Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kino_foto.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

12. Поняття кінокадр. Закони композиції кінокадру.

Монтажний кадр, монтажний план - шматок кіноплівки або ділянку магнітної відеострічки, або ділянка відеоматеріалу в цифровому вигляді, який є складовою частиною кінофільму і містить певний смисловий відрізок (момент дії). Робота монтажера полягає в з'єднанні монтажних кадрів у фільм у відповідності з монтажним сценарієм або режисерським сценарієм. Сценарний кадр - в постановочному сценарії фільму опис відповідного монтажного кадру, що відбувається в ньому дії.

Монтажний кадр - елемент кіно-або відеоряду, окреме зображення або відрізок кіноплівки.

  1. Поняття мізансцена. Її види. Поняття образна мізансцена.

Мізансцена (від французького mise en scene - розміщення на сцені) - розташування акторів на сцені (в кадрі) в той чи інший момент вистави (фільму).

Проте деякі письменники спеціально обумовлювали розташування героїв на сцені під час дії своїх п'єс. Так надходили, зокрема, Грибоєдов («Лихо з розуму») і Гоголь («Ревізор»), докладно описуючи розташування акторів, необхідне для найбільшої виразності, наприклад, німої сцени, якою завершується «Ревізор».

З початку XX століття роль мізансцени в театральній постановці різко зростає. Вона стає тією мовою, за допомогою якого режисер втілює свою концепцію п'єси.

Розташування дійових осіб на сцені повинно узгоджуватися з декораціями, в яких розвивається дія, а також і з грою беруть участь у ній акторів.

Особливого значення набуває робота зі світлом. Вдало поставлений світло не тільки виробляє великий художній ефект, але і допомагає акторам глибше розкрити характер своїх героїв. Ось чому в постановці кожної мізансцени поряд з режисером бере участь і художник, який стежить за тим, щоб вся послідовність мізансцен, що проходять перед глядачем під час дії, об'єднувалася в єдиний образ.

  1. Кінематографічний план.

Кінематографічний план розміщення в просторі і масштаб зображення об'єкта в кадрі. За положенням об'єкта розрізняють перший, другий і дальній П. к., а за масштабом — великий, середній і загальний. Одним із можливих планів є деталь. Зміна П. к.— осн. форма побудови композиції сцен кінофільму. Вибір П. к. дає змогу трактувати епізоди фільму, а також формувати ритм дії.

15. Ракурс

Ракурс кінозйомки, зображення об'єкта з різних точок зору як нерухомою, так і рухається кінокамерою. Активний прийом операторської майстерності, який використовується для побудови зображально-монтажної композиції фільму. Дає можливість всебічно показувати дію, подія, явище, а також міміку, жести і рухи людини, створювати монтажні метафори, як би суміщати точку зйомки оператора з точкою зору персонажа та ін.

16. Етапи втілення режисерського задуму

На сучасному етапі відбуваються докорінні зміни соціокультурного життя суспільства, зумовлені, насамперед, існуванням великої кількості найрізноманітніших джерел інформації, що нестримно збільшуються: радіо, телебачення, друкована продукція, глобальні мережі Інтернет тощо. Такі інформаційні засоби для будь-якої сучасної людини є не тільки когнітивним джерелом, а й, насамперед, таким, що має розважальний характер. Крім того, виникнення та бурхливе розповсюдження виключно нових форм масових свят, таких як презентація, акція, корпоративна вечірка, не можуть не впливати на світогляд та світосприйняття людини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]