Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opornik_ale_ne_vse.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

4.Одержання властивості та асортимент штучних волокон.

Штучні волокна — волокна, які одержують з природних високомолекулярних сполук (целюлози, білків) і простих речовин (метали, їх сплави, скломаса).

виробляють такі штучні волокна:

органічні: целюлозні і ефірно-целюлозні (Віскозне,Ацетатне,Мідно-аміачне); білкові (соєбобові, казеїнові)

неорганічні:силікатні (склянні); металеві (золоті,срібні,мідні,латунні).

Віскозні – нитки для тесктисльно, трикотажного, галантерейного та ін. виробництв.

Оскільки віскозні мають негативні властивості, а саме невисоку міцність, особливо в мокрому стані, горючість, низьку пружність та нестійкість до кислот, м/о, ці недоліки можна усунути за допомогою хімічної та структурної модифікації.

Ацетатне волокно використ. для вигот. фільтрувальної тканини, в тому числі і для гіперфільтрації , фільтри для сигарет.

На відміну від віскозних за хім. складом є не целюлоза, а складним ефірном целюлози і оцтової кислоти.

Асортимент (триацетатні і діацетатні ( хімічна природа ідентична, а різниця в ступені етерифікації).

Властивості (стійкі до дії світла, невисока міцність, термопластичність

Мідно-аміачні – тонкі - використ у чистому вигляді або в суміші з ін. волокнами для вир-ва платтяних,сорочкових, костюмних тканин,грубі – у килимовому вир-ві

Отримують з целюлози мідно-аміачним способом. .

Скляні – для вир-ва тканин спец признач (театральні завіси,полотна-каркаси для склопластиків), як тепло-,звуко- і електроізоляційні матеріали.

Металеві– отримують з металів і їх сплавів методом протягування і волочіння. для оздоблення текстильних виробів-тканин,трикотажу,геральдики.

Асортимент (мішура, канітель, алуніт (сріблястий), люрекс (золотий))

5. Одержання властивості та асортимент синтетичних волокон.

Синтетичні волокна виробляють з полімерів, одержаних за допомогою синтезу з простих речовин.– продукти переробки нафти, газу. Кам’яного вугілля (напрк фенол, бензол, толуол, етилен, пропілен), що різними методами перетворюють на синтетичні полімери.

Полімериречовини, макромолекули яких складаються з численних елементарних ланок однакового або різного складу.

Ознаки клас-ї полімерів: 1)форма макромолекули, щільність упаковки макромолекули, ступінь полімеризації і конденсації макромолекул; 2)склад: елементоорганічні, неорганічні, органічні; 3)фазовий стан: аморфні, кристалічні; 4)полярність: полярні, неполярні; 5)здатність до нагріву: термостійкі, термопластичні.

До синтетичних волокон відносяться: поліамідні, поліефірні, поліакрилонітрильні, полівінілхлоридні.

Поліефірні волокна широко використовуються для вироблення змішаної пряжі з бавовною, вовною, віскозним волокном та іншими видами ниток, які переробляються у різні трикотажні полотна та вироби. Перевагою поліакрилонітрильних волокон є вовноподібний вигляд, приємний теплий гриф, низька теплопровідність. Ці волокна використ-ся для виготовлення верхніх виробів та штучного трикотажного хутра.

Поліпропіленові волокна і нитки також широко застосовуються завдяки комплексу хороших механічних властивостей, які не змінюються в мокрому стані, мають високі хімічну і біологічну стійкість. У виробах шкарпеткового, спортивного, білизняного асортименту їх застосовують у суміші з целюлозними волокнами, що дає змогу підвищити гігієнічні властивості виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]