Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konfliktologiya_ta_teoriya_peregovoriv.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
82.46 Кб
Скачать

11. Сучасна західноєвропейська конфліктологічна думка.

Теорія «позитивно-функціонального конфлікту» складалася під впливом робіт Льюіса Козера та Ральфа Дарендорфа. Льюіс Козер (1913) у 1956 році в книзі «Функції соціального конфлікту» зазна­чав, що конфлікт не є соціальною патологією, а навпаки – забезпе­чує стабільність соціальних систем. Не може бути соціальних груп без конфліктних відносин, які розумілися ним як боротьба за матері­альні і духовні цінності, за владу та високий соціальний статус. Він сформував ряд положень, які стали теоретичним фундаментом су­часної науки про конфлікти. Зокрема: 1)  постійним джерелом соціальних конфліктів є дефіцит ресур­сів, влади, цінностей, престижу, які існують у будь-якому су­спільстві. Особливу роль у постійній боротьбі за ці дефіцитні ресурси має прагнення людей до влади і престижу; 2)  у «закритому» (недемократичному, тоталітарному) суспільс­тві, яке поділене на два табори, конфлікти мають революцій­но-насильницький, руйнуючий характер, а у демократичному («відкритому») суспільстві конфлікти вирішуються констру­ктивним шляхом.

12. Становлення конфліктології як науки в Україні.

Становлення конфліктології як науки в Україні та її розвиток на сучасному етапі В Україні конфліктологія тільки формується, її почали вивчати у вищих закладах освіти. Останніми роками українська громадськість активізувала дослідження проблем діагностики, гносеології, соціології, політики та психології конфліктів. Цьому були присвячені міжнародні конференції, моніторингові дослідження проблеми "Соціальні конфлікти і молодь" Українського науково-дослідного інституту проблем молоді, праці науковців Інституту соціології НАН України, Інституту психології НАПН України, Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича та Київського військового гуманітарного інституту з організації роботи, пов'язаної з виданням 25 томів п'яти міжнародних і чотирьох всеукраїнських конференцій та першого словника термінів з конфліктології, підручників, інші напранювання. Перед українськими дослідниками цієї проблеми постала низка завдань як теоретичного, так і практичного плану. Виходячи із проблемності людського буття, можемо вважати, що теорія та практика конфліктів має багато аспектний характер, а тому їх повинні вивчати вчені різних наук і профілів: соціологи, політологи, філософи, психологи, історики, педагоги, економісти, правознавці, біологи, медики. Наприклад, прогнозування конфліктних ситуацій неможливе без математичного моделювання, ретроспективного дослідження, політико-соціопсихологічного аналізу тощо.

13. Основні види типології конфлікту.

Найчастіше виникають такі чотири типи конфліктів: • внутрішньоособистісні (інтраперсональні), які виникають на рівні однієї особистості (наприклад на рівні безпосередньо викладача або студента); міжособистісні (інтерперсональні), які виникають між двома особистостями (наприклад між двома студентами); • внутрішньогрупові (інтрогрупові), які виникають всередині групи, зокрема між конкретною особою і групою; • міжгрупові (інтергрупові), які виникають між соціальними групами, причому як всередині організації, так і за її взаємодії з оточенням (наприклад, між двома підрозділами в організації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]