Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.8.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
377.69 Кб
Скачать

2.20 Експлуатація та ремонт перфораторів

Тривалість роботи і продуктивність перфораторів в значній мірі залежать від правильної експлуатації, зберігання і ремонту їх.

Основні положення експлуатації перфораторів наступні.

Перед початком буріння бурильник повинен ретельно підготувати робоче місце, а перед включенням перфоратора в роботу зобов'язаний: перевірити по манометру тиск стисненого повітря в повітропроводі, яке повинно бути не менше 5 ати \ приєднати повітряний і водяний шланги до перфоратора, попередньо продув перший з них і промивши другий; перевірити заправку хвостовика бура та відповідність його застосовуваному типу перфоратора, торцева поверхня хвостовика повинна бути строго перпендикулярна осі бура; перевірити наявність мастила в автомасленке і роботу її, для цього необхідно пустити перфоратор в роботу і піднести до вихлопної отвору руку, при справній роботі автомасленкі через 1 -1,5 хв на руці утворюється слабке масляна пляма; включити перфоратор вхолосту на 1,5-2 хв для подачі мастила до всіх вузлів його.

В процесі буріння бурильник зобов'язаний: стежити за роботою перфоратора і регулювати величину осьового зусилля подачі, при завищеному зусиллі перфоратор починає глухнути, а при недостатньому - різко зменшується його продуктивність і зростає віддача, не допускати перекосу осей перфоратора і бура; регулярно перевіряти наявність мастила в автомасленке і своєчасно поповнювати її, не допускати роботи перфоратора вхолосту; стежити за станом головки і хвостовика бура і своєчасно замінювати зношені головки або весь бур; усувати дрібні несправності перфоратора, не вимагають його розбирання.

Виробляти розбирання перфоратора в забої забороняється; несправний перфоратор необхідно здавати в ремонтну майстерню.

Після закінчення роботи і очищення перфоратора заліть автомасленку і включити його вхолосту на 1 -1,5 хв для повної мастила вузлів перфоратора перед його зберіганням.

При бурінні шпурів бурильник зобов'язаний суворо виконувати правила безпеки.

Перед початком буріння він повинен оглянути забій і провести оборку його від навислих шматків породи і заколовши, перевірити, чи не залишилися невзірваних шпурових зарядів.

Буріння шпурів необхідно вести відповідно до затвердженого паспорту. Категорично забороняється бурити в що залишилися після вибуху частині шпурів (склянки). Починати буріння треба за допомогою забурника при неповністю відкритому пусковому крані.

Обов'язковою умовою безпечної роботи при бурінні є хороше освітлення і вентиляція.

3 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА

3.1 Річні й добові режими роботи

Режим роботи – це встановлений порядок і тривалість виробничої діяльності підприємства,підземних ділянок і цехів у часі (у плині доби й тижня). Режим роботи підприємства визначає час продуктивної роботи й час перерв,а також число робочих змін у добі,тривалість змін і перерв у годинниках,тривалість робочого тижня (число робочих і вихідних днів) і загальний час роботи протягом календарного періоду (місяця,року).

Розрізняють річний і добовий режими роботи підприємств і ділянок.

Річний режим залежно від числа робочих днів у тижні буває перериваним або безперервним.

При безперервному робочому тижні робота з видобутку руди провадиться протягом семи днів тижня;вихідні дні працюючої надаються рівномірно по днях тижня.

Добовий режим на гірничорудних підприємствах буває:

перериваний із трьома семигодинними змінами на добу,одним загальним вихідним днем для шахти ё трудящих і другим вихідним – для трудящих за графіком; перериваний із трьома семигодинними змінами в добу й двома загально шахтними вихідними днями в тиждень;

безперервний із трьома семигодинними змінами в добу;шахта працює без вихідних днів,робітникам надається два вихідних дні за графіком виходів;

перериваний із двома семигодинними змінами на добу й двома загально шахтними вихідними днями;

безперервний при трьох шестигодинних змінах у добу й одним ремонтним днем у місяці; перериваний із трьома шестигодинними змінами в добу й одним загально шахтним вихідним днем.