Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне кредитування ЕКЗАМЕН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
570.88 Кб
Скачать

22. Необхідність та можливості залучення іноземних інвестицій

Розвиток і посилення ефективності господарювання виробничих підприємств України значною мірою залежить від загально державного інвестиційного потенціалу, який формується з рахунок різних фінансових джерел, у тім числі іноземних інвестицій .

За кризового стану більшості вітчизняних підприємств та організацій, за браком власних інвестиційних ресурсів та інтенсивною інтернаціоналізацією виборничо-господарських систем об’єктивно необхідним стає все ширше залучення іноземних інвестицій.

Останні використовуються для фінансової підтримки вітчизняних товаровиробників та інших суб’єктів господарювання, запровадження нових технологій, нарощування експортного потенціалу, структурної перебудови економіки.

Іноземне інвестування може здійснюватися в різних формах залежно від типу інвестора, його мети та ступеня ризику, на який він готовий.

Іноземний капітал потрібний як джерело доходів бюджету, джерело капіталу; як суб’єкт господарювання, що може передати управлінський досвід, технологію тощо.

Інвестиції на рівні підприємств ідуть і в спільні підприємства, і в національні проекти, однак переважно туди, де є явний господар. Тому стрибок прямих інвестицій (за даних політичних і макроекономічних умов) можливий у міру наближення до стійкого контролю в післяприватизаційній економіці.

Портфельні інвестиції необхідні скоріше центральному банку і міністерству фінансів, оскільки це далеко не виробничі інвестиції.

Іноземні вкладення в акції прискорюють нагромадження капіталу в новому фінансовому секторі з допомогою брокерів, фондів і банків. Це також нормальний процес в економіці, оскільки мати сучасну, складну, експортну економіку без відповідних внутрішніх кредитних установ, включаючи банки, інвестиційні компанії, страхові й пенсійні інституції, просто нереально. Ці вкладення стають частиною великої внутрішньої гри за контроль над приватизаційною власністю, після завершення якої можливе пожвавлення і реальне нагромадження.

І все ж проблема прямих іноземних інвестицій є головною, оскільки саме вони істотно впливають на трансформацію економіки країн, у яких відбувається перехід до ринкових відносин. Залучення іноземних інвестицій є реальним шляхом упровадження сучасної техніки, удосконалення методів управління.

Потреби в іноземних інвестиціях існують практично в кожній країні.

Прямі інвестиції транснаціональних корпорацій сприяють швидкій перебудові промисловості на регіональному і глобальному рівнях і трансформації економіки країни, що залучає іноземний капітал, у значного експортера товарів і послуг на світовому ринку.

Іншими словами, прямі іноземні інвестиції можуть сприяти інтеграції національних ринків у світову економіку більш ефективно, ніж це можна було б досягти самостійно через традиційні торговельні потоки.

Переваги прямих іноземних інвестицій виявляються в загальному поліпшенні інвестиційного клімату через відкриту торгівлю й сприятливий інвестиційний режим, активну конкурентну політику, макроекономічну стабільність, приватизацію і дерегулювання.

Прямі іноземні інвестиції можуть відіграти ключову роль у використанні переваг, пов’язаних з глобальною економічною інтеграцією.

Необхідність залучення іноземних інвестицій визначає цілий блок факторів, основними серед яких є:

обмежені можливості залучення вітчизняних інвестицій;

необхідність розвитку прогресивних технологій і методів ведення бізнесу;

недостатнє наповнення внутрішнього ринку якісними товарами і послугами;

формування конкурентного середовища;

невідповідність культури виробництва вимогам ринку та необхідність збільшення надходжень у державний бюджет.

Створення сприятливого інвестиційного середовища впливає не тільки на потоки прямих іноземних капіталовкладень, а й на потенційну прибутковість таких потоків.

Лібералізація обмежень у сфері іноземних інвестицій становить важливу частину політичних рішень країн із розвинутою економікою.

Основними типами прямих іноземних інвестицій зазвичай бувають:

а) створення спільних підприємств;

б) започаткування діяльності дочірних підприємств;

в) укладання ліцензійних угод з відчизняними фірмами;

г) придбання неконтрольних пакетів акцій вітчизняних фірм-емітентів;

д) купівля контрольних пакетів акцій у підприємств , що їх випускають і релізують .

Дуже важливим для іноземних інвесторів є встановлення ступеня привабливості інвестування в місцевій фірмі.

Потенційні іноземні інвестори, коли приймають рішення про доцільність інвестицій у тій чи тій країні, звертають увагу на наявність достатніх ознак привабливості інвестування. До таких ознак належать:

1 . характеристика місцевого ринку ;

2 . доступність ринку з погляду сприятливого законодавчого середовища ;

3 . наявність у достатній кількості кваліфікованої робочої сили , її реальна вартість і продуктивність ;

4 . ступінь валютного ризику ;

5 . можливість репатріації капіталу ;

6 . сатан захсту інтелектуальної власності ( ця ознакає пріоритетною , особливо для динамічних галузей - виробництва комп’ютерів );

7 . торгова політика , яка істотно впливає на вартість і масштаби експорту та імпорту певної продукції ;

8 . міра державного регулювання економіки , що є важливим для захисту інтересів виборників і споживачів , а також для сприяння припливу іноземних інвестицій ;

9 . наявність або можливість запровадження податкових та інших пільг , що стимолюють активне залучення іноземних інвестицій ;

10 . Політична стабільність , яка в кінцевому підсумку є найваж- ливішою ознакою для прийняття рішення про доцінність інвестування;

11. Сприятливий економічний клімат , підтримування низького й передбачуваного рівня інфляції ;

12 . Достатній розвиток інфраструктури виробництва та ринку, наявність або можливість створення зон вільної торгівлі

Рішення про залучення інвестицій визначається порівнянням потенційного прибутку від них і ризику.

Розглянемо неподаткові чинники, що відіграють важливу роль у залученні інвестицій та одержанні потенційного прибутку.

РОЗМІРИ РИНКУ.

НЕВПЕВНЕНІСТЬ ІНВЕСТОРА.

ЮРИДИЧНА І РЕГУЛЮЮЧА СТРУКТУРИ

МАКРОЕКОНОМІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ.

ДОСТУП ДО ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ВИРОБНИЦТВА.

Другим, але не менш важливим чинником залучення і використання прямих іноземних інвестицій є система оподатковування.

Для підвищення інвестиційної привабливості українських підприємств у першу чергу необхідно вирішити такі проблеми в сфері оподаткування: прийняття та уведення в дію нового Податкового кодексу; введення в дію інвестиційних пільг у вигляді 50%-го зниження податкової ставки з податку на прибуток від реалізації інвестиційного продукту; перегляд періодичності подання податкової звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]