Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний суд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Зміст

1. Введення…………………………………………. 2 стор.

2. Історія……………………………………………. 2 – 3 стор.

3. Джерела права, що застосовуються Судом…….3 – 4 стор.

4. Функції Суда……………………….. ………….. 4 – 5 стор.

5. Члени Міжнародного Суду:

5.1. Судді …………………………………. ……5 – 6 стор.

5.2. Судді ad hoc ……………………………… . 6 стор.

5.3. Палати…………………………………. ….. 7 стор.

6. Судочинство……………………………….. ……7 – 8 стор.

6.1. Справи, які розглядає Суд………………... 8 стор.

7. Висновок……………………………………. …... 8 стор.

8. Використані джерела…………………………..... 9 стор.

1. Введення

Міжнародний Суд (англ. International Court of Justice, фр. Cour internationale de Justice) — головний судовий орган ООН, до юрисдикції якого входять усі питання, що передаються йому державами, і всі питання, передбачені Статутом ООН і чинними договорами і конвенціями. Цей орган складається з 15 суддів, яких окремо обирають Генеральна Асамблея і Рада Безпеки на дев'ять років. Судді обираються за рівнем кваліфікації, а не за національною ознакою, з числа осіб високих моральних якостей, які висуваються в їхніх країнах для призначення на вищі судові посади або є юристами з визнаним авторитетом в області міжнародного права.. Проте не може бути обрано двоє суддів з однієї країни. Суд міститься у місті Гаага (Нідерланди). Країни-члени можуть передавати на розгляд Міжнародного Суду справи про прикордонні суперечки, право на рибну ловлю, право на корисні копалини та інші спірні питання. Рішення суду приймаються більшістю голосів присутніх на засіданні суддів при кворумі не менше 9 членів. Рішення обов'язкові лише для сторін у спорі держав і лише по даній справі. Рішення Міжнародного Суду ООН є остаточними і оскарженню не підлягають. Головний судовий орган ООН може також давати консультативні висновки з будь-якого юридичного питання за запитом будь-якої установи ООН, що має на це право. Такі висновки в принципі мають лише характер рекомендацій. Генеральна Асамблея або Рада Безпеки можуть консультуватися з Міжнародним Судом з будь-якого питання.

Офіційні мови Суду - французька і англійська.

Суд є єдиним з шести головних органів ООН, розташованим поза Нью-Йорка.

2. Історія

Міжнародний Суд ООН - один з шести головних органів ООН і головний судовий орган цієї організації. Заснований в 1945 році замість Постійної палати міжнародного правосуддя (ППМП) при Лізі націй, що існувала до Другої світової війни. У жовтні 1945 року ППМП на своїй останній сесії ухвалила рішення про передачу своїх архівів і майна Суду, який також мав засідати в Палаці миру в Гаазі. 31 січня 1946 року судді ППМП пішли у відставку і 5 лютого 1946 року Генеральна Асамблея і Рада Безпеки ООН вибрали перших членів Міжнародного Суду. У квітні 1946 року ППМП була офіційно розпущена, і Суд, зібравшись на перше засідання, вибрав своїм Головою суддю Хосу Густава Герроро (Сальвадор), який був останнім головою ППМП. Перше засідання було проведене 18 квітня 1946 року.

Суд формується і діє відповідно до свого Статуту, який є невід'ємною частиною Статуту ООН. Статут Міжнародного Суду був підписаний 26 червня 1945 року і набув чинності 24 жовтня 1945 року.

Згідно зі статтею 92 Статуту ООН, Міжнародний Суд є головним судовим органом Організації Об'єднаних Націй. Його установа означало реалізацію пункту 1 статті 33 Статуту ООН у тій частині, яка передбачила в якості одного з мирних засобів вирішення міжнародних суперечок можливість організації судового розгляду.

Значення і місце Суду в рамках ООН добре відобразив у своїй інавгураційній промови 18 квітня 1946 року тодішній голова Генеральної Асамблеї Статуту Суду пан Спаак: " Шановні члени Суду! Я не ризикну заявити, що Міжнародний Суд є найважливішим органом ООН, але мені здається, можна стверджувати, що немає іншого більш важливого органа. Звичайно, Генеральна Асамблея є більш численною, Рада Безпеки - більш ефективним, можливо, діяльність ЕКОСОР - більш постійна і різноманітна. Ваша робота буде, скоріше, менш помітною, але я переконаний, що вона виняткова по своєї значущості. Особисто я сподіваюся, що з кожним днем ​​ваші обов'язки будуть ставати усе більш важливими "

Всі члени ООН є одночасно учасниками Статуту Суду, не члени ООН можуть стати такими учасниками на умовах, визначених Генеральною Асамблеєю ООН за рекомендацією Ради Безпеки (стаття 13 Статуту ООН).

Суд відкритий для кожної окремої справи і для інших держав-неучастников Статуту на умовах, визначених Радою Безпеки (стаття 35 Статуту).