Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_FO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

60 Облік нереалізованих результатів від валютних операцій

Нереалізований результат від операцій з іноземною валютою

-це:

  • позитивний (від'ємний) результат переоцінки активів і зобов'язань банку в іноземній валюті та банківських металах у зв'язку зі зміною офіційного валютного курсу, унаслідок якої змінюється вартість цих активів і зобов'язань у національній валюті, а їх вартість в іноземній валюті залишається без змін, тобто не відбувається руху коштів в іноземній валюті;

  • позитивна (від'ємна) різниця між балансовою вартістю придбаної (проданої) іноземної валюти та вартістю придбання (продажу), якщо курс купівлі (продажу) не збігається з поточним офіційним валютним курсом.

Курсова різниця - це різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Визначальний вплив на бухгалтерські проведення, що виконуються при відображенні в обліку курсових різниць від переоцінки, мають два фактори:

  1. тенденція зміни офіційного валютного курсу (в бік збільшення чи в бік зменшення гривневого еквіваленту іноземної валюти);

  2. характер валютних статей, що переоцінюються (активи чи зобов'язання).

У випадку зміни офіційного валютного курсу в бік збільшення фивневого еквіваленту іноземної валюти переоцінка валютних статей балансу банку буде здійснюватися наступним чином.

61 Особливості обліку операцій з банківськими металами

Методика обліку операцій з банківськими металами є аналогічною методиці обліку операцій з іноземною валютою. Операції з банківськими металами обліковуються за тими самими балансовими рахунками, що й операції в іноземній валюті. В аналітичному обліку відкриваються окремі аналітичні рахунки за кожним видом банківського металу. При цьому кожному виду банківського металу присвоюється відповідний код.

Облік банківських металів ведеться в подвійній оцінці: вага хімічно чистого металу (тройська унція) та його гривневий еквівалент. Дані статті підлягають переоцінці при зміні офіційного курсу фивні до банківських металів, який встановлюється Національним банком України. Переоцінка здійснюється під час кожної зміни офіційного курсу з віднесенням результату переоцінки на рахунок 6204 "Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами".

62 Сутність та класифікація доходів і витрат банку

Доходи та витрати комерційного банку є похідними об'єктами обліку, які виникають як результат здійснення певних банківських операцій, пов'язаних із виконанням зобов'язань (отриманням послуг) та розміщенням активів (наданням послуг).

Доходи це збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов'язань, що призводять до збільшення власного капіталу (за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків акціонерів).

Витрати - це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів чи збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення чи розподілу власниками).

Класифікація доходів та витрат комерційних банків може здійснюватися за цілим рядом критеріїв. З метою формування фінансової звітності є доцільним розмежовувати доходи і витрати отримані в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності банку, класифікація яких подана нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]