Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-26редаговані-зменшені.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

26. Соціальні програми лібералів і консерваторів у Великій Британії в другій половині хіх ст.

У політ. житті Англії панували 2 великі партії – лібералів і консерваторів → по черзі змінювали одна одну при владі. Постійна боротьба. Обидві представляли інтереси заможних людей. Все грунтувалося на створення партійних осередків.

Ліберали – інтереси великої буржузії. Користувались підтримкою дрібної буржуазії.

60-70-і рр – ств. у всіх виборчих округах постійні комітети ліберал. партії. Керівництво → в центрі.

1877 – ств. Національної ліберальної асоціації.

Лідер – Вільям Гладстон. Проповідував свободу торгівлі, помірковані реформи «згори» і повне невтручання держави в економіку.

Консерватори – поступалася лібералам до 80-х рр. Спиралась на земельних власників, заможних фермерів і англіканську церкву. Кін. 70-х – організувалась на зразок лібералів. 1883 – Національний союз консервативних асоціацій.

Лідер – Бенджамін Дізраелі. Піднімав гострі соц. і політичні питання, плани щодо розв’язання їх через повернення до необмеженої монархії та всесильної церкви. Роман «Сівілла або Дві нації» (1845) – показав глибоку соціальну нерівність.

1870-1899 – перевага була на боці лібералів. Їхня політика:1870 – обов’язкова освіта для дітей 5-12 р.

Запровадж. 87-годинний робочий тиждень.1872 – Гладстон → таємне подання голосів на виборах до парламенту.

Право голосу → всі «вільні» чоловіки, які мали свої сім’ї і жили окремо від батьків.1884 – нова парламентська реформа: скасування майнового цензу; збільшення вдвічі к-сті виборців до 2 млн. 1885 – країну поділено на однакові виборчі округи (бл. 50 тис. виборців у кожному). Великі міста дістали право посилати по кілька депутатів відповідно до кількості мешканців.

Ліберали скасували продаж офіцер. патентів, встановили іспити для тих, хто вступав на держ. службу, спростили систему вищих судових установ, виділили асигнування на школу.

1871 – ліберали легалізували тред-юніони.

1908 – виокремилась лейбористська партія.

Політика консерваторів: - скасовано заборону на пікетування під час страйків; - анульовано старий закон про панів і слуг, який давав перевагу першим над другими у суді; - заборонили дітям до 10 років працювати.

1888 – реформа місцевого самоврядування: у графствах було ств. виборні ради;1891 – закон про безплатну початкову освіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]