими променями.

Радіозахисні засоби - препарати, що сприяють підвищенню опірності організму дії іонізуючих променів. Їх поділяють на групи:

- засоби профілактики ураження у разі зовн опромінення (радіопротектори);

- засоби ослаблення первинної реакції організму на опромінення (переважно протиблювотні засоби);

- засоби профілактики радіаційного ураження РР, що потрапили в організм (препарати, які сприяють якнайшвидшому виведенню РР з організму);

- засоби профілактики ураження шкіри у разі забруднення її РР (засоби часткової санітарної обробки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]