Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konfliktologiya_ta_teoriya_peregovoriv.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
82.46 Кб
Скачать

58.Управлінська діяльність у вирішенні конфліктів.

Управління конфліктами, як складний процес включає наступні види діяльності:       – прогнозування конфліктів і оцінка їх функціонального спрямування;       – попередження або стимулювання конфлікту;       – регулювання конфлікту;       – вирішення конфлікту.

59. Складові управління конфліктом. Баланс ролей. Баланс ролей. У соціальній взаємодії її учасники можуть грати щодо один одного ролі старшого, рівного або молодшого за своїм соціальним статусом. Якщо партнери по спілкуванню приймають свої ролі, рольового конфлікту не виникає. Найвищий конфліктний потенціал має роль старшого, хоча вона часто для людини є психологічно найбільш комфортною. Найсприятливішою у плані попередження конфліктів є взаємодія з оточенням на рівних.

60. Фасилітація. Роль фасилітації у роботі керівника.

Фасилітація – це організація в групі процесу колективного розв'язання проблем, відповідно керує цим процесом – фасилітатор (ведучий, головуючий). Треба мати на увазі, що "головуючий" - це назва формальної ролі, а "фасилітатор" - характеристика змісту діяльності. Головуючий не є фасилітатором, якщо не організовує ефективного обговорення проблеми і не сприяє її розв'язанню групою. Фасилітатором може бути незалежна "третя сторона", запрошена сторонами для "раціоналізації" процесу досягнення домовленості, або один із членів групи, який бере на себе відповідну "командну роль", нарешті, у формально структурованій групі цю функцію має за потреби виконувати керівник. Як правило, ззовні фасилітатора запрошують тоді, коли у сторін є взаємна підозра, що головуючий на зборах зловживатиме повноваженнями на свою користь. Запрошений нейтральний фасилітатор неухильно дотримується визначеної процедури, зупиняє спроби ухилитися від обговорення питання по суті, підтримує конструктивне обговорення, не йде на конфронтацію сам і зупиняє тих учасників, які висловлюються деструктивно, фіксує всі пропозиції і можливі точки згоди. У своїй діяльності він має враховувати три головні фактори, дисбаланс яких загрожує успішності роботи фасилітатора (рис. 5.8). Керівник може виконувати роль фасилітатора під час бесід, нарад, зборів, у яких він бере участь. Навички фасилітації можуть бути застосовані у: - груповій і командній роботі; - управлінні людьми; - проведенні нарад і зборів; - управлінні процесами та змінами.

61. Цілі та техніка фасилітації.

Розглянемо застосування техніки фасилітації на прикладі управління вільною дискусією - неструктурованим обговоренням певної теми, коли говорять лише ті, хто цього хоче, і, здебільшого, настільки тривало, наскільки вони хочуть. Встановлення черговості виступів є ефективним і простим способом управління дискусією. Фасилітатор просить підняти руку тих, хто хоче висловитися, і встановлює, хто з них виступатиме першим, хто другим, хто третім... Зафіксувавши порядок виступів, фасилітатор може запропонувати групі процедуру, що активізує дискусію, - переривання черговості, коли фасилітатор бачить сильне бажання когось із присутніх відреагувати на зауваження особи, яка виступає. В цьому випадку особі надається можливість дуже стисло висловитися, після чого продовжується запланований порядок виступів. Слід зазначити, що переривання черговості має сенс лише тоді, коли воно короткотермінове і стосується основної теми. Встановлення черговості виступів допомагає групі подолати домінування авторитетних осіб і дає можливість висловитися нижчим за статусом членам ієрархічно організованої групи. Поряд зі встановленням черговості у вільній дискусії може бути застосований прийом запрошення до обговорення, коли фасилітатор просить висловитися тих, хто ще не виступав.

62 – 63. Медіація.

Медіація- це спосіб вирішення спорів, в якому нейтральна особа (медіатор) допомагає Вам обговорити конфліктну ситуацію та знайти з неї вихід таким чином, щоб обидві сторони суперечки були задоволені.Медіатор допомагає Вам думати (формулювати) Ваші індивідуальні потреби та інтереси, уточнити в чому полягають розбіжності інтересів з другою людиною та знайти спільні інтереси. В медіації Ви приймаєте рішення, медіатор не має повноважень приймати рішення. Ви самостійно визначаєте питання, які необхідно вирішувати в той час як медіатор слідкуї за ходом процесу, контролює дотримання сторонами правил медіації та підтримує дружелюбну (доброзичливу) атмосферу спілкування. Медіатор використовує та вчить Вас використовувати метод активного слухання опонента. Медіатор не дає жодних порад, ні юридичних на професійних. Медіатор допомагає Вам думати і знаходити варіанти вирішення спору, можливо і шляхом залучення інших спеціалістів. Медіація як правило є приваною. Якщо є необхідність провести публічну медіацію, це обговорюється відразу. Ви маєте право не погодитись з цим і відмовитись від медіації. Без Вашої згоди, неможливо укласти угоду про вирішення спору. Правила медіації, які використовуються нашими медіаторами у процесі:

1. уважно слухати один одного,не перебивати. 2. неображати, неоцінювати, неробити поспішних висновків. 3. мати бажання вирішити спір, активно працювати над пошуком рішень 4. конфіденційність, все сказане залишається закритим для неучасників медіації. 5. звертати увагу та чужі відчуття, старатись поставити себе на місце протилежної сторони. 6. економити час, не витрачати його на марно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]