Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

28.Альфа-випромінювання: природа, джерела, механізм негативної дії на біологічну тканину.

Відносяться до важких ядерних часток. Альфа-частинка в 7 300 разів важкіша за бета-частинку.

Несе два елементарних позитивних електричних заряди. Альфа-частинки складають близько 6% загального числа частинок у космічних променях біля землі.

Відомо близько 30 різних природних радіоактивних речовин, при розпаді яких вилітають альфа-частинки.

Дія малих доз опромінення є прихованою й частково або цілком нейтралізується силами організму. Дія великих доз – зменш тривалість життя...променева хвороба.

Здатність іонізуюча - 30 тис. пар іонів, Здатність проникаюча (в повітрі) - 3-11 см.

Альфа-випромінювання затримується, наприклад, аркушем паперу, і практично не спроможне проникнути через зовнішній шар шкіри, що складається з відмерлих клітин. Тому воно не становить небезпеки до тих пір, поки радіоактивні речовини, що випромінюють альфа-частинки, не потраплять в організм з їжею або повітряним шляхом, тоді воно стає надзвичайно небезпечним.

29.Поняття про дози іонізуючого випромінювання. Одиниці виміру доз іонізуючого випромінювання.

Іонізуюче випромінювання - б-я випромінювання, взаємодія якого із середовищем призводить до утворення електричних зарядів різних знаків.

Доза є мірою вражаючої дії р-випромінювань на організм людини.

В загальному вигляді доза розраховується за формулою Д=Р*Т/Косл

де Р- потужність дози, рад/год.

Треба мати на увазі, що одна і та ж доза може накопичуватись протягом різного часу, що впливає на біологічний ефект опромінення: чим швидше отримана визначена доза, тим більше її вражаюча дія і навпаки.

Розрізняють 3 види роз: експозиційну, поглинену і еквівалентну.

Експозиційною називається доза, яка характеризує іонізаційний ефект рентгенівського та гамма-випромінювання в повітрі (тобто ступінь іонізації повітря). За одиницю виміру (позасистемну) прийнято рентген – це така доза рентгенівського або гамм-випромінювання, при якій в 1 см3 сухого повітря при t = 00С і тиску 760 мм. рт ст. утворюється 2,08 млрд. пар іонів (В системі СІ- Кл/кг).

Ця доза вимірюється приладами. Тисячна частка називається мілірентгеном (мр.), мільйонна – мікрорентгеном (мкр.). Вражаючу дію на організм людини більш точно харатеризує не експозиційна, а поглинена доза – це кількість енергії різних видів випромінювань, поглинута одиницею маси даного організму (середовища).

Позасистемною одиницею поглиненої дози є рад (скорочено від Radiation absorbed dose). Рад – це така кількість іонізуючого випромінювання любого виду, при дії якого кілограм опромінюваної речовини отримує кількість енергії, що дорівнює 0,01 Дж.

Для кількісного врахування несприятливої цієї біологічної дії різних видів випромінювань введено поняття еквівалентної дози (Декв).

30.Відносна біологічна активність іонізуючих випромінювань, еквівалентна доза.

Неоднакова біологічна дія різних видів і енергії випромінювань при одній і тій же поглиненій дозі привело до необхідності враховувати відносну біологічну ефективність (ВБЕ).

Вона буде мінятися в досить широких межах у залежності від об'єкта й умов опромінення, а також обраного показника дії іонізуючого випромінювання. Так, наприклад, те саме променеве ураження – виникнення катаракти (помутніння кристалика) у 50% мишей при опроміненні рентгенівськими променями викликалася дозою 800 рад, а при опроміненні нейтронами – дозою 200 рад. У даному випадку ВБЕ дорівнює чотирьом.

Ця величина зростала, якщо опромінення тією же дозою здійснювалася не відразу, а окремими порціями. Доза швидких нейтронів величиною в 1 рад зробить таку ж біологічну дію на людину, що і доза 10 рад рентгенівських чи гамма-променів. Якщо людина піддавалася змішаному опроміненню гамма-променями і нейтронами, простого підсумовування дози (кількості поглиненої енергії) ще недостатньо для того, щоб оцінити можливий біологічний ефект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]