Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_vsesv.istoria.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
631.3 Кб
Скачать

27. Початок та головні битви ввв Радянського союзу проти Німеччини та ъъ союзників.

Велика Вітчизняна війна розпочалася 22 червня 1941 р. нападом Німеччини на Радянський Союз після підписання плану «Барбаросса».

Оборона Києва.

У середині липня Південно-Західний фронт вів важкі оборонні бої на південь від Полісся, на підступах до Коростеня та Києву. Південний фронт стримував ворожі війська в Молдові.

11 липня моториовані війська противника прорвалися на підступи до  Києва. Але в 15-20 кілометрах від міста вони були зупинені на заздалегідь підготовлених рубежах по річці Ірпінь. 70 днів тривали тяжкі бої.

10 серпня командуючий групою армій «Південь» змушений був віддати наказ військам перейти до оборони на рубежі Коростень, Київ. Однак спроби фронту запобігти виходу противника в тил військ Південно-Західного фронту невдалося. Німецькі танкові з'єднання 7 вересня прорвалися до Конотопа, тоє виявилися значно схід від Дніпра.

В результаті поразки радянських військ на півдні були втрачені Київ і частина лівобережної України. Вихід ворога до Дніпра у всій смузі Південно-Західного і Південного фронтів значно ускладнив дії радянських військна Україні. Тепер ворог мав можливість завдати глибокий охоплюєудару з півдня в тил силам Південно-Західного фронту і одночасно відсікти і притиснути до моря армії Південного фронту.

Оборона Одеси.

Одночасно з Київською битвою розгорілися бої в районі Одеси.  Почалися вони на дальніх підступах до міста на початку серпня. 10 серпня війська Окремої Приморської армії під тиском переважаючих сил ворога були змушені відступити до міста. Протягом місяця радянські частини стійко відбивали шалені атаки румунських військ. Ворог зазнав значних втрати і був зупинений в 8-15 км від міста. 22 вересня в результаті зустрічного удару, нанесеного десантом з району Григорівки і частинами,наступали з району на північ Пересипу, ворог був відкинутий на південномуділянці на 15 км, до Старої Дофіновке.

У зв'язку з погіршенням обстановки на південній ділянці фронту СВГК 30вересня дозволила евакуювати Одеський оборонний район. Ця операція була проведена приховано і виключно організовано. О 9 годині ранку 16 вересня з порту вийшов останній корабель. Евакуйовані звідти війська були спрямовані на посилення захисту Кримського півострова.

Оборона Одеси мала велике військово-стратегічне значення.  Радянські війська тривалий час сковували тут понад 18 дивізійпротивника і завдали йому значних втрат. Це полегшило відхід військ  Південного фронту за Дніпро й організацію там оборони.

Оборона Севастополя.

На початку травня 1942 ускладнилося становище радянських військ у Криму  - В районі Севастополя і особливо на Керченському півострові. Післяневдалих спроб почати наступ армії Кримського фронту ще вквітні перейшли до оборони. Проте міцно закріпиться на зайнятих рубежах, яквимагала Ставка, їм не вдалося. Противник, створивши значнийкількісна перевага в силах, вранці 8 травня перейшов у наступ. Він вирішивоволодіти Керченським півостровом, а потім приступити до штурму Севастополя. У перші ж дні боїв командування Кримського фронту втратилоуправління військами, вимушеними відходити на схід. 16 травня була залишена  Керч.

На схід від міста ар'єргардні частини фронту вели бої до 21 травня,прикриваючи евакуацію військ на Таманський півострів. Авіація противниказапекло бомбила переправи. У цих умовах евакуацію організовановести не вдалося. Втрати виявилися значтельнимі. До початку новогонаступу противника в Севастопольському оборонному районіналічувалося велику кількість озброєння, але війська відчували гострубрак боєприпасів.

2 червня розпочалася артилерійська та авіаційна підготовка до штурмуміста П'ять днів тривала а?? тіллерійская канонада.

7 червня ворог перейшов у наступ. Головний удар завдавали їм зрайону на північний схід Камашли через Макензіеви гори, а воспомогательний --з району на південь Камара через Сапун-гору. Фашистське командуваннярозраховувало розчленувати оборонялися війська і знищити їх по частинах. безмежні були героїзм і стійкість севастопольців, однак сили їхпомітно танули. Особливо важко було 29 червня. У той день останні літакипередислокувалися на аеродроми Північного Кавказу, не лишилося снарядів узенітних батарей. Севастополь виявився не прикритим з повітря. Ворог жепосилив бомбардування і йому вдалося прорватися до міста. Захисники  Севастополя билися до тих пір, поки не бракувало боєприпаси і питнавода. І лише тоді за наказом Ставки вони покинули руїни міста.

Героїчна оборона головної бази Чорноморського флоту тривала  250 днів і ночей. Вона мала важливе військово-політичне значення. Скувавшинадовго великі сили німецько-румунських військ, захисники міста порушилиплани фашистського командування на південному напрямку і знекровили 11-унімецьку армію.

У цілому ж втрата Криму різко змінила обстановку на чорному морі і на Південному фланзі радянсько-німецького фронту. Гітлерівці отримали найкоротшийшлях на Кавказ через Керченську протоку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]