Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

20. Поняття про екологічну безпеку.

  1. Під екологічною безпекою деякі дослідники розуміють здатність предмета, явища і процесу зберігати свої основні характеристики, параметри, сутність при патологічних явищах і процесах, руйнуючих впливах з боку інших предметів.

  2. На державному рівні протягом тривалого часу безпека розглядалась як запобігання погрозі супротивника. Донедавна погроза природному середовищу з боку суспільства не розглядалась, а входила лише у визначене коло питань військової сфери. Проте аварія на ЧАЕС довела те, що порушення умов, які забезпечують стабільність існування держави може бути викликане не тільки у застосуванні військової сили, але і в результаті техногенних аварій, ірраціонального відношення до природи та інші фактори.

  3. На сьогодні екологічні проблеми визначають необхідність розгляду екологічної безпеки як однієї із складових частин національної безпеки на рівні з її економічною і військовою складовою.

  4. В сучасних умовах поняття безпеки визначається як оптимальний, нормальний стан формування людино ємних систем (суспільство, економіка, культура) зі здатністю активно протистояти негативним змінам цього стану.

  5. Фактори, що порушують екологічну безпеку: радіаційна небезпека, хімічна небезпека, вибухо- і пожежонебезпечні об’єкти, небезпека від ушкодження гідротехнічних споруд, енергетична небезпека, транспортна небезпека, небезпека від руйнування залізо-бетонних конструкцій, відходи, харчова небезпека.

44. Коротка х-ка заказників, їх ф-ції та типи.

Заказники є однією з найбільш розповсюджених в Україні категорій заповідних об’єктів і мають суттєве значення. Заповідники – це природо і ресурсоохоронні території в межах яких охороняється частина компонентів природного комплексу, при цьому господарське використання інших ресурсів дозволяється. Заказники – це одна з найдавніших форм заповідання територій на якій поширюється режим часткової охорони. Розрізняють заказники державного і місцевого підпорядкування. Заказниками оголошуються природні території з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів. Вони виконують ф-ції: збереження та відтворення природних комплексів, видів чи природних ресурсів, підтримання загально-економічного балансу. Заказники загальнодержавного значення оголошуються території, на яких наявні природні комплекси та об’єкти, збереження яких має національне значення, а саме: види занесені до Червоної книги України, території, на яких зберігаються рослинні угрупування, занесені до Зеленої книги України, території водно-болотних угідь міжнародного значення, території яким притаманна виняткова господарська цінність, території що забезпечують охорону генофонду цінних лікарських рослин та запасів їх сировини, унікальні печери, бальнеологічні ресурси.заказники місцевого значення оголошуються на територіях природні комплекси та природні ресурси яких мають регіональне або місцеве значення: види рослин і тварин що підлягають особливій охороні на територіях боластей та АРК, рослинні угрупування, типові та рідкісні для регіонів типи ландшафтів, лісові, ботанічні, загально зоологічні орнітологічні (птахи), ентомологічні (комахи), іхтіологічні (риби), гідрологічні, загально геологічні, палеонтологічні, карстово-спалеологічні (утворення печерних видів флори і фауни).