Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_FO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

45. Облік операцій при виплаті коштів з депозитних рахунків

Повернення суми депозиту відбувається за місцем оформлення договору. Після закінчення строку дії договору вкладник подає в банк документ, що підтверджує особу клієнта та депозитний договір Відповідальний працівник банку на суму депозиту та суму відсотків ДО сплати виписує видатковий касовий документ - заяву на видачу готівки.

У видатковому касовому документі вказуються:

прізвище, ім'я та по батькові вкладника; паспортні дані; призначення платежу; рахунок вкладника; код валюти; сума до сплати Видатковий касовий документ підписують відповідальний працівник банку, вкладник, контролер та касир. Він реєструється в видатковому касовому журналі. На підставі оформленого належним чином видаткового касового документа формується така бухгалтерська проводка:

  • Д-т - Депозитний рахунок

  • К-т - Каса.

Проводка виконується на суму номіналу депозиту й, у разі капіталізації відсотків, з урахуванням суми капіталізованих відсотків

Якщо умовами договору не передбачено порядку перерахування суми депозиту після закінчення встановленого терміну, то сума депозиту, що не отримана депонентом своєчасно, обліковується за тим самим рахунком, що й раніше.

При погашенні депозиту юридичної особи у визначений договором строк, кошти платіжним дорученням повертаються на її поточний рахунок При цьому виконується така бухгалтерська проводка:

  • Д-т - Депозитний рахунок

  • К-т - Поточний рахунок (Кореспондентський рахунок).

При цьому, якщо протягом дії депозитного договору проценти депоненту не сплачувалися, виконуються такі бухгалтерські проводки:

  • Д-т - Нараховані витрати - на суму нарахованих процентів за депозитом

  • К-т - Поточний рахунок (Кореспондентський рахунок, Каса Депозитний рахунок) - на суму процентів за депозитом & зниженою ставкою

  • К-т - Процентні витрати - на різницю між нарахованими та сто», ченими процентами за зниженою ставкою.

46 ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ЗА ДЕПОЗИТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ

Завдання внутрішнього контролю за депозитними операціями - уникнути або зменшити ризики, які виникають в діяльності банківської установи.

Внутрішній контроль повинен гарантувати:

  • залучення та розміщення депозитів у межах термінів і лімітів, що встановлені Правлінням банку;

  • приймання та розміщення усіх депозитів за процентною ставкою, що застосовується у банку згідно із запровадженою ним політикою;

  • своєчасне та правильне відображення в бухгалтерському обліку депозитних операцій.

Банки мають самостійно визначити процедури звірки даних аналітичного обліку операцій за депозитами з даними про обороти і залишки за відповідними рахунками синтетичного обліку.

Нарахування процентів і здійснення відповідних записів за рахунками бухгалтерського обліку повинно періодично перевірятися особою, яка не бере участі у виконанні операцій з нарахування Проценти, які відображені на окремих аналітичних рахунках процентних витрат (доходів), повинні бути звірені із сумою процентів, що сплачені депоненту або отримані від банку. У разі сплати процентів безпосередньо із рахунків витрат необхідно забезпечити додатковий контроль та звірку списаних із рахунків витрат та зарахованих на рахунки вкладника сум процентів.

Система внутрішнього контролю банку має забезпечувати особливий контроль за рахунками, за якими тривалий час не здійснювалися операції, крім прирахування процентів, а також за рахунками співробітників. Для цього необхідно:

• забезпечити належні процедури для постійного контролю за сплатою сум нарахованих процентів або перерахуванням «х інші рахунки;

  • періодично перевіряти стан та рух коштів за неактивними рахунками і рахунками співробітників;

  • періодично та обов'язково наприкінці року надавати юридичним особам повідомлення та виписки з їх депозитних рахунків про залишки коштів та операції, які здійснювалися за цими рахунками.

Форма та періодичність надання клієнтам виписок та повідомлень з їх депозитних рахунків про залишки коштів та операції, які здійснювалися за цими рахунками, встановлюються банком згідно з умовами договору між депонентом та банком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]