Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MNI.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

16. Організація позакласної роботи з інформатики. Науково-дослідницькі роботи учнів. Олімпіади та конкурси з інформатики

Позакласна робота з інформатики у школі займає одне з провідних місць у структурі навчання. Згідно діючої шкільної програми на ці заняття годин не відводиться. Проте у сучасних шкільних підручниках і посібниках знаходиться багато тем, які б можна було взяти на позаурочну роботу.

Позакласну роботу можна поділити на:

  • факультативи;

  • гурток з інформатики;

  • підготовка до олімпіад;

Змістом роботи гуртка з інформатики є: доповіді гуртківців; розв’язування практичних задач на ПК; випуск стінгазети з інформатики; вечори з інформатики; вікторини з інф.; турніри та естафети з інф.; олімпіади з інф.; обговорення нових програм та ігор;

Отже як ми бачимо, діяльність учнів у гуртку з інформатики різна, тому план гуртку змінюється і він буває найрізноманітніший.

Основна мета факультативних занять (ФЗ) полягає в тому, щоб врахувати інтереси і нахили учнів, розширити і поглибити вивчення програмного матеріалу, ознайомити учнів з деякими загальними інформаційними принципами і методами, показати найважливіші методи застосування інформатики на практиці.

Організація і проведення ФЗ.

Невелика к-сть (10 – 15 чоловік) з непоганою підготовкою, які цікавляться інформатикою; добровільність; проводяться після уроків у вільний час.

На початку складають план за схемою календарних чи тематичних планів. Проводять в основному як і звичайні уроки. Тільки тут є можливість більше зупинятись на питаннях історії, прикладних питаннях.

17.Особливості олімпіад з інформатики

Традиційно під олімпіадами з інформ. розуміють олімпіади з програмув. Олімпіади з інформатики мають на меті: пошук обдарованих, розвинутих та освічених школярів; оцінку рівня викладання інформатики у школі в цілому; пред’явлення граничного рівня вимог, орієнтира при вивч. інф.; реалізацію зворотного зв’язку ланцюга «школа — ВНЗ».

Вимоги щодо добору завдань.

-  задача повинна бути невідомою для учасників олімпіади. В ідеалі задачі повинні бути взагалі авторськими, але для цього потрібна наявність особливих навичок та досвіду в розробників таких задач

-   розв’язання задачі не повинно базуватися тільки на використані особливих знань. Якщо такі задачі й пропонуються, то тільки серед деяких задач при наявності альтернативних — з прийнятними для всіх умовами;

-   олімпіадна задача повинна містити оригінальну ідею, яка вимагає від учасників використання нетрадиційних підходів до її розв’язання. Олімпадні задачі повинні бути не тільки формально новими по тексту, але й новими для школяра за суттю, змістовим наповненням, підходом до розв’язування, методами та засобами, які використовуються. У ході розв’язування такої задачі складністю повинні бути не технічні проблеми відомого методу для цієї задачі, а творчі муки винайдення самого методу;

-       якщо ж правильність програм визначається шляхом тестування, від задачі вимагається максим. чітке формулювання, яке виключає будь-яку двозначність.

Аналізуючи тематику задач олімпіад різних років, можна відмітити, що відбувається відхід від задач обчислювального характеру. Помітно, що такі задачі значною мірою потребують наявності математичного типу мислення і тому деякою мірою не відповідають олімпіадам з інформатики. З іншого боку, відомо, що на олімп. з фізики останніх років почали з’являтися задачі, які потребують використання обчисл. техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]