Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать
  1. Інформатика як навчальний предмет. Методика навчання інформатики та її структура.

І як навч. предмет – це педагогічно адаптована і предметно специфікована система знань, навч. об’єктом якої є предмет І як наукової дисципліни, а предметом – результат дидакт. опрацювання наукових знань, які належать до навч. об’єкту відповідно до цілей Н.

Дидактичне опрацювання – це добір, розташування і концентрація навч. матеріалу, дидакт. спрощення, дидакт. систематизація, форми подання змісту навчання та ін.

Програмне забезпечення шкільного предмета І підтримує інформаційну, управляючу і навчальну системи сер. школи. У галузі техн. забезп. слід обґрунтувати добір техн. засобів для супроводу навч.-вих. процесу, визначити параметри обладнання типових кабінетів І, вивчити шляхи ефект. використ. засобів, орієнтованих на сер. школу.

Навчально-метод. забезпеч: навч. програми, методич. посібники, підручники, прогр. засоби для підтримки навч.- пізнав. діяльності.

Методика Н інф-ки – розділ науки, об’єктом якої є процес навч. інф-ки в школі, предметом – проектування, конструювання, реалізація, аналіз розвиток метод систем навчання інф-ки в школі. Одним з осн. методів є пед. експеримент. МНІ як будь-яка інша предметна шкільна методика повинна забезпечувати розвяз. традиц. тріади питань: навіщо вивчати І? (мета Н); що саме слід вивчати? (зміст навчання); як треба вивчати? (засоби, методи організ. форми)

МНІ почали викладати у пед. ВУЗ з 1987-88 навч. року. Серед серед особистостей, які зробили найбільш. внесок до впровадж навч. І в школу слід визначити А.Ф.Вергань, М.І. Жалдак, Н.В.Морзе, Г.Г.Науменко, В.Д.Руденко.

Осн мета курсу МНІ – формування метод культури майбут. вчителя І, під якою розуміють рівень сформованості і розвитку д-сті вчителя, яка базується на сформ. заг. і конкр. метод. умінь, що спираються на знання і навички, надані при вивченні І, філософії, педагогіки, психології, МНМ, МНФ пов’язані з навч І в сист освіти. Структура МНІ: загальна методика – вивчає питання побудови метод. системи навч. І. будов навч предмету; часткова методика – вивчає питання сист-ції і структуризації змісту ШКІ, питання добору методів, засобів, форм навч. для конкр. фрагментів змісту навч. та конкрет. навч. закладу.

МСН є сукупністю 5 ієрархічно підлеглих компонентів: цілей навч; його змісту; методів; форм; засобів (за А.М.Пишкало).

Цілі навч. – модель бажаного результату засвоєння змісту навч.

У цілях навчання І можна виділити:

цілі 1-го порядку (пов’язані з формув. певних знань, умінь, навичок, фіксу-ся у стандартах)

цілі 2-го порядку(пов’язані з розвитком учнів на основі опанув. змістом навч. і засобами навч. І)

Зміст включає сукупність двох взаємопов’язаних компонентів: теорем. і практичного.

На добір змісту ШКІ впливають дві групи чинників:

  • науковість і практичність: зміст ШКІ повен не суперечити сучасному стану науки і бути метолог.витриманним. Вивчення предмета повинно давати такий рівень фунд. знань учнів, який дійсно може забезп. їх підготовку до май бут. проф.. діяльності.

  • доступність і загальноосв. матеріал має бути доступним для засвоєння учнями, відоб. найбільш значущі заг. освіт. і загал. вимоги.

Засоби навч. – це матер. і ідеал. об’єкти, які використ. в освітньому процесі як носії інф-ції та інш. ементи діял-ті вчителя й учнів.

Термін „навч.-проф-не середовище” підкреслює ефектив-ть пр-но-апаратних засобів інформатизації освіти, які відіграють у процесі навч. об’єктивну інструментальну роль.

Провідною в інформ індустрії є нова форма діяльності, тому необхідно формувати навички роботи в малих групах, чому сприяє застосув. таких форм роботи: семінари, навч. дискусії, колект.-розподіл. форми роботи з навч. матеріалом, групова проектна дія-ть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]