Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти еі.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать

Тема 6. Основні виробничі фонди підприємства.

1. Поняття і класифікація виробничих фондів.

2. Поняття і класифікація основних фондів.

3. Методи оцінки основних фондів.

4. Поняття зносу й амортизації основних фондів підприємства.

5. Показники використання основних фондів.

1. Поняття і класифікація виробничих фондів.

Підприємства для здійснення непереривного виробничого процесу повинні використовувати певні ресурси: матеріальні, трудові, природні, інформаційні і грошові. Велике значення при цьому мають засоби виробництва.

Засоби виробництва – це сукупність усіх матеріальних елементів, які приймають участь у процесі виготовлення продукції. Вони поділяються на засоби праці (верстати, машини, печі) і предмети праці (сировина, матеріали, напівфабрикати).

Засоби виробництва, виражені у вартісній формі, складають їхні виробничі фонди. Засоби праці складають речовинний зміст основних фондів, а предмети праці - оборотних фондів. В таблиці 1 наведені відмінні ознаки основних та оборотних фондів виробництва.

Таблиця 1: Відмінні ознаки основних і оборотних фондів.

Характеристика

Основні фонди

Оборотні фонди

1.Збереження речовинної форми у виробничому процесі

Зберігають

Змінюють

2. Кількість виробничих циклів (ВЦ), у яких приймає участь даний фактор

Багато

Один

3. Характер переносу своєї вартості на вартість готової продукції

Частково

Цілком

2. Поняття і класифікація основних фондів

Таким чином, основні фонди – це засоби виробництва, що зберігають свою речовинну форму, приймають участь у багатьох виробничих циклах і свою вартість переносять на вартість готової продукції частинами в міру зносу.

У залежності від характеру участі основних фондів у процесі виробництва розрізняють виробничі і невиробничі основні фонди.

Основні виробничі фонди (ОВФ) функціонують у сфері матеріального виробництва (будинки, споруди, устаткування); невиробничі – задовольняють побутові і культурні потреби трудящих. До них відносяться житлові будинки, дитячі садки і ясла, клуби, стадіони і їхнє устаткування.

Основні фонди класифікуються наступним чином:

  1. Будинки – будівельні об’єкти виробничого призначення (корпуси цехів, складські приміщення, виробничі лабораторії і т.п.).

  2. Споруди – інженерно-будівельні об’єкти, що виконують технічні функції по обслуговуванню процесу виробництва (мости, естакади, водостоки, автомобільні дороги і залізниці і т.п.

  3. Передатні пристрої – для передачі енергії, рідких і газоподібних речовин (електро - і тепломережі, газові мережі, що не є складовою частиною будинків)

4. Машини й устаткування, у тому числі:

4.1. Силові машини й устаткування – об’єкти, призначені для вироблення, перетворення і розподілу енергії (генератори, електродвигуни, парові машини і турбіни і т.д.).

4.2. Робочі машини й устаткування – беруть участь у технологічному процесі, впливаючи на предмети праці і перетворюючи їх у готову продукцію (верстати, преси, молоти, термічні печі, підйомно-транспортні механізми і т.п.).

4.3. Вимірювальні і регулюючі прилади і пристрої, лабораторне устаткування – служать для регулювання ВП ручним чи автоматичним способом, виміру і контролю параметрів технічних процесів, проведення лабораторних іспитів і досліджень.

4.4. Обчислювальна техніка – засоби для прискорення й автоматизації процесів рішення математичних задач.

4.5. Інші машини й устаткування – пожежні машини, устаткування телефонних станцій.

5.Транспортні засоби – для переміщення людей і вантажів у межах підприємства і поза його межами (електровози, тепловози, а/м й т.п.).

6.Інструмент – ріжучий, ударні інструменти, штампи, прилади терміном служби > 1 року.

7.Виробничий інвентар і приналежності – робочі столи, верстати, тара.

8.Господарський інвентар – множні і копіювальні апарати, столи, шафи, друкарські машинки і т.п.

У залежності від ступеня безпосереднього впливу на предмети праці, на виробничу потужність підприємства основні фонди поділяють на активні і пасивні.

До активної частини основних виробничих фондів відносять такі їхні елементи, що впливають на форму і властивості предметів праці, підвищують продуктивність праці, обсяг випуску продукції (робочі машини й устаткування, інструменти).

До пасивної частини основних виробничих фондів відносять ті, котрі створюють умови для нормальної роботи активних основних фондів (будинки, споруди, передатні пристрої).

Облік основних фондів здійснюється в натуральній і вартісній формі.

Натуральні показники (площа, потужність устаткування, кількість одиниць устаткування) використовуються при визначенні виробничої потужності, розробці балансів устаткування, удосконаленні складу основних фондів і т.д. (шт., л, км/год, т, м3/година, м3, м2 і т.д.)