Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_FO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

63 Принцип нарахування та відповідності доходів і витрат як базовий принцип їх обліку. Визнання доходів і витрат

Принцип нарахування та відповідності доходів і витрат полягає в тому, що усі доходи та витрати установи банку, які відносяться до даного звітного періоду, мають відображатися в обліку в цьому ж періоді незалежно від того, коли фактично були отримані чи сплачені грошові кошти за ними. Про цьому фінансовий результат звітного періоду визначається шляхом зіставлення доходів звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів.

Доходи і витрати визнаються за кожним видом діяльності банку: операційної, інвестиційної, фінансової.

Пои цьому згідно діючих нормативних актів, критерії визнання доходів і витрат застосовуються окремо до кожної операції банку. Зокрема:

1. Доходи, отримані в результаті використання активів банку іншими сторонами визнаються у вигляді процентів, роялті та дивідендів Проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать.

Роялті - платежі за використання нематеріальних активів банку - визнаються за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди.

Дивіденди визнаються у періоді прийняття рішення про їх виплату. Умовою визнання процентів і роялті є імовірність отримання банк економічної вигоди, а дивідендів - достовірно оцінений дохід.

2. За операціями з торгівлі фінансовими інструментами прибутки збитки визнаються за таких умов:

  • покупцеві передані ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на активи;

  • банк не здійснює подальше управління та контроль за реалізованими активами;

  • сума доходу може бути достовірно визначена;

  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод банку;

  • витрати, пов'язані із цією операцією можуть бути достовірно визначені.

3. Витрати на придбання та створення активу, які не можуть бути визнані активом, визнаються витратами

Принцип обачності полягає у бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів банку.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, у якому вони були здійснені.

Якщо доходи чи витрати отримані або сплачені на дату балансу, то банк може не відображати їх за рахунками нарахованих доходів і витрат. У цьому випадку банк повинен застосувати відповідний внутрішній контроль за нарахованими та отриманими доходами.

Кожен вид доходу і витрат відображається в бухгалтерському обліку окремо. Статті доходів і витрат не згортаються у фінансовій звітності, за винятком статей, пов'язаних із хеджуванням, або активами та зобов'язаннями, стосовно яких є юридичне право на таке згортання та якщо це передбачено відповідними положеннями (стандартами) з бухгалтерського обліку.

Визнані банком доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку із застосуванням принципу нарахування та у відповідності з прийнятою обліковою політикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]