Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

24. Загальні особливості навчання прикладного програмного забезпечення загального призначення

При вивченні прикладного програмного забезпечення зага­льного призначення учитель повинен усвідомлювати, що ви­вчення технології у рамках загальної (а не професійної) освіти означає формування в учнів розуміння того, як відбувається тех­нологічний процес, які стадії він проходить. Учитель повинен розрізняти, які знання є загальноосвітніми, а які суто технічни­ми, які знання допоможуть в майбутньому опановувати аналогі­чні програми. Не варто захоплюватися забезпеченням засвоєння виключно певного набору дій у конкретній програмі. Акценту­вання уваги на вивчення деталей конкретного технологічного інструменту може бути навіть шкідливим, оскільки інструменти комп'ютерних технологій постійно змінюються, удосконалюю­чись у своїх функціях. Школяр же, із самого початку «прив'язаний» до деякого конкретного програмного продукту, виявляється його заручником. Набагато важливіше, щоб учні розуміли загальні принципи ведення діалогу, вміли використо­вувати довідкову систему, коректно реагували на повідомлення програм тощо. У майбутньому такі загальноосвітні вміння до­зволять швидко пристосовуватися до змін у програмному забез­печенні, орієнтуватися в інших програмах аналогічного призна­чення.

Для формування узагальнених умінь і навичок доцільно практикувати вправи, при виконанні яких учні формулюють правила виконання тих чи інших дій. Таке «проговорення» алго­ритмів (як і при вивченні системного програмного забезпечення) не тільки забезпечує міцність знань, але й сприяє формуванню алгоритмічного мислення, розвиваючи навички зрозумілого й точного опису послідовностей дій, покрокового їх виконання, навчаючи передбачати результати виконання дій. Складання, аналіз, виконання таких алгоритмів є пропедевтикою формаль­ного виконання алгоритмів і програм при вивченні основ алго­ритмізації і програмування.

Усі прикладні програмні засоби загального призначення слід подавати з позицій — об'єкти та програмні засоби сучасних ІКТ, за допомогою яких користувач досліджує інформаційні об'єкти — інформаційні моделі, тобто варто підходити до висві­тлення цих питань через призму діяльності людини: суб'єкт — об'єкт — мета — засоби — діяльність — результати — оціню­вання результатів — прийняття рішень.

Об'єктами опрацювання є різні набори даних — текстові, графічні, музичні, таблиці тощо. Засобами для опрацювання об'єктів є прикладні програми, створені спеціально для такого опрацювання.

25.Особл вивчення графічного редактора.

Г.Р. Ця тема вивчається першою, оскільки: 1)предметна галузь добре знайома, 2)швидко одержується результат діяльності, 3) дозволяє учням виявити творчість, 4) не враховує прогалин у знаннях з ін галузей. При підготовці прак.завдань не доцільно використовувати тільки вільні завдання,, оскільки в такому разі не розкриваються можливості Г.Р. Як форму подання завдань можна рекомендувати не словесну, а малюнок. Завдання можна поділити на 3 групи:1)використання 1-2 інструментів без пояснення 2) кілька інструментів з указуванням порядку виконання 3) комплексне завдання. При вивченні Г.Р. не слід обмежуватися формуванням навичок роботи у конкретному середовищі. Потрібно з’ясувати питання про склад і функціонування техн засобів комп. графіки. подання зображень у пам’яті комп. Звернути увагу на розпізнання растрового і векторного принципів побудови зобр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]