Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне кредитування ЕКЗАМЕН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
570.88 Кб
Скачать

23. Організація інвестиційного кредитування в Україні Європейським банком реконструкції і розвитку

Серед широкого кола учасників іноземного інвестиційного кредитування в Україні сьогодні вагоме місце посідає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки.

ЄБРР працює лише на комерційних засадах. На відміну від МВФ, надає тільки цільові кредити під конкретні проекти приватним і державним структурам на потреби розвитку економіки. 60% позичкових засобів спрямовуються у приватний і 40% — у державний сектор.

Крім цільових кредитів ЄБРР здійснює прямі інвестиції, а також надає технічну допомогу (консультації, курси навчання банкірів та менеджерів, допомога в організації систем розподілу продовольства).

Головна мета кредитів ЄБРР — розвиток підприємництва, роздержавлення та приватизація, фінансова підтримка малого та середнього приватного бізнесу.

Банк відіграє роль каталізатора економічних змін, сприяє залученню іноземних та місцевих інвестицій у країнах операцій, а також допомагає іншим установам державного та приватного секторів.

Основними напрямами діяльності банку в Україні є:

  • надання прямих кредитів та участь у спільному (з іншими кредиторами) фінансуванні;

  • інвестування акціонерного капіталу підприємств приватного та державного сектору;

  • гарантоване розміщення цінних паперів, випущених приватними та державними підприємствами;

  • полегшення доступу підприємствам до внутрішніх та міжнародних ринків капіталу шляхом надання гарантій, фінансових консультацій та сприяння в інших формах;

  • надання позик або участь у позиках та надання технічного сприяння для реконструкції й розвитку інфраструктури.

У своїй діяльності банк керується такими основними принципами:

а) не конкурувати з іншими організаціями;

б) сприяти у проведенні реформ країнами, що мали планову економіку;

в) вкладати кошти головним чином у приватний сектор.

Сьогодні ЄБРР визначив стратегію співробітництва з Україною та розробив загальний план сприяння реформам, згідно з якими засобів, що виділяються, приходяться на кредити, — на здійснення технічної допомоги.

Кошти від ЄБРР надходять в Україну найчастіше через Національний банк України шляхом відкриття кредитних ліній.

Міжнародні проекти НБУ впроваджує, виходячи із загальнодержавних інтересів розвитку українського ринкового середовища, становлення та підтримки вітчизняного товаровиробника.

Вартість інвестиційних кредитів, які надає ЄБРР для підприємців, становить не більше ніж: відсоткова ставка ЄБРР (LІВОR + 1) плюс 2 % НБУ (з них: 0,5 % — плата за управління та 1,5 % — маржа кредитного ризику банків-учасників) плюс від 1 % до 5 % (маржа комерційного банку); одноразова комісія ЄБРР за надання кредиту — 1 % (Frоnt-Еnd) приватним підприємствам через банки в Україні. У цілому відсоткова ставка не перевищує 14 %, при цьому максимальний розмір кредиту, що надається клієнту, становить 2 500 000 дол. США, максимальний термін — 5 років із пільговим періодом 2 роки.

З метою забезпечення правового поля для вступу України в ЄБРР, Президентом України підписано відповідний Указ „Про членство України в Європейському банку реконструкції та розвитку” від 14 липня 1992 року N 379/92, завдяки чому, вже 13 серпня 1992 року Україна набула статусу країни-члена ЄБРР.

В Україні працюють представництва ЄБРР, які розташовані у Києві та Дніпропетровську.

В рамках прийнятої стратегії ЄБРР працює у двох напрямках: надання міжнародних кредитів на пільгових умовах під гарантії Уряду (40%) та кредитування приватних підприємств України на комерційних умовах (60%). У 2008 році в Україні 78% проектів спрямовувались у приватний сектор, решта - у державний.

Банк фінансує різні галузі, окрім оборонної та тютюнової промисловості, а також проектів ігорного бізнесу.

ЄБРР здійснює такі види фінансування:

- кредити для комерційних підприємств;

- кредити для проектів у галузі розвитку інфраструктури;

- інвестиції в статутні фонди підприємств, гарантії.

Термін повернення кредиту становить 5-10 років в залежності від умов проекту. При наданні кредитів на реалізацію крупних проектів розвитку інфраструктури строк погашення позики може становити до 15 років. Розмір пільгового періоду, коли сплачується лише процентна ставка та плата за резервування коштів позики, підлягає узгодженню, для крупних проектів від досягає до 4 років.

За обсягом кредитів банку країнам Центральної і Східної Європи Україна посідає друге місце, що свідчить про високу оцінку ролі нашої країни в Європі.

Паралельно ЄБРР в Україні здійснює великі програми по охороні навколишнього середовища по регіону Балтійського моря, дельти Дунаю, водного середовища Чорного моря.

ЄБРР є третьою міжнардною кредитно – фінансовою організацією за обсягом кредитів, що надаються Україні. Позички ЄБРР безпосередньо йдуть на розвиток виробництва, причому значна їх частина прямується на підтримку приватних малих і середніх підприємств.

ЄБРР працює на комерційній основі, кредити надаються на умовах ринкових ставок. До запровадження у ЄБРР підключені найсолідніші комерційні банки України.

Ставляться відповідні вимоги:

Вимоги ЄБРР до МСП - позичальників, проектів і позик.

Вимоги до проекту:

Вимоги до позики:

Кошти мінісубкредитів ММП можуть спрямовуватися на:

– капітальні інвестиції;

– проекти у сфері обслуговування;

– поповнення обігових коштів виробничих підприємств або постачальників послуг;

– закупівлю машин (автомобілів, мікроавтобусів, вантажівок, обладнання) в цілях використання на виробництві, у наданні послуг або торгівлі;

– придбання нерухомості, якщо остання використовуватиметься в цілях виробництва, надання послуг або торгової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]