Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

14. Оцінювання навчальних досягнень учня .

Форми оцінювання:1)усна форма перевірки 2)письмова 3)лабораторна або практична робота на компі 4)інтерв’ю 5) тестування 6)самооцінка 7) ігрові методи оцінювання. Види оцінювання: 1)попереднє 2)поточне-систематична перевірка і оцінювання освітніх результатів учня з конкретних тем та на конкр заняття 3)повторне-перевірка знань паралельно з вивч нового матеріалу 4)періодичне-здійснюється дщо-до цілого розділу або модулю 5)підсумкове-в кінці вивч навч курсу.

Характеристики 4-х рівнів начальних досягнень учнів: 1)початкова-відповіді елементарні,зумовлюються не чіткими уявленнями про предмет вивчення, уміння не сформовані; 2)середній-знання не повні,поверхові,здатний розв’язати завдання зав зразком.3)достатній-знання істотних ознак понять,явищ;учень самостійно застос знання в стандартних ситуаціях;відповідь повна,але без елементів власних суджень 4)високий-глибокі систематичні знання вміння застосовувати знання творчо.

За Шеварьовим міра усвідомлення поняття,що вивчається знижується якщо: 1)учень виконує завдання одного типу 2)у них незмінно повторюється деяка особливість 3)її усвідомлення необов’язкове для отримання правильного результату. Помилкова дія учня може статися в двох випадках:1) неповністю актуалізується правильний ланцюг асоціацій; для виправлення помилки необхідно перевірити склад усіх ланок асоціацій,знайти відсутню іза допомогою систем вправ вкорінити.2)актуалізується помилкова асоціація. Для усунення необхідно виявити її,вказати шляхи усунення та замінити правильною асоціацією.

15. Особливості уроку інф-ки.

Найважливішою особливістю уроку інформатики (за наявності комп'ютерів) є систематична робота учнів з комп'ютерами на кожному уроці інформатики при цьому час роботи з комп'ютером найчастіше становить майже половину уроку.

Навчання за умов систематичного доступу до комп'ютера, як правило, веде до зміни емоційного ставлення учнів. При правиль­ному формулюванні завдань учні одержують наочні результати своєї роботи, що додає їм впевненості у своїх силах, створює позитивні емоції. У гой же час велика вага практичних навичок ускладнює самостійну підготовку учнів, у першу чергу тих, які з тих чи інших причин пропускають урок. Навіть якщо дитина має вдома комп’ютер , то відсутність достатньої кількості практичних завдань у більшості діючих підручників не дозволяє повноцінно готуватися ю уроку. Ще складнішою є ситуація для учнів, які не мають вільного доступу до комп'ютера у позаурочний час, адже ознайомлення з теоретичним матеріалом не може забезпечити формування практичних навичок.

У навчанні інформатики нерідкою є ситуація неоднакової початкової підготовки учнів: починаючи навчання, деякі учні практично не мають досвіду спілкування з комп'ютером, інші мають досвід спілкування на рівні користувача-початківця, деякі учні можуть бути досить серйозно ознайомлені з окремими темами (або майже з усіма темами шкільного курсу). Така різна базова підготовка учнів призводить до того, що на уроках інформатики дидактичне завдання реалізації принципу диференціації та індивідуалізації навчання стає першочерговим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]