Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія галузі.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
694.78 Кб
Скачать

8.Виробництво варено-сушених круп і зернобобових здійснюється по описуваній нижче технологічній схемі

Крупу (або горох) очищають від сторонніх домішок і металлопримесей на зерновому сепараторі 1. Очищена крупа надходить у бункер 2, звідки в міру потреби транспортується на автовесы 3. Після зважування крупу направляють у зерномоечную машину 4. Промиту крупу збирають у бункер-мерник 5, установлений над варильним апаратом 7. Крупу з бункера--мерника завантажують у варильний апарат, куди додають зі збірника-мерника 6 необхідна кількість води.

Зварену до готовності крупу вивантажують у приймач для крупи 8, а з нього спеціальним розподільником 9 розкладають на прийомній стрічці сушарки 10. При виробленні быстроразваривающихся круп їх у процесі сушіння злегка подплющивают, направляючи після проходження першої стрічки сушарки (при вологості 22-26%) на вальцьовий верстат 11, обладнаний гладкими валками з однаковою частотою обертання, із зазором між ними від 1,0 до 2,0 мм. Розплющену крупу (або горох) повертають на другу стрічку сушарки 10, де досушивают до вологості 9,5-10%. Деякі крупи (рис, пшоно, ячну крупу) не плющать, тому при надходженні в сушарку їх сушать до вологості 9,5-10%, не направляючи на вальцьовий верстат. Висушену крупу транспортують у прийомний бункер 12, звідки її для відсівання грудочок, що утворилися, направляють на бурат 13. Грудочки дроблять на дробарці 14 і приєднують до крупи. Після бурата крупу очищають на магнітних установках від ферропримесей, зважують і направляють на наступний процес, або, якщо крупа призначена для іншого підприємства, упаковують у пакети із крафтбумаги.

Треба мати на увазі, що швидко, що розварюється крупа, отримана методом сушіння з попереднім плющенням, тендітна, і тому варто уникати транспортування її на інші підприємства.

При організації цехового транспортування сировини за схемою, представленої на мал. 16, на ділянках від зернового сепаратора 1 до автовесов 3 я від сушарки 10 до бункера 12 може бути використаний пневмотранспортер, для чого варто додатково встановити разгрузительные циклони. На інших ділянках транспортування здійснюється самопливом. Триповерхове рішення схеми спрощує транспортні операції.

Методом плющення готують варено-сушені перловий, пшеничну, вівсяну й кукурудзяну крупи, горох і квасолю.

Технологічні режими виробництва добре вивчені, для одержання високоякісного напівфабрикату необхідно точно їх дотримувати.

Сировина від машини до машини передається різними транспортними пристроями (норії, транспортерні стрічки, шнеки, пневмотранспорт і т.п.). При виборі транспортних пристроїв необхідно мати на увазі підвищену крихкість напівфабрикату після деяких процесів. Так, транспортування вимитої крупи похилим шнеком приводить до її часткового здрібнювання, що небажано. Небажано по цій же причині транспортування варено-сушеної крупи нориями. Наприклад, відсоток лома у варено-сушеній крупі, особливо рисі, при здійсненні схеми виробництва із застосуванням великої кількості норий значно вище, ніж на підприємствах, що не працюють за такою схемою. Слід віддати перевагу вертикальну схему виробництва варено-сушених круп, тому що в цьому випадку продукт менше дробиться. Для її здійснення необхідно проектувати не менш трьох поверхів.