Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kino_foto.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Перелік питань до диференційованого заліку 1 курс 2 семестр 1. Кіно, як вид мистецтва. Народження кіно.  2. Види і жанри кіно.  3. Режисура як вид художньої творчості. Етапи створення режисури.  4. Функції режисера кіно.  5. Режисери українського кіно.  6. Фільми періоду незалежної України, призери міжнародних кінофестивалів.  7. Режисерські засоби виразності. Їх характеристика.  8. Видатні режисери світового кіно. Загально характеристика.  9. Режисерський задум. Його виникнення і формування.  10. Режисерська експлікація-проект майбутнього фільму.  11. Режисерський сценарій. Його розділи і призначення.  12. Поняття «кінокадр» Закони композиції кадру.  13. Поняття «мізансцена» їх види. Поняття «образна мізансцена»  14. Поняття «кінематографічний план» види планів. Їх характеристика.  15. Поняття «ракурс» використання ракурсної зйомки у режисерській практиці.  16. Етапи втілення режисерського задуму.  17. Поняття «монтаж» види монтування.  18. Поняття «розкадровка» і «кадрування» методика роботи. 19. Звуко-шумове оформлення відео сюжетів.  20. Музичне оформлення відео сюжетів.  21. Методика монтування відео сюжетів.  22. Методика запису голосу при озвучуванні відео сюжетів.  23. Ідейно-тематичний аналіз сценарію.  24. Робота режисера над літературним сценарієм.  25. Композиція відео сюжету. Елементи композиції. Найуспішніші світові кінорежисери

1. Кіно як вид мистецтва. Народжування кіно

Кіномистецтво - синтетичний вид мистецтва. Поява кіномистецтва зумовлена досягненнями науки й техніки в галузі оптики, хімії, електро- й фототехніки, фізіології зору (відкриття можливості сітківки ока на 1/10 секунди зберігати зображення). Також появу й розвиток кіно стимулювали соціальні особливості новійшого періоду історії: потреба в художньому осмисленні дійсності, загальний ріст динаміки життя і т.д. Передумовою кіно став також роман Нового часу (поєднував бачення дрібних подробиць з епічним охватом дійсності; виділення загального й крупного плана - в творчості Оноре де Бальзака, Стендаля, Ф.М.Достоєвського); акторська гра - відкриття Станіславський зв'язку між внутрішнім станом людини й фізичною дією; будова внутрішньої композиції в живописі.

Кіно охоплює життя в усьому його естетичному значенні. Час є засобом виразності для кіно. Основи художньої мови кіно - монтаж, ракурс (зміна кута зору на подію, що фіксується кінокамерою), план (загальний, середній, крупний).

Перший крок до кінематографа був зроблений у 1685 році, коли був винайдений чарівний ліхтар – камера обскура (всупереч інформації про більш ранні події в інших країнах, таких як театр тіней в Китаї та Японії). Чарівний ліхтар у спрощенні представляв собою ящик з збільшувальною трубою і світильником всередині. Позаду цього світильника стояв рефлектор-відбивач, між трубою і скринькою була щілина, де ставилося тушшю намальований кадр (цим питанням займався Леонардо да Вінчі).

Кіно – як вид мистецтва,специфікою якого є рухоме зображення в кадрі.

1.Народженням кіно прийнято вважати 1895 рік.!894 року француз Жан Луї захоплювався фото і ознайомився з рухомими зображеннями Томаса Едісона і став займатися проблемою рухомих фотографій, а 1895 р. разом з братом Огюстом продемонстрував винахід, який приводив у рух фотоплівку і назвав його « Кінематограф».

Напередодні Нового Року у Грац-кафе на бульварі Капюсін відбувся перший кіносеанс.

За рік брати зняли біля 50 коротких фільмів. Фільм – «Вихід робітників із заводу» поклав початок документальному кіно,Политий поливальник» - дав початок розвитку ігрового кіно. Люмєри зробили багато, для розвитку кіно.Вони вигадали – прийом кінозйомки – Тревелінг.

Спеціально навчали операторів. Від народження і до сьогодні кіно пройшло складний шлях розвитку. Були різні технічні і технологічні прийоми для реалізації задуму режисури.

Кіно має синтетичну природу.Тут об’єднуються мистецтво літератури, акторської гри,режисерської і операторської творчості, музики і живопису.З однієї сторони а з другої досягнення науки і техніки(де оптика,знімальна техніка,кіноплівка, освітлювальня техніка, різного роду знімальні крани, комп’ютерні технології.

Усі ці елементи синтезує у своїй творчості режисер –автор фільму. Він визначає знімальну групу – творчий колектив і організовує їх на реалізації власного задуму.

Колективний принцип творчості – запорука успіху в кіно.

Кіно –це і організоване чітке виробництво, яке працює на кінечний результат – фільм,який має будь-що приносити прибутки,або принаймні окупитися. Як фільм «Скажений Макс» з Мелом Гібсоном за 300 тис.а прибутки 110 млн. Найбільш рейтинговий режисер 2011р – Джеймс Камерон,його «Аватар» приніс більше 3 млрд доларів прибутку.

Кіно –це могутній засіб виховання. Не секрет що, особливо у ранньому віці, люди можуть бути схожими на героїв фільму, переймають манеру поведінки, мову, добре як не наслідують вчинки.

Тому важливо для творців кіно перша – за все,бути громадянином,сповідувати гуманістичні ідеали і про них говорити мовою кіно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]