Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_FO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

55. Поняття та види валютної позиції банку.

ХАРАКТЕРИСТИКА РАХУНКІВ, ЩО СЛУЖАТЬ ДЛЯ ОБЛІКУ ВАЛЮТНОЇ ПОЗИЦІЇ

Валютна позиція банку - це співвідношення між його активами та зобов'язаннями, з урахуванням позабалансових вимог та зобов'язань, у певній валюті.

Таким чином валютна позиція банку визначається по кожній валюті зокрема. Виділяють наступні види валютної позиції.


Операції, що виконуються у двох різних валютах, впливають на розмір валютної позиці? банку. До таких операцій належать:

  • купівля, продаж готівкової та безготівкової іноземної валюти, у тому числі строкові операції, за якими виникають вимоги та зобов'язання в іноземних валютах, незалежно від способів та форм розрахунків за ними;

  • нарахування, отримання, сплата іноземної валюти у вигляді доходів та витрат;

  • надходження коштів в іноземній валюті до статутного капіталу;

  • погашення банком безнадійної заборгованості в іноземній валюті;

  • формування резервів в іноземній валюті за рахунок витрат;

  • купівля - продаж основних засобів та товарно-матеріальних цінностей за іноземну валюту;

інші обмінні операції з іноземною валютою Операції, що здійснюються в одній валюті не призводять до змін валютної позиції банку, а тому поряд їх відображення в обліку є таким самим, як і при здійсненні аналогічних операцій в національній грошовій одиниці України.

Для відображення в обліку операцій, що мають вплив на валютну позицію банку, використовуються технічні рахунки.

Технічний рахунок - рахунок, який не несе економічного навантаження і використовується для технічного здійснення операцій

      1. БЛІК ГОТІВКОВИХ ОБМІННИХ ОПЕРАЦІЙ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

Обмінні операції - це операції, які передбачають обмін однієї валюти на іншу.

Кінцевим результатом відображення даних операцій у бухгалтерському обліку є проведення їх за дебетом рахунку в одній валюті та за кредитом - в іншій. Як готівкові, так і безготівкові обмінні операції обліковуються за монетарними статтями балансу банку.

Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у визначеній сумі грошових коштів або їх еквівалентів.

Немонетарні статті - статті інші, ніж монетарні статті балансу.

Готівкові обмінні операції мають ту особливість, що при відображенні їх в бухгалтерському обліку виникає тільки одна часова категорія - дата операції, яка одночасно є і датою валютування та датою розрахунку. Таким чином бухгалтерські записи здійснюються тільки за балансовими рахунками. Вказані операції відображаються в обліку за такими курсами:

- за офіційним валютним курсом відображається іноземна валюта в

подвійній оцінці - за номіналом та в гривневому еквіваленті;

  • за ринковим курсом гривні відображаються у разі купівлі - продажу іноземної валюти за гривні. Якщо здійснюється купівля одні» іноземної валюти за іншу іноземну валюту, вартість придбано» валюти визначається на рівні вартості проданої валюти за офіційним курсом

банківськими металами".

Розглянемо облік вказаних операцій на прикладі.

Банк купив 100 доларів США за 800 гривень та продав 100 канадських доларів за 810 гривень за готівку. Офіційні курси валют на дану дату склали: 1 долар США - 7,98 гривні; 1 канадський долар - 7,95 гривні.

Бухгалтерські проведення за даними операціями будуть мати такий вигляд.

Купівля валюти (доларів США)

Продаж валюти

Дт Каса (долари США)

100 доларів США; 798 грн.

Дт 3800 "Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів"

100 канадських доларів; 795 грн.

Кт3800 Порція банку щодо іноземної валюти та банківських металів"

100 доларів США; 798 грн.

Кт Каса (канадські долари)

100 канадських доларів; 795 грн.

Дт3801 "Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів"

798 грн.

Дт Каса (гривні)

810 грн.

Дт 6204 "Результат від торгівлі іноземною ва­лютою та банківськими металами"

. 2 грн.

Кт 6204 "Результат від торгівлі іноземною валю­тою та банківськими металами"

15 грн.

Кт каса (гривні)

800 грн.

\С 3801 "Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківськими металами"

795 грн.

57 ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ТА ОБЛІК БЕЗГОТІВКОВИХ ОБМІННИХ ОПЕРАЦІЙ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

Безготівкові обмінні операції в іноземній валюті - це операції що здійснюються на мЬкбанківському валютному ринку з приводу купівлі - продажу іноземної валюти.

Безготівкові обмінні операції класифікуються за термінами їх виконання.

Обмінна операція в іноземній валюті здійснена на умовах спот - це операція з купівлі-продажу однієї валюти за іншу за ринковим курсом, що склався на дату розрахунку, розрахунок за якою здійснюється у період не більший ніж два робочих дні після дати укладання угоди.

Обмінна операція в іноземній валюті здійснена на умовах форвард - це операція з купівлі-продажу однієї валюти за іншу, курс за якою визначений в контракті, з терміном виконання понад два банківські дні.

58 ОБЛІК ІНШИХ ОПЕРАЦІЙ БАНКІВ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

Комерційні банки України, крім обмінних, здійснюють цілий ряд інших операцій в іноземній валюті. Як уже наголошувалося (питання 3) методика обліку вказаних операцій залежить від їх впливу на валютну позицію банку.

Розглянемо порядок обліку операцій, які впливають на валютну позицію банку (крім обмінних операцій та операцій пов'язаних із нарахуванням, отриманням та сплатою іноземної валюти у вигляді доходів та витрат). До них належать:

  • операції за внесками в іноземній валюті до статутного капіталу;

  • операції'з придбання та реалізації за іноземну валюту немонетарних активів (основних засобів, нематеріальних активів, товарно- матеріальних цінностей), отримання (виконання) робіт та послуг.

  • довгострокові вкладення банку в іноземній валюті в асоційовані, дочірні підприємства, в портфель банку на інвестиції та на продаж.

У разі внеску в іноземній валюті до статутного капіталу банку на дату укладання установчого договору гривневий еквівалент іноземної валюти відображається за офіційним валютним курсом за рахунком 3630 "Внески за незареєстрованим статутним капіталом". Виконуються бухгалтерські проведення:

  • Дт 1500 "Кореспондентські рахунки, які відкриті в інших банках"

  • іС 3800 "Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів Дт 3801 "Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів"

  • \С 3630 "Внески за незареєстрованим статутним капіталом"

Перша проводка виконується в подвійній оцінці: у валюті за номіналом і в гривнях за офіційним курсом НБУ. Друга проводка виконується в фивневому еквіваленті іноземної валюти за офіційним курсом НБУ.

Різниця, що виникає при оцінці внеску за офіційним валютним курсом на дату внесення коштів в іноземній валюті та на дату укладання установчого договору при формуванні статутного капіталу за участю іноземних інвесторів відображається за рахунком 6204 "Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами".

59 МЕТОДИ РОЗРАХУНКУ РЕАЛІЗОВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ЇХ ОБЛІК

Комерційні банки отримують результат від операцій з іноземною валютою двох видів: ю

  • реалізований;

  • нереалізований.

Реалізований результат від операцій з іноземною валютою - це фактично одержані доходи або понесені витрати за операціями купівлі-продажу іноземної валюти.

Реалізований результат за операціями купівлі-продажу іноземної валюти визначається як різниця між вартістю продажу іноземної валюти та вартістю її купівлі. Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 "Вплив змін валютних курсів" та "Правилами бухгалтерського обліку банками України обмінних операцій в іноземній валюті та банківських металах'1 для визначення реалізованого результату від операцій з іноземною валютою передбачено використання таких методів

Метод FIFO - При визначені доходів банку від купівлі-продажу іноземної валюти сума реалізованої іноземної валюти множиться на різницю між курсом Продажу та курсами, за | якими були придбані перші суми іноземних валют

Метод середньозваженої - При визначені доходів банку від купівлі-продажу яким вона була іноземної валюти сума реалізованої іноземної валюти множиться на різницю між курсом продажу та середньозваженим курсом, за якими вона була придбана

Метод LIFO - При визначені доходів банку від купівлі-продажу іноземної валюти сума реалізованої валюти множиться на різницю між І курсом продажу та курсами, за якими були придбані останні суми І іноземної валюти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]