Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_vsesv.istoria.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

41.Капітуляція Німеччини та її союзників.

Наступ військ союзників у 1944 р. вкрай погіршив військово-стратегічне становище Німеччини. Внаслідок втрати великих територій на Сході і Заході значно скоротилися поставки стратегічної сировини і продуктів харчування для Німеччини. Коли війна на два фронти стала фактом, Адольф Гітлер у липні 1944 року оголосив нову тотальну мобілізацію: призовний вік солдатів скорочувався до 16 років. На початку 1945 р. збройні сили Німеччини становили 229 дивізій. Переважна більшість їх перебувала на радянсько-німецькому фронті, який простягався від Балтійського моря до Дунаю і Югославії. Успішно провівши в січні -на початку лютого 1945 року Вісло-Одерську наступальну операцію, радянські війська перенесли воєнні дії на територію Німеччини, створивши безпосередню загрозу для Берліна. Німецькі війська не могли тримати оборону, бо були навчані тільки для атаки, так як і війська Червоної Армії на початку війни. Одночасно радянська армія розгромила південну групу німецьких військ і після запеклих боїв 13 лютого вступила в столицю Угорщини Будапешт. До 4 квітня 1945 року територію Угорщини було повністю очищено від гітлерівців. Німеччина втратила останнього союзника. Після того як 13 квітня 1945 р. було звільнено столицю Австрії Відень, радянські війська роз¬почали наступ на південні райони Німеччини. На Західному фронті союзні війська в лютому 1945 р. розпочали наступ, який завершився на початку квітня оточенням великої групи німецької армії і взяттям важливого промислового району Німеччини - Руру. Долаючи відчайдушний опір гітлерівців, радянські війська 25 квітня оточили Берлін. У ніч на 9 травня 1945 р. у передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького верховного командування підписали акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, прийняту Маршалом Радянського Союзу Г. Жуковим спільно з представниками СІЛА, Великої Британії та Франції.

42.Тегеранська конференція,її рішення та значення.

28 листопада — 1 грудня 1943 р. в Тегерані відбулася перша зустріч «Великої трійки» — Й. В. Сталіна, Ф. Д. Рузвельта й У. Черчілля Тегеранська конференція глав урядів СРСР, США й Англії проходила на території радянського посольства в Тегерані. Конференція прийняла ряд дуже важливих узгоджених документів. 1. Воєнні рішення Тегеранської конференції спрямовувалися на прискорення закінчення війни. Було визначено початок операції «Оверлорд» у Нормандії — в травні 1944 р. (Проте: операція почалася 6 червня.). Тоді вже стало ясно, що Радянський Союз може наодинці розгромити Німеччину. 2. До цих рішень, розроблених штабами союзників, була додана «Декларація трьох держав» (прийнята в кінці конференції). В ній підкреслювалося, що наступ союзних армій буде нещадний — зі Сходу, Заходу й Півдня — і триватиме до беззастережної капітуляції Німеччини. Декларація проголосила взаєморозуміння «Великої трійки», твердий намір їхніх народів спільно працювати як під час війни, так і в мирний час. «Ми, — говорилося в Декларації, — від'їжджаємо друзями за духом і метою». 3. Щодо повоєнної долі Німеччини Рузвельт знову висунув «проект Моргентау» — про розчленування Німеччини на 5 держав. Черчілль пропонував з частин Німеччини й сусідніх країн створити Дунайську федерацію. Сталін висловився проти, виступаючи за єдину, демократичну й миролюбну Німеччину. Вирішили ще повернутися до цієї проблеми. 4. В «Декларації трьох держав про Іран» союзники домовилися зберегти його суверенітет, вивести радянські й англійські війська з країни після війни, надати Ірану фінансову й економічну допомогу. 5. «Велика трійка» обмінялася думками про Польщу. Радянський Союз пропонував установити західні кордони Польщі по річках Одеру й Нейсе, а східну — по «лінії Керзона». Питання про уряд Польщі залишилося відкритим. Сторони в принципі домовилися про передання Радянському Союзові областей Кенігсберга й Мемеля, а також частини італійського військово-морського флоту. 6. Радянська делегація в таємному протоколі зазначила, що після капітуляції Німеччини СРСР вступить у війну проти Японії. 43.Наслідки Другої світової війни для народів світу.

2 вересня 1945 р. закінчилася найкровопролитніша в історії людства друга світова війна, в якій пе­ремогла антифашистська коаліція народів і держав. Ця перемога мала історичне значення.

Перемога антифашистської коаліції привела до кар­динальних змін у міжнародних відносинах та у внутрішньому житті більшості країн світу. Вона врятува­ла народи світу від фашистського поневолення, відкрила шлях до демократичних перетворень. Червона Армія визволила від фашистського рабства 10 країн Європи й частково 2 країни в Азії (загалом з населенням близько 200 млн. чоловік). Перемога відкрила шлях до могутнього піднесення національно-визвольного руху в Азії, Африці та Латин­ській Америці, врешті-решт привела до розпаду колоні­альної системи. На її уламках пізніше виникло понад 100 нових держав.

Перемога підтвердила життєву необхідність для всього людства міждержавного співробітництва заради миру.

Перемога в другій світовій війні сприяла підвищен­ню міжнародного авторитету Радянського Союзу, поси­ленню його впливу на світову політику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]