Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konfliktologiya_ta_teoriya_peregovoriv.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
82.46 Кб
Скачать

51. Сімейні конфлікти.

Таким чином, сімейні конфлікти – це протиборство між членами сім’ї на основі зіткнення протилежно спрямованих мотивів і поглядів.  Коротко розглянемо особливості сімейних конфліктів. 1. Зміст сімейного конфлікту складають: міжособистісні відношення (кохання, кровна споріднення) і правові і моральні обов’язки, які пов’язані із реалізацією функцій сім’ї, а саме: репродуктивної, виховної, господарсько-економічної, рекреативної (взаємодопомога, підтримка здоров’я, організація відпочинку), комунікативної і регулятивної.  4. Сімейні конфлікти мають особливі способи вирішення, а саме: примирення, досягнення згоди, притирання відносин на основі взаємних поступів, розвід  5. Сімейні конфлікти мають тяжкі а інколи навіть і трагічні наслідки для членів сім’ї. Досить часто виникають різні фізичні захворювання членів сім’ї. Особливо важко переносять конфлікти діти.

52. Інноваційні конфлікти.

Інноваційний конфлікт — можна трактувати як протидію між прихильниками нововведення (новаторами) і супротивниками (консерваторами), що супроводжується переживаннями негативних емоцій стосовно один до одного.Об’єктивні причини полягають у природному зіткненні інтересів новаторів і консерваторів. Прихильники й супротивники нововведень завжди були, є і будуть незалежними від яких-небудь факторів. Дух новаторства та дух консерватизму поперед­ньо притаманні людині, соціальній групі, людству в цілому. Крім того, масштабні реформи, що проводяться в суспільстві, галузі, організації, об’єктивно породжують безліч інноваційних конфліктів. Організаційно-управлінські причини полягають у поганій налагодженості політичних, соціальних, управлінських механізмів безконфліктної оцінки, упровадження й поширення нововведень. За наявності ефективної організації процедури своєчасного виявлення, об’єктивної оцінки та впровадження, більшість нововведень знаходили б застосування без конфліктів. Прихильність керівників до позитивного сприйняття нового, їхня участь в іннова­ційних процесах сприяли б зменшенню кількості конфліктів.

53. Міждержавні конфлікти.

У міжнародних конфліктах основними суб'єктами переважно є держави. З огляду на це виділяють:    - міждержавні конфлікти (обидві конфронтуючі сторони представлені державами чи їхніми коаліціями);    - національно-визвольні війни (одна зі сторін представлена державою): антиколоніальні, війни народів, проти расизму, а також проти урядів, які діють на противагу принципам демократії;    - внутрішні інтернаціоналізовані конфлікти (держава виступає помічником однієї зі сторін у внутрішньому конфлікті на території іншої держави).    Специфіка міждержавних конфліктів визначається наступним: Види міждержавних конфліктів. В основі класифікацій можуть бути: кількість учасників, масштаби, засоби, які використовуються, стратегічні цілі учасників, характер конфлікту.    З огляду на інтереси, які відстоюються в конфлікті, виділяють:    - конфлікт ідеологій (між державами з різними суспільно-політичними системами); до кінця XX ст. їхня гострота різко знизилася;    - конфлікти між державами з метою політичного панування у світі чи окремому регіоні;    - конфлікти, де сторони відстоюють економічні інтереси;    - територіальні конфлікти, засновані на територіальних протиріччях (захоплення чужих чи звільнення своїх територій);    - релігійні конфлікти; історія знає чимало прикладів міждержавних конфліктів на цій основі.   

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]