Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_vsesv.istoria.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

32.Бойові дії у Південно- Східній Азії під час Другої світової війни.

Напад Японії 7 грудня 1941 р. на Перл-Харбор став початком війни на Тихому океані. Наступного дня генерал-губернатор Індонезії оголосив Японії війну. Індонезія була розділена на воєнні «зони управління», її підприємства знаходились під контролем японців. Висадка американських збройних сил на Філіппінах погіршила становище японців у Південно-Східній Азії. 1 березня 1945 р. уряд Японії змушений був піти на створення «Дослідницького комітету по підготовці незалежності» Індонезії. На сесії комітету 1 червня 1945 р. Сукарно проголосив «панча силу» – п'ять основних принципів індонезійської державності й громадського життя: націоналізм, гуманізм, демократія, соціальне благоденство та віра в єдиного бога. Французький уряд з вересня 1940 р. по липень 1941 р. підписав з Японією декілька угод, які ще до початку війни на Тихому океані призвели до «мирної» окупації Індокитаю японськими військами. Так, у роки війни була створена Ліга незалежності В'єтнаму (В'єтмінь). У 1944 р. каральні операції, проведені французькою адміністрацією, призвели до збройного повстання, яке почало переростати в революцію. На основі опорних баз В'єтміня в Північному В'єтнамі формувалися регулярні збройні сили: Визвольна армія В'єтнаму та Армія національного порятунку. У березні 1945 р. японська окупаційна влада здійснила державний переворот, внаслідок якого було ліквідовано французьку адміністрацію й проголошено «незалежність» В'єтнаму. Водночас почав діяти маріонетковий уряд на чолі з імператором Бао Даєм.Під приводом звільнення країни від англійців японці за чотири місяці (починаючи з грудня 1941 р.) окупували майже всю територію Бірми. Армія незалежності на чолі з Аун Саном також воювала проти англійських військ. Тільки в серпні 1943 p., намагаючись зміцнити своє становище в країні, японські власті пішли на формальне проголошення незалежності Бірми.

33.Бойові дії у Західній Європі(1939-40рр.).

Дивна війна

3 вересня 1939 року Великобританія та Франція оголосила війну Німеччині. Це була відповідальна міра на німецьке вторгнення в Польщу [3]. З вересня 1939 й до весни 1940 року в Західній Європі велася так звана «Дивна війна». Французька армія та англійський експедиційний корпус, що висадився у Франції з однієї сторони та німецька армія — з іншої, мляво обстрілювали один одного, не роблячи активних дій. Затишшя було помилковим, так як німці просто боялись введення війни на «два фронта».

Битва за Атлантику (1939—1945)

Перший великий морський бій відбувся 19 грудня 1939 року в затоці Ла-Плата біля берегів Аргентини, де німці втратили крейсер «Адмірал граф Шпеє», який до цього знищив 9 британських суден. Битва стала відомою як Битва у Ла-Плата.

] Окупація Данії та Норвегії (Операція «Везерюбунг»)

Вранці 9 квітня 1940 року німецькі війська вторглися в нейтральні Данію та Норвегію «Дивна війна» закінчилася, і союзники почали переходити до активних дій. Данія була оголошена протекторатом Німеччини. У Норвегії німці скинули десанти і захопили найбільші міста: Осло, Тронхейм, Нарвік.

Францу́зька кампа́нія — військова кампанія Німеччини проти Франції та країн Бенілюксу в 1940 році. Результатом операції була окупація німецькими військами території Бельгії, Голландії, Люксембургу та Північної Франції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]