Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать
  1. Державний стандарт та програми з інформатики.

Державний стандарт загальної середньої освіти — це перелік норм і положень, що визначають державні вимоги до освіченості особи на рівні початкової, базової і повної загальної середньої освіти та гарантії держави щодо її досягнення громадянами.

Норми і положення Стандарту є обов'язковими для виконання всіма державними органами управління освітою, закладами освіти, педагогічними працівниками і учнями.

Стандартом визначається:

• структура змісту загальної середньої освіти, яка встановлює загальнообов'язкову (інваріантну) та змінну (варіативну) його складові за ступенями навчання в середніх закладах освіти;

• обов'язковий мінімум змісту навчання;

• обов'язкові результати навчання на різних освітніх рівнях (початкова, базова і повна загальна середня освіта).

Освітній стандарт з І — це нормативний документ, яким на основі базового навчального плану визначається обов'язковий мінімум змісту навчання, мінімальні вимоги до підготовки учнів з інформатики стосовно цього змісту та рекомендації щодо оцінювання виконання вимог стандарту (обов'язкових результатів навчання) за основними змістовими лініями курсу і ступенями навчання (початкова, основна і старша школа).

Освітній стандарт з І становить основу для розробки пакету навчальних програм з І для різних типів і профілів середніх закладів освіти, зміст навчального матеріалу яких на основі безумовного виконання Стандарту може розшир. і поглиблюватися так само, як і підвищуватися і поглиблюватися вимоги до рівня його засвоєння.

Метою Освітнього стандарту є:

• Забезпечити єдиний освітній простір в Україні шляхом розвитку різноманітних типів середніх закладів освіти,

• Створити належні умови для варіативної освіти з інформатики через відповідні, в тому числі нові, типи навчальних закладів

• Нормалізувати навчальне навантаження школярів

• Забезпечити макс. об'єктивну оцінку резул. праці учня, вчителя.

На профільному рівні (тобто в освітніх закладах і класах інформаційно-технологічного профілю) — 10-11 клас по 5 години на тиждень; на академічному рівні (в освітніх закладах і класах фізичного, математичного, фізико-математичного та екологічного профілів) — в обсязі 1 години на тиждень у 10 класі та 2 годин на тиждень в 11 класі; на рівні стандарту (в освітніх закладах і класах всіх інших профілів) — 10-11 класи в обсязі 1 годи­на на тиждень.

Навчальна траєкторія. Виявилися цілі «партії» учителів і методистів, що відстоюють різні підходи щодо того, у якій послідовності, у якому обсязі та учням якого віку викладати теми курсу: прибічників та противників програмування; адептів концентричної та послідовної моделей навчання; тих, хто вважає, що векторна графіка має вивчатися раніше растрової та тих, хто дотримується протилежної думки, тощо.

Обсягів вивчення інформатики. відмінності у фактичних обсягах вивчення дисципліни в різних навчальних закладах. Зараз навчання інформатики мож­е відбуватися від 1 до 10 класу і проводиться в обсягах від 1 до 4, а інколи і 6 годин на тиждень.

Були знайдені такі рішення.

1. автори програм відмовилися від догматизації послідовності викладання тем курсу. Зап­ропонована в програмі послідовність є лише рекомендованою Єдиними обмеженнями тут є змістові залежності між темами курсу (вони вказані у пояснювальних записках до програм), а також обсяг знань, який має отримати учень 9 класу.

2.Питання щодо варіативності обсягів навчальної дисципліни вирішується завдяки концепції курсів за вибором. У профільній школі статус курсів за вибором підвищується, це вже не просто факультативи, а складові частини базового курсу.

«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» отримали програми таких курсів за вибором:

  • «Основи комп'ютерної графіки»;

  • «Основи створення комп' ютерних презентацій»;

  • «Основи Інтернету»;

  • «Основи веб-дизайну»;

  • «Основи комп'ютерної безпеки»;

«Основи візуального програмування».

Обов'язковий курс інформатики в сучасних загальноосвітніх навчальних закладах вивчається в 10-11 класах. За рішенням навч. закладу інформатика може вивчатися за рахунок варіати­вної частини в основній школі. Вивчення інформатики в молодших класах здійснюється за експериментальними програмами.

Відповідно до функціонального призначення вивчення інфор­матики у загальноосвітніх навчальних закладів в умовах профіліза-ції навчання складається з таких основних етапів.

  1. Пропедевтичний курс І, використання комп'ютера як засобу навчальної діяльності, що передбачає оволодіння дитиною первинними навичками роботи на комп'ютері (орієнтовно 1-6 класи).

  1. Загальна й інструментальна інформатика — базовий І, орієнтований на формування компетен користувача (7-9 класи).

  2. Прикладна І — профільне навчання інф-ційно-комунікаційних технологій відповідно до спеціалізації навчального закладу, а також за вибором учня (класи).

В молодшій школі рекомендується вивчення так званого “пропедевтичного” курсу І. При вивченні пропедевтики курсу учні отримують елементи знань та вмінь роботи з комп’ютерними програмами, оволодівають навичками конструювання, керування різними об’єктами (даний вид роботи йде у ігровій формі).

Діти від 7 до 10 років швидко оволодівають вміннями та навичками роботи з комп’ютером, у них розвивається образне мислення, під час навчання створюється комфортний емоційний фон, розвивається їх самостійність в пізнавальній роботі, підсилюється процес індивідуалізації навчання. Навчання у цьому віці повинно йти в ігровій формі. Хоча використання ігор під час навчання не викликає значного підвищення ефективності оволодіння інформаційною культурою, але створює позитивний емоційний фон, який необхідно зберегти и перенести для подальшого навчання.

Структура навчального курсу:

  • Загальні відомості про роботу з комп’ю­тером (знайомство з апаратною частиною інформаційних технологій, з роботою операційних систем).

  • Програмні засоби загального призначення (системи обробки графічної інформації, текстової інформації, табличні процесори, системи управління базами даних).

  • Основи алгоритмізації та програмування.

Базовий курс І повинен забезпечувати засвоєння основних теоретичних положень інформатики, опанування науко­вими основами, методами і засобами інформаційних технологій, тобто забезп. обов'язковий рівень підготовки учнів з цього предмета.

Більшість методистів дотримуються думки, що в основній школі повинен вивчатися базовий курс користувача, який забезпе­чить необхідні знання, вміння і навички майбутньому користувачу персонального комп'ютера. Учні повинні отримати уявлення про можливості комп'ютера, оволодіти первинними навичками практи­чного використання комп'ютера для обробки текстів та графічних зображень, для зберігання та пошуку інформації, для обробки вели­ких числових масивів інформації.

Базовий курс інформатики може вивчатися за рахунок варіативної складової навчального плану. Вивчення переважно здійсню­ється за програмою курсу інформатики для 7 - 9 класів.

Метою курсу є формування теоретичної бази знань учнів з ос­нов інформатики та практичних навичок використання засобів су­часних інформаційно-комунікаційних технологій у повсякденній практичній, зокрема навчально-пізнавальній, діяльності учнів, започаткування основ їхньої інформаційної культури. Програмою передбачається ознайомлення учнів з основними поняттями інформології, будовою інформаційної системи, основними видами про­грамного забезпечення, основами алгоритмізації та програмування па основі використання систем візуального програмування.

У 7-11 класах за рахунок варіативної частини навчального пла­ну та за рахунок годин трудового навчання може також вивчатися базовий курс інформатики «Інформатика та технології". Метою ба­зового курсу інформатики є набуття учнями теоретичних знань з основ інформатики та практичних навичок використання сучасних інформаційних технологій у повсякденній практичній, зокрема навчально-пізнавальній діяльності. У курсі "Технології" у 7-9 класах здійснюється передпрофільне навчання учнів з метою найбільш раннього вибору ними галузі майбутньої професійної діяльності. Програма має на меті розвиток в учнів умінь і навичок виконання.

Розглядаючи комп'ютерно-орієнтовані засоби навчання як засоби навчально-пізнавальної діяльності протягом усього набуття загальної середньої освіти, вивчення курсу «Інформатика» як самостійної навчальної дисципліни доцільно здійснювати з 7-го по 11-й класи, а саме:

•1-6-ті класи — використання комп'ютера як засобу педагогічної діяльності. Пропедевтичний курс інформатики за умови належного технічного забезпечення. Може вивчатися на окремих уроках за рахунок годин варіативної складової навчального плану;

•7-9-ті класи — базовий курс інформатики;

•10-11-ті класи — курс І допрофесійної підготовки з урахуванням спеціалізації навчального закладу, а також за вибором учня.

При розгляді курсу І для підліткової вікової групи вирішується цілий ряд завдань:

•виділення сукупності знань, умінь і навичок у галузі інформатики, що мають загальноосвітнє значення і потребують формування в більш ранньому віці (до них слід віднести і навички застосування комп'ютера);

•визначення змісту окремих етапів формування інформаційної культури, починаючи з формування практичних навичок використання комп'ютерної техніки і закінчуючи використанням її для розв'язування навчальних завдань з різних навчальних предметів;

•розробка методики формування інформаційної культури, яка враховує вікові особливості учнів середнього шкільного віку;

•дослідження впливу роботи з комп'ютером на інтелектуальний розвиток школярів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]