Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opornik_ale_ne_vse.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

3.Натуральні волокна :одержання властивості та асортимент

Бавовна-натур.в. що отримують з поверхні насіння рослин бавовнику.

Батьківщина-Індія.

Насіння бавовни разом із волокнами наз.бавовною-сирцем.

Головним процесом первинної обробки є відокремлення волокон насіння,проводять на машинах,ще раз очищають ,трамбують.

Будова: зовнішній шар наз первинною стінкою або кутикулою.

Хім.склад.Целюлоза –основна волокно твірна речовина бавовни. Геміцелюлоза та пектозани знижують показник однорідності целюлоз,легко вимиваються розчинами лугів із структури волокон. Жиро-воскові реч.захищають волокна від дії руйнування дією світла і світло погоди. Пектинові реч.

Види бавовни. -тонковолкниста бавовна-35-50 -середньовокнистаб.-28-35 –лінт(коротку) - коротке волокно що знімається під час повторної обробки пов. насіння. -пух-до20мм -підпушок-до6мм.

Властивості бавовняного волокна: розривне навантаження, відносне розривне навантаження, відносне розривне подовження, розчинність у хімічних реагентах(стійкі до лугів, нестійкі до кислот), гігроскопічність, задовільно тійка дія до світла і світло погоди,висока гігроскопічність.

Мерсеризація –вид обробки матеріалів з бавовняних волокон .Розчиняються в розчинниках для целюлози.

Лляне волокно-натур волокно що отримують із лубу однолітньої рослини льону. Україна.

Будова та склад.Лляне волокно комплексне воно склад з численних елементарних волокон. Елементарні волокна з’єднані між собою пектином і лігніном. Головною складовою частиною лляного волокна є целюлоза.

Властивості волокон залежать від сорту льону ступеня зрілості стебел,умов збирання,особливостей первинної обробки.

(Довжина волокон повинна =довжині стебел.Міцність є найвищою серед усіх природних волокон.Висока гігроскопічність.Висока термостійкість.Висока теплопровідність.Невелика пружність.Стійкі до лугів.Застосування:наметові тканини,одяг брезенти,тех.матеріали.

Коноплеволокна отримують з луб’яної культури конопель.Україна. Волокно має високу міцність стійке проти гниття. У стеблах містяться 20-25% волокна. Використовують для виготов.канатів шпагату і різних тех..тканин.

Вовняне волокно натуральне волокно що отримують від тварин методом стриження або вичісуванням під час линяння,що піддається прядінню та валянню.

Найб.частку займ вололокно з овець.

Типи вовни:

пухові(тонкі, не мають серцевинного каналу),

перехідні(мають переривчастий серцевинний канал),

ость(прямі,грубі,еластичні, мають безперервний сердцевинний канал),

мертвий волос(грубі нееластичні, непридатні для текс.ви-ва).

Властивості: невисока міцність, висока гігроскопічність, невисока термостійкість, стійкість до дії кислот, нестійкі до дії лугів.

Види вовни: мериносова вовна-з чистопородних овець; помісна –зістрижених помісних овець; кросбредна –зістрижені з мясної породи овець з довгою вовною; пояркова –з ягнят 6-місячного віку; цигайська –з напівтонкорунних цигайських овець; козяча; верблюжа; оленяча; заячий та кролячий пух.

Будова та хі.склад.

За хім.складом вовна належить до білкових волокон. Основною волокноствірною реч.вовни є кератин.

Властивості:товщина залежить від виду тварин,її породи,умов утримання і т.д.;звивистість-зумов. Їх здатність до валяння.; міцність-невисока;гігроскопічність-у воді вовна набухє;вовна стійка до дії води при кипінні;розчинність-стійкі до дії кислот,кератин вбирає кислоту і підв.міцність.У полум’ї горить і виділяє запах спаленого піря.;стійка до дії світла і світлоапогоди; спроможність до валяння.

Натуральний шовк-тонкі довгі нитки які у природних умовах формують гусенеці нічних метеликів-шовкопряди.

Види:шовк сирець-отримують після короткочасного заварювання коконів у киплячій воді і розмотуванням їх на кокономотальних автоматах.;

шовковий здир-верхній шар кокону який не підлягая розмотуванні ниткиі наз.-бурдесуан;

шовкове павутиння-це елементарні нитки якими гусенеця лаштує собі постіль для замотування кокону.;

натуральний шовк диких шовкопрядів наз. шовком тусор.має забарвлення від сірого до брунатного кольорів.

Будова:склад з двох елементарних шовковин,склеєних між собою.

Складові частини натур шовку:білок фіброїну (природна високомолекулярна сполука синтезована окремих амінокислот); серципин(містять сірку і склеює коконні нитки,руйн при темп.100 гр.)

Властивості:нестійкий до нагрівання;менш стійкий до дії світла та світла погоди ніж вовна;стійкий до дії лугів;у воді набухають,розчинність у кислотах.

Азбест(гірський льон)- єдине волокно мінерального походження. Його добувають з 2 х груп мінералів:серпентинів і амфіболів. Догрупи серпентинів належать хризотил 95%; до групи амфіболів-крокідоліт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]