Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

22. Особливості вивчення ос Windows.

З основними особливостями ОС Windows 9x можна ознайомити учнів за допомогою такої бесіди.

Завдання вчителя на першому етапі ознайомлення з ОС Windows: навчити учнів знаходити об'єкти, виділяти їх, викликати контекстні меню, вирізняти виділені об'єкти та доступну вказівку, вибирати за допомогою лівої кнопки мишки об'єкт, вказівку, елемент. Учитель повинен звернути увагу учнів на те, що такі об'єкти після завантаження ОС Windows можуть знаходитися на робочому столі, який теж можна розглядати як окремий об'єкт з власним контекстним меню.

Також слід пояснити учням головну ідею ОС Windows 9x: • усі операції виконуються з об'єктами, що у відкритому стані являють собою вікна, які на екрані дисплею відображаються у вигляді прямокутників, з певним набором елементів для вве-

дення інформації з клавіатури чи запам'ятовуючих пристроїв та управління об'єктами; • правила роботи з різними вікнами одного типу єдині. При розгляді властивостей будь-якого вікна ОС Windows 9x виникає потреба пояснити учням основні елементи та правила роботи з різними типами вікон: програмних, прикладних, діалогових та інформаційних.

Спочатку доцільно навчити учнів виконувати основні дії з вікнами: відкривати, закривати, відновлювати, розкривати на повний екран, переміщувати, змінювати розміри, робити активним. Для цього можна використовувати об'єкти Мій комп 'ютер, Кошик та ін. Відповідна прак­тична робота допоможе учням закріпити практичні вміння, при її про­веденні слід скористатися колективною фронтальною формою органі­зації уроку: вчитель пропонує учням послідовно виконати конкретні дії; учні при цьому намагаються встигати за темпом роботи. В разі невико­нання якогось із завдань вони звертаються по допомогу до вчителя або до учнів-помічників вчителя. Головне при проведенні такої роботи — система завдань: вони повинні бути конкретними та точними. Однако­вими повинні бути об'єкти на робочих столах тощо. Не можна давати завдання типу: «Створити папку з будь-якою назвою (чи з Вашим ім'ям), якось перейменувати файл, надати інше ім’я». Такі завдання приводять в подальшому до неможливості управління одночасною роботою всіх учнів при виконанні практичної роботи за комп'ютером.

23. Особливості вивчення основних послуг Інтернету

Відомості про принципи будови глобальної мережі Інтернет є світоглядними, тому слід їх ретельно пояснити учням.

Основні навчальні завдання полягають у формуванні уявлень та знань про:

  • закономірності та об'єктивну необхідність виникнення глобальної мережі;

  • призначення Інтернету як всесвітнього комунікаційного середовища;

  • основні ресурси Інтернету;

  • необхідність використання спеціального програмного забезпечення для кожного ресурсу мережі;

  • принципи об'єднання комп'ютерів у мережі;

  • необхідність певного спеціального апаратного та програ­много забезпечення для під'єднання до мережі Інтернет;

  • необхідність певних стандартів: адресація, протоколи;

■ наявність каналів зв'язку;

• існування двох типів комп'ютерів — серверів і робочих станцій;

■ використання сервісних програм двох типів — програм-серверів і програм-клієнтів.

Ознайомлення з можливостями Інтернету доцільно прово­дити у два етапи:

  • розгляд світоглядних питань організації та розвитку Ін­тернету: історія виникнення, функції спеціальних при­строїв для об'єднання комп'ютерів, створення єдиної си­стеми адрес, система правил передавання інформаційних та програмних ресурсів, а також апаратні, програмні та інформаційні ресурси мережі;

  • формування знань, умінь і навичок щодо користування основними послугами Інтернету та правилами роботи зі спеціальним програмним забезпеченням.

Внутріпредметні зв 'язки: з'ясування джерел одержання лю­диною інформації (будь-які прояви оточуючого світу, спілкування між людьми); засоби зберігання, подання, передавання повідом­лень та показ їх використання для надання послуг Інтернет.

Важливо, щоб учні розуміли, що в глобальній мережі Інтер­нет немає ні президента, ні директора, вона функціонує завдяки наявності певних стандартів взаємодії комп'ютерів та встанов­лених на них програм. Світоглядне значення має розуміння не­обхідності розробки спеціальних пристроїв (мостів, шлюзів, ма-ршрутизаторів) та створення єдиної системи адрес для об'єднання комп'ютерів так, щоб різна будова локальних мереж та їх віддаленість не мали значення.

При поясненні нових термінів, назв спеціальних пристроїв і програм не слід намагатися давати їх формальні означення та пояснення. Вводити такі поняття доцільно, спираючись на асоці­ативне мислення учнів. Наприклад, мости та шлюзи можна порі­вняти із відповідними інженерними спорудами, протокол із пев­ними правилами спілкування (при зустрічі посадових осіб чи при відвідуванні лікаря), канали зв'язку — з транспортними сис­темами вантажних та пасажирських перевезень.

Після ознайомлення із принципами функціонування Інтер­нету рекомендується в першому наближенні, без зайвих деталей ознайомити учнів із основними послугами, які надаються корис­тувачам глобальної мережі Інтернет: послуги доступу до файлів (файлові архіви), інформаційні послуги (веб-сервіс), послуги по­відомлень (електронна пошта, телеконференції, списки розси­лання, примусове розсилання), інтерактивні послуги.

Учні повинні усвідомити, що Інтернет для користувача є джерелом одержання послуг. Коли говорять про вміння викори­стовувати Інтернет у своїй професійній діяльності, мають на увазі не «вміння взагалі», а знання правил використання деякої конкретної служби або набору найчастіше використовуваних служб. В інформаційних технологіях поняття «служба» розумі­ють як дві програми, що взаємодіють між собою певним чином, одна з цих програм називається сервером, інша — клієнтом (при цьому слід звернути увагу на відмінності відповідно з комп'ютерем-сервером та людиною-клієнтом).

Ознайомлювати учнів з електронною поштою методично об­ґрунтовано за такою схемою: поняття електронної адреси, осно­вні складові електронного листа, поняття поштової програми, яка забезпечує роботу користувача з поштою; основні послуги поштової програми, додаткові послуги поштових програм (адре­сна книга, правила упорядкування листів, фільтрування тощо), налагодження облікового запису та робота з поштовими серве­рами. Особливу увагу слід звернути на постановку проблемних запитань, які базуються на аналогіях з життєвими добре знайо­мими учням завданнями. Для ефективного вивчення теми потрі­бно, щоб у класі була налагоджена та організована робота моде­лі електронної пошти, щоб учні могли не тільки відправляти, але й приймати повідомлення, ознайомлюватися з ними, давати від­повідь

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]