Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Klasif_tekhnolog_prots.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

50. Хіміко-технологічний процес – це сукупність фізичних, хімічних та фізико-хімічних операцій, що виконуються з метою перетворення сировини в цільові продукти.

Будь-який процес хімічних перетворень складається з трьох трьох послідовних взаємопов’язаних актів: підводу реагуючих компонентів у зону реакції, хімічної реакції і відведення отриманих продуктів із зони реакції.

Швидкість хімічного процесу є результуючою швидкостей прямої, зворотної і побічної реакцій, а для гетерогенних процесів також швидкості транспортування вихідних речовин в зону реакції і продуктів із зони. Результуюча швидкість процесу визначається не тільки швидкістю хімічної реакції, а й швидкістю підводу та відводу речовини із реакційної зони. Результуюча швидкість хіміко-технологічного процесу визначається швидкістю його найповільнішої стадії. За цією ознакою в процесі розрізняють дифузійну, кінетичну та перехідну області.

Якщо швидкість хімічної реакції більша швидкості дифузії, то швидкість усього процесу визначається швидкістю дифузії. В цьому випадку процес проходить у дифузійній області і для його прискорення необхідно використовувати фактори, що інтенсифікують дифузію: турбулізація потоку.

Якщо швидкість хімічної реакції значно менша швидкості дифузії, то швидкість усього процесу визначається швидкістю хімічної реакції. В цьому випадку процес відбувається в кінетичній області і для його інтенсифікації необхідно вживати заходів щодо прискорення реакції: підвищення температури.

Якщо швидкості дифузії і реакції порівнянні, то процес відбувається в перехідній області і для його прискорення необхідно впливати і на дифузію і на хімічну реакцію.

Сутність досконалості технологічного процесу визначається виходом продукту і його якістю. Під виходом продукту розуміють відношення фактично отриманого продукту до теоретичного виходу. Фактичний вихід – це відношення фактично отриманого продукту до кількості, яка була б в стані рівноваги.

52. Механічні процеси переробки сировини та продуктів харчування характеризуються зміною зовнішньої форми, незмінністю фізико-хімічних властивостей і підпорядкованості механіці твердих тіл.

Основними для харчової технології механічні процеси є:

1)Подрібнення2)Класифікація3)Змішування4)Пресування

Процес поділу сипучих сумішей на окремі фракції отримав назву сортування (класифікація).

З врахуванням властивостей фракцій, що піддаються обробці, розрізняють методи сортування сипучих продуктів:

1)просіювання – поділ матеріалу за розмірами частинок

2)сепарування – поділ за густиною частинок : гідравлічне, повітряне, відцентрове

3)магнітна сепарація – поділ матеріалу за магнітними властивостями

4)триєрування – поділ матеріалу за формою частинок

Продукти просіювання:

1)прохід – частинки матеріалу, що є меншими за розміри отворів сита і які проходять крізь них.

2)схід – частинки матеріалу,що затримуються на ситі.

53. Тепловий обробкою або пастеризацією називається процес нагрівання молока від 63 ° С до температури, близької до точки кипіння.

Дія пастеризації на мікроорганізми, що містяться в молоці, залежить від температури, до якої нагрівають молоко, і тривалості витримки при цій температурі. Пастеризацією знищуються мікроби, а при стерилізації (нагріванні молока вище температури кипіння) - одночасно і спори. Кип'ятінням знищується вся мікрофлора молока, за винятком спор, стійких до температури кипіння. Пастеризація найбільш простий і дешевий спосіб знезаражування молока.

Пастеризація молока виконується без особливих затруднень. Вона проводиться через нагріту воду. Молоко, налите в каструлю, перемішується чистою ложкою під час нагрівання. Як тільки температура підвищиться до 63-65 ° С, нагрівання варто припинити і витримати 20-30 хв. Після цього каструлю з молоком ставлять у холодну воду.

Стерилізація - це також процес теплової обробки, але температуру беруть вже більше, більше чим темпер кипіння. Після стерилізації молоко зберігає цінні поживні якості та добре засвоюється організмом. У молочній промисловості в основному застосовують одноетапну стерилізацію з одноразовим нагріванням молока в потоці до 135 - 140 ° С з наступним охолодженням і розливом. Після стерилізації молоко зберігається при темп не вище 20град и близько 6 місяців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]