Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opornik_ale_ne_vse.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

31.Методи оцінювання білості тканин.

Вибілювання тканин проводять з метою отримання вибілених виробів або їх подальшого фарбування в світлі та яскраві кольори. Для вибілювання виробів майже з усіх відомих волокон використовують такі окислювачі: хлорит і гіпохлорит натрію, хлорне вапно, перекис водню. Вони переводять сполуки, які містяться в волокнах, у безколірні. Вироби з вовни та натурального шовку вибілюють розчинами відновників: SO2, Na2S2O4, NaHSO3. Суть хімічного вибілювання полягає в руйнуванні хромофорних систем під дією активних елементів – продуктів розпаду окиснювачів або відновників. Це переважно атомарний кисень, хлор, сірчистий ангідрид тощо. Хімічне вибілювання має компромісний характер: поряд з руйнуванням хромофорних систем відбувається деструкція волокнотвірного полімеру. Подальше підвищення білості хімічним способом вибілювання супроводжується різким пониженням механічних властивостей виробів, зокрема їх стійкості до розриву.

32. Панчішно-шкарпетні трикотажні вироби, асортимент.

Асортимент панчішно-шкарпеткових виробів, що випускає три­котажна промисловість поділяється на такі підгрупи: колготки дитячі, жіночі, чоловічі та панчохи жіночі, панчохи дитячі, напівпанчохи спортивні (гольфи), шкарпетки чоловічі та підліткові шкарпетки жіночі та дитячі, гетри.

Панчохи і шкарпетки відносяться до напіврегулярних виробів і виробляються на спеціальних панчішних машинах двох основних типів.

До панчішно-шкарпеткових машин відносяться круглопанчішн і плоскопанчішні машини, які можуть бути різних систем і класів.

Для виготовлення панчішно-шкарпеткових виробів застосову­ється бавовняна, вовняна, напіввовняна пряжа, натуральний і штуч­ний шовк (віскозний, мідноаміачний і ацетатний) синтетичні тексту­ровані нитки еластик, кручені капронові нитки, прядена штапельна пряжа з різних сумішей волокон. Широко застос. синтетичні капронові нитки для виготовлення тонких панчіх та для зміцнення п'ятки, сліду і миска панчішно-шкарпеткових виробів, які виробляють з інших волокон.

Жіночі панчохи - за способом виробництва поділяють на панчохи з круглих панчішних машин, панчохи з плоский панчішних машин і панчохи з плоских фангових машин. до якості панчіх висуваються такі вимоги: панчохи повинні щільно облягати ногу, мати гарний вигляд, бути зручними під час носіння, якомога довше зберігати форму і довготриваліше служити.

За своєю будовою жіноча панчоха складається із таких основних частин: борта, пагомілка, п'ятки, сліду і миска. На жіночій панчосі, окрім того, є шви: кетельні, сточувальні, бортові. Борт - це верхня частина панчохи, яка має подвійну, зв'язану або підрублену еластичним швом верхню частину пагомілка. Борт використовується для закріплення панчохи на нозі.

Розмір панчохи визначається від точки п'ятки до миска.

Крім гладеньких, бувають панчохи з плоских машин зі стрілками, з медальйоном на підйомі, "вусиками" і ажурними ма­люнками на пагомілку або п'ятці та просто з ажурною в'язкою на пагомілку. Після сточування панчохи з плоскої машини проходять процес штопання, відварювання, відбілювання, фарбування і форму­вання.

Панчохи жіночі з круглих і плоских панчішних машин випуска­ються таких розмірів: 19, 21, 23, 25; вовняні напіввовняні панчохи: 23, 25, 27 і 29.

Дитячі панчохи - відрізняються від жіночих переплетенням і формою пагомілка. Виробляються дитячі панчохи на круглих машинах однопроцесним і двопроцесним способами в'язання. Дитяча панчоха складається з п'яти частин: ластику, пагомілка, п'ятки, сліду і миска.

Ластик, або резинка, закриває голінку ноги, а також частину бедра ноги і заміняє собою борт і халявку. Після зняття з в'язальних машин дитячі панчохи також підда­ються штопанню, кетлюванню, фарбуванню і формуванню. Дитячі панчохи виробляються з бавовняної пряжі. Залежно від довжини сліду дитячі панчохи випускаються таких розмірів: 12, 14, 16, 18, 20 і 22.

Шкарпетки - поділяються на чоловічі, підліткові, жіночі та дитячі. За своєю будовою шкарпетки відрізняються від панчіх тим, що мають замість борту ластик (резинку) і значно коротшу халявку (пагомілок) порівняно з панчохами. Шкарпетки можуть виготов­лятися з бавовняної (немерсеризо-ваної і мерсеризованої) пряжі, штучної, а також з вовняної, напів-вовняної і вигоневої пряжі. Ластик шкарпетки має дволи-цеве переплетення, а пагомілок і слід - переплетення типу гладі, покривного (гладкого і рисунчастого) або поперечносмугастого типу. Основна відмінність чоловічих і підліткових шкарпеток від жіно­чих і дитячих полягає у тому, що перші мають значно довший паго­мілок порівняно з ластиком. У жіночих і дитячих шкарпеток ластик, навпаки, довший за пагомілок. Чоловічі та підліткові шкар­петки виробляються на круглопан-чішних машинах, а жіночі і дитячі виробляються, крім того, і на плос­ких машинах.

Колготки - На одно- і двоциліндрових круглопанчішних автоматах 13-34 класів виробляються колготки жіночі та дитячі, панчохи, напівпанчохи, шкарпетки і підслідники. Кожен вид виробів, з врахуванням його особливостей, виробляється за особливою технологією, що передба­чена відповідною науково-технічною документацією (стандартами, тех­нічним описанням, технологічним режимом виготовлення виробів і т.п.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]