Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opornik_ale_ne_vse.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

28 Килими і килимові вироби машинного способу виробництва: класифікація, асортимент, властивості

За призначенням ворсові (пруткові, двополотні, вузликові, смужкові, аксмінстерські, тафтингові), комбіновані(багатокольорові), гладкі і смугасті (гладкі,друковані,ворсові)

Прутові килими-бархатні камвольні,камвольні жаккардові,жаккардові настінні. Візерунки отримують за доп машини Жаккарда або друкують

Двополотні тчуть на спец килимоткацьких жаккардових двополотних верстатах.Візерунки двох килимі знятих з одного верстата-ідентичні,багатокольорові.

Аксімінстерські за своєю будовою найбільш подібні до килимів ручного виготовлення.

Вузликові жаккардові килими мають розрізаний ворс,який переплітає нитки основи вузлами.

Тафтингові-вигот на спец голкопробивних верстатах,обладнаних машинами Жаккарда,як основу килимів викор тканину, трикотаж, нетканні полотна.Візерунок утвор за доп машини Жккарда.

Килимові доріжки аналогічні килимам,відмінність в тому,що їх реалізують за одиницю довжини.

29.Якість килимів і килимових виробів

Дефекти килим вир за походж – сировини, транспортування, зберігання, виробничі(формування килимового полотна, оздоблення

30.Текстильна галантерея класифікація асортимент.

До текстильних галантерейних виробів відносять широкий перелік товарів, які використовують головним чином для оздоблення і прикрашання предметів жіночого і чоловічого туалету та особистого вжитку.До текстильної галантереї відносять, зокрема, такі підгрупи товарів: стрічки, тасьми, шнури, швейну галантерею, тюле-мереживні вироби, нитки і парасольки.

Стрічки-вузькі ткані смужки, які отримують з ниток основи і піткання на спеціальних верстатах, називають стрічками. Для виготовлення стрічок використовують усі наявні види текстильної сировини з урахуванням існуючих традицій та вимог щодо забезпечення властивостей готових виробів. За обробкою стрічки бувають суровими, вибіленими, гладкофарбованими і пістрявотканими, без і зі спеціальними вида­ми обробок.За призначенням стрічки поділяють на побутові, технічні і спеціальні.

Тасьми. На відміну від стрічок тасьми отримують внаслідок переплетення поздовжніх ниток, які в готових виробах утворюють діагоналі. Залежно від характеру переплетення ниток розрізняють одно-, дво- і трипрядні тасьми. Найбільш поширеними декоративно-оздоблювальними тась­мами є : лясе, геркулес, шовкові, шерстяні, оздоблювальні, в'юнчик і тасьми з оборкою.

Шнури. Отримують переважно трьома основними способами: пле­тенням, зсукуванням і звиванням. Найрозповсюдженішими шнурами є: сутаж-човник - звичай­ний шнур для оздоблення одягу, сутаж фасонний - шнур такого ж призначення, синелька, абажурний, шторний, звитий і шнурки для взуття.

Швейна галантерея. До цієї групи відносять численні готові вироби з тканин, трикотажних полотен, стрічок, тасьм та інших матеріалів і купони (розкроєні, але не пошиті вироби). За своїм призначенням це, насамперед, товари, які прикрашають одяг, доповнюють його, а також виконують допоміжні функції.

Асортимент швейних галантерейних виробів об'єднує сотні найменувань. Це, зокрема: хустки головні, абажурні і носові, косинки, шарфи, коміри, маніжки, манжети, краватки (регати, самов'язки, мутлики), підв'язки, пояси, напівкорсети і корсети, рукавотримачі тощо.

Тюле-мереживні вироби до них належать: тюль гардинний і гладкий, гардинне сітчасте полотно, полотно для фіранок, мережива ручного і машинного виробництва, мереживне полотно і штучні вироби з гардинного тюлю, гардинного сітчастого і мереживного полотен, а також плетені поштучні вироби, які відносяться до мереживних виробів ручного виготовлення, зокрема покривала, доріжки, накидки, серветки тощо.

Спільною ознакою, за якою відрізняються ці вироби від інших текстильних товарів, є наявність у них ажурних, сітчастих візерунків.

Нитки Галантерейні нитки надходять у торгівлю як поштучний товар певного цільового призначення. їх отримують з первинних пряжі і ниток, піддаючи, в разі необхідності, звиванню, спеціальним обробкам, перемо­туванню, формуванню відповідних торговельних пакувань -котушок, клубків, бобін, лялечок, таблеток тощо - і маркуванню.

За призначенням галантерейні нитки поділяють на швейні, нитки для вишивання, в 'язання та штопання.

Парасольки - вироби, які використовують для захисту від атмосферних опадів і сонячних променів. Парасолька складається з ручки - стрижня, ребер (прутиків), опорних важелів, покриття, механізмів відкриття і закриття, футляра.

За конструкцією парасольки бувають: звичайні, складні, з ручним або автоматичним розкриванням, парасольки-тростини. За призначенням парасольки поділяють на дощові, сонячні і спеціальні, а за статево-віковою ознакою - на чоловічі, жіночі, підліткові і дитячі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]