Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне публічне право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
683.52 Кб
Скачать
  1. Боротьба з незаконним оборотом наркотичних засобів та психотропних речовин

У даний час боротьба з наркотиками є найбільш актуальною насвітовій арені. За останні десять років значно зросла кількістьзареєстрованих злочинів і судимостей за злочини пов'язані знаркоманією. Довгий час на це зло закривали очі всі - навіть ті, хтозобов'язаний був боротися з ним.

Наркоманія є світовою проблемою. Наша країна пов'язанаміжнародними зобов'язаннями по боротьбі з наркоманією з іншими країнами всилу ратифікації єдиної Конвенції про наркотичні засоби. Серйозністьзагрози спонукала Генеральну Асамблею ООН скликати міжнародну конференціюдля вироблення програми дій по ліквідації наркоманії. Конференціявідбулася у Відні в червні 1987 року. У ній брали участь дві тисячіфахівців з 120 країн. Були прийняті: програма співпраці по боротьбізі зловживаннями наркотичними засобами, рішення про спільнурозробці методик для визначення ефективних шляхів лікування наркоманії,взаємодії правоохоронних органів і фахівців-медиків.

Дані ООН з 117 країнами світу свідчать про те, що все більшелюдей споживають найбільш небезпечні наркотики такі як: героїн, кокаїн,гашиш, марихуана, морфій та ін За оцінками Всесвітньої організаціїохорони здоров'я загальна чисельність наркоманів у світі сягає в данийчас приблизно 70 млн. чоловік. Збільшилася кількість наркоманів середнеповнолітніх та молоді, ростуть контрабанда наркотиків і торгівляними. Ця діяльність перетворилася у світовій бізнес. Річний дохідкорпорацій, які організовують торгівлю наркотиками, становить приблизно 400млрд. доларів. Певне уявлення про незаконний обіг наркотиківможна одержати на основі даних про проведені великих конфіскація.

Щороку їх кількість у світі сягає 700-800 випадків. У 1975 році у всьомуСвіт поліцією і митницею було перехоплено 2 т. героїну, у 1984 р. - 12 т.,в 1985 р. - 14 т. За останні 10 років кількість конфіскованих наркотиківзросло в 10 разів.

Згідно зі статистичними даними, американці сьогодні споживають 86%наркотиків, вироблених незаконним шляхом в усьому світі. За підрахункамифахівців у 1990 році в США ввезено понад 12 т. героїну, 65 т. марихуаниі 150 т. кокаїну, тоді як туди було поставлено відповідно 10, 59 і 75т. Американські торгівці наркотиками добре налагодили їх виготовлення і усебе вдома. Тільки в одному штаті Каліфорнія, згідно з даними NBC, виявлено

5 тис. таємних лабораторій з виробництва синтетичних наркотиків.

У 1986 році в США нараховувалося приблизно 30 млн. наркоманів. У зв'язку зтим, що наркоманія в цій країні набуває катастрофічних розмірів, ввересні 1986 року, виступаючи по національному телебаченню, президентсказав, що 5 млн. американців регулярно приймають кокаїн, мінімум 0,5 млн.людина постійно споживають героїн, до 20 млн. (кожен дванадцятийамериканець) курять марихуану. На грунті наркоманії в США здійснюється більшеполовини всіх злочинів. В Англії споживання наркотиків зростає за трьоманапрямками: опій і його похідні, група гашишу і група кокаїну.

Відзначається широка ураженість наркоманією молоді. Щорічно англійськаполіція виробляє до 30 тис. конфіскацій наркотиків.

У деяких країнах (Таїланд, Малайзія, Нігерія та ін) за торгівлюнаркотиками введена смертна кара. У Малайзії такий захід призначається зазберігання 200 гр. марихуани або 15 гр. героїну.

Міжнародна боротьба з незаконним обігом наркотиків - один знайбільш злободенних транснаціональних проблем. Масштаби незаконногообігу наркотиків в даний час настільки великі, а одержувані від такоїдіяльності кошти настільки великі, що створюється загроза для економіки ібезпеки багатьох країн Азії і Латинської Америки, правоохоронніоргани яких безсилі що-небудь зробити. Левова частка в незаконномуобігу наркотиків належить міжнародним злочинні синдикати, якісконцентрували у своїх руках сотні мільярдів доларів. Річний обсягприбутку від незаконної торгівлі наркотиками вийшов на друге місце в світіпісля торгівлі зброєю. Це дозволяє наркомафії все активніше втручатися вполітичне та економічне життя багатьох країн. Ні одна окремо взятакраїна не може розраховувати на успіх у боротьбі з наркомафією без широкогоміжнародного співробітництва.

Таке співробітництво почалося на початку століття і розвивалося доситьшвидкими темпами. Перша багатостороння міжнародна Конвенція з опіумубула підписана в Гаазі 23 січня 1912. Співпраця досить активнопродовжувалося в рамках Ліги Націй. Однак найбільш широкий розмах вононабуло після створення ООН. У 1961 році в Нью-Йорку було підписано Єдинаконвенція про наркотичні засоби. У цій конвенції держави визнали,що всі операції з наркотичними засобами, вчинені в порушенніпостанов конвенції, будуть переслідуватися в кримінальному порядку зконфіскацією як самих коштів, так і предметів обладнання,використаних або призначених для їх виготовлення.

У 1981 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну стратегіюв галузі боротьби зі зловживаннями наркотичними засобами, виконанняякій доручено Комісії з наркотичних засобів.

Росія бере участь у Конвенції 1988 року, Єдиної конвенції 1961 року,

Протоколі до неї 1972 року, Конвенції про психотропні речовини 1971 року.

Вона неухильно виступає за суворе виконання всіма державамизобов'язань згідно з цими конвенціями. У цілому позиція Росіїхарактеризується незмінною і послідовною боротьбою за зміцнення івдосконалення міжнародної системи контролю над виробництвом ірозповсюдженням наркотичних засобів і психотропних речовин.

Кожен, хто незаконно споживає наркотики, несе особистувідповідальність за сприяння злочинної діяльності наркомафії. Такийодин з головних висновків, що містяться в представленому у Відні доповіді

Міжнародного комітету з контролю над наркотиками (МККН) за 1989 рік.

Комітет є одним із спеціалізованих установ у рамках ООН.

Не дивлячись на широкомасштабні контрзаходи, зроблені світовимспільнотою, мережу пов'язаних між собою злочинних організацій зі збутунаркотиків, які володіють великою кількістю фінансових коштів і зброї,стала діяти ще активніше. Як ніколи велика небезпека того, щоможуть бути підірвані політичні інститути та економічні системидеяких країн. Як ніколи велика загроза для життя політичних лідерів,юристів, журналістів і пересічних громадян. Оголошена наркомафією війнапроти однієї з країн загрожує безпеці та цілісності всіх держав,є війною проти всього світового співтовариства. Тому у відповідьдії, спрямовані на припинення наркобізнесу, повинні носити більшеузгоджений, комплексний і оперативний характер, бути більш енергійними таефективними, робитися в глобальному масштабі.

Країнам, в яких існує і давно вкоренилося незаконнекультивування нарковмісних рослин, необхідно надати доступ досучасної розвідувальної технології, що дозволяє виявити ізнищити такі посіви. Необхідно поєднувати заходи проти незаконноговиробництва та розповсюдження наркотиків із зусиллями щодо створення більшсправедливого міжнародного економічного порядку, наданням допомогидержавам «третього світу» у підйомі національної економіки, у розвиткутрадиційних експортних галузей промисловості і сільського господарства, впідготовки спеціалізованих кадрів.

Велику стурбованість Комітету викликає той факт, що крім зростаннянезаконного виробництва наркотиків розширюється і «географія» обробіткунарковмісних культур. Так посадки опійного маку, що служить сировиною дляотримання героїну, вже виявлені в Гватемалі і Колумбії, а кущі коки, злистя яких виробляється кокаїн, стали вирощуватися навіть в Африці. Українах, де культивуються ці рослини, діяльність підпільнихнаркосиндикату завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Цей збитоквиражається не тільки у знищенні лісів і подальшої ерозії грунту внаслідок використання підсічно-вогневих методів, але й у забрудненні річок іструмків в результаті скидання в них хімічних речовин, що застосовуються привиготовленні препаратів.

У грудні 1988 року у Відні прийнята міжнародна Конвенція про боротьбупроти незаконного обігу наркотиків і психотропних речовин. Цей документдозволяє удосконалити механізм міжнародного контролю надрозповсюдженням наркотиків, значно посилити дієвість контрзаходів,що вживаються проти наркомафії. Цю конвенцію ратифікували небагатодержави.

Стрімке зростання наркоманії загрожує сьогодні всім верствам суспільства ізавдає йому величезного збитку, що виражається в людські жертви, витратахна охорону здоров'я, зростання злочинності зниження продуктивності праці.

Додаткову загрозу представляє полінаркоманія (вживання більшеодного виду наркотиків) причому часто в поєднанні з алкоголем. Такінебезпечні форми наркоманії ускладнюють процес детоксикації і лікування. У ційзв'язку Комітет наголошує на важливості досягнення прогресу в зниженні попитуна наркотики, що є ключовою умовою поліпшення загального стану вобласті їх незаконного обігу. Без зниження попиту боротьба проти їхнелегального виробництва може принести лише тимчасовий успіх, тому щоліквідація одного постачання призведе до появи іншого.

Небезпека наркоманії настійно вимагає приділення першочерговогоуваги програмами її попередження і лікування, націленим на групипідвищеного ризику. Складним завданням є розробка ефективнихметодів лікування, особливо полінаркоманіі і зловживання кокаїном.

Діюча система міжнародного контролю базується на положенняхконвенцій 1961 і 1972 рр.. і охоплює комплекс заходів, включаючи проведеннярегулярних консультацій і спеціальних місій, організованих за угодою ззацікавленими урядами. При здійсненні своєї контролюючоїдіяльності Комітет збирає і аналізує надану в йогорозпорядження інформацію відповідних національних та міждержавнихорганів, включаючи і Міжнародну організацію кримінальної поліції (Інтерпол),про виробництво, виготовлення, модифікації, споживанні, міжнародноїторгівлі, запаси та конфіскації наркотиків, виявляє недоліки ворганізації контролю, пропонує конкретні заходи щодо їх усунення. У ційзв'язку МККН закликає уряди всіх країн суворо дотримуватись положеньміжнародних конвенцій зобов'язують надавати статистичні звіти прообсягах виробництва і торгівлі наркотиками, а також інші необхіднідані та відомості в цій області.

Списки наркотичних засобів і психотропних речовин, що потрапляють підсуворий нагляд світового співтовариства піддаються щорічній коригування тадоводяться до відома урядів. МККН відзначає, що за даними 1989 рокувипадки витоку наркотиків і психотропних речовин із законної торгівлі внелегальний обіг залишаються відносно рідкісними, а їх кількістьнезначним у порівнянні з об'ємом комерційних операцій. Це відноситьсяяк до міжнародної, так і до внутрішньої оптової торгівлі наркотичнимипрепаратами.

До числа основних регіонів, за яким дається докладний аналізстану справ у галузі контролю над наркотичними засобами, входять:

Східна, Південно-Східна та Південна Азія, Близький і Середній Схід, Океанія,

Європа, Північна Америка, Південна і Центральна Америка, Карибський басейн, атакож Африка. У країнах Східної і Південно-Східної Азії найбільшузанепокоєння викликає незаконне виробництво наркотиків і зловживанняними в Лаосі, М'янмі, Таїланді та Гонконгу. Так тільки в північній частині

Таїланду було виявлено 5 тис. гектарів нелегальних посівів опійного маку,з них 1800 га були знищені. Значно почастішали сулчаі захворювання

СНІДом. Більше 40% наркоманів є сьогодні носіями смертоносноговірусу.

Найбільш значними центрами транзитного обороту наркотиківє Малайзія та Гонконг. Враховуючи гостроту та серйозність сформованогоположення, місцева влада посилюють законодавчі заходи для боротьби зторгівлею наркотиками і надають додаткові повноваженняслідчим органам, водночас розвиваючи активну співпрацю звідповідними установами інших країн.

У Бангладеш спостерігається як зростання наркоманії, так і незаконногообороту. Нелегальні транзитні партії опію та героїну надходять також в

Індію, яка є єдиною країною - експортером опію для медичних інаукових цілей. На Близькому і Середньому Сході основний обсяг незаконноговиробництва опію припадає на Афганістан і Пакистан. З причини нестабільногополітичного становища в Афганістані інформація про масштаби виготовлення іспоживання наркотиків у цій країні залишається невизначеною. Обсягнезаконного виробництва опію в Пакистані в сезон 1988/89 рр.. склавблизько 150 тонн. Уряд вживає заходів, спрямованих на приборканнязростання наркоманії та посилення боротьби проти контрабанди наркотиків.

В Індії міра покарання за злочини, пов'язані з нелегальнимрозповсюдженням препаратів, може становити 5 і більше років тюремногоув'язнення. У разі повторного засудження за деякі конкретнізлочину, у тому числі пов'язані з фінансуванням незаконного обігу,законом передбачається навіть смертна кара.

В Австралії Трирічна національна кампанія боротьби з наркоманією,розпочата у 1985 році, була продовжена ще на 3 роки, що відображаєстурбованість уряду зростанням зловживання наркотиками. Найбільшпоширеними видами наркотичних засобів тут є канабіс,кокаїн, героїн і т.д. Значна їх частина виробляється в підпільнихлабораторіях, проте зростають обсяги контрабандних поставок.

У Східній Європі наркотики продовжують залишатися серйозноюпроблемою. Основним способом їх добування залишаються місцеві джерела.

Крім наркоманії, занепокоєння місцевої влади викликає зростаннязловживання летучими розчинниками, основним споживачем якихстала молодь. Число наркоманів в країнах Східної Європи залишаєтьсянезначним. Найбільше число наркоманів припадає на республіки

Середньої Азії. У країнах Західної Європи тенденція до збільшення смертностівід наркоманії, яка розвивалася швидкими темпами в останні роки,зберігається; злочинність, пов'язана з наркотиками, росте швидше, ніжбудь-яка інша форма кримінальних правопорушень, значно почастішали випадкизахворювання на СНІД внаслідок внутрішньовенного вживання наркотиків. Обсягиконфіскацій героїну, кокаїну, каннабиса досягають у більшості країнрекордних рівнів.

Розвивається європейське співробітництво по боротьбі з незаконним обігом

. найбільш масштабним форумом в цій галузі є «Група Помпіду»,включає 19 країн і діє в рамках Ради Європи. На організованоюнею в травні 1989 року в Лондоні конференції на рівні міністрів західнихдержав були прийняті важливі політичні декларації, що стосуютьсякокаїнової загрози, конфіскації доходів від обороту наркотиків і зв'язку міжпоширенням СНІДу та наркоманії. Крім того, компетентні органи країн -членів ЄЕС співпрацюють між собою за прямими каналами або через установисистеми Європейських співтовариств.

У Північній Америці найбільш тривожне становище складається в США і

Канаді. У Канаді найбільш поширеними наркотиками є каннабісу ікрек, причому приблизно 15 внутрішнього попиту на каннабіс покривається зарахунок його культивування усередині країни в спеціально обладнанихприміщеннях. Незаконний обіг у країні контролюють злочинні організації,що складаються головним чином з іноземних громадян.

Щодо благополучним виглядає становище в Мексиці, де героїн ікокаїн не є основною проблемою охорони здоров'я. У той же часуряд країни вживає рішучі дії проти незаконногообороту.

У Латинській Америці незаконний обіг наркотиків став громадськоїпроблемою. Значна складність у боротьбі проти нелегального виробництванаркотиків полягає в тому, що посадки нарковмісних рослинздійснюються у важкодоступних гірських районах і непрохідних заростяхтропічних лісів у басейні Амазонки і її приток.