Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.8.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
377.69 Кб
Скачать

Ручні перфоратори

Ручний перфоратор ПР-24л, що набув широкого поширення на рудниках, складається з циліндра, в якому переміщується поршень , стовбура і головки, з'єднаних між собою двома стяжними болтами з гайками. Отвір служить для з'єднання перфоратора з пневмоподдержкі. Повітророзподільне пристрій перфоратора клапанного типу.

Поворотний механізм гелікоїдального типу складається з гелікоїдального стрижня, в головці якого встановлюються дві пари собачок, що притискаються до храповим кільцю 12 пружинами.

Управління перфоратором виробляється рукояткою, що має чотири положення: «Стоп», «Слабка робота», «Нормальна робота», «Періодична інтенсивна продувка».

Вода для промивання шпуру подається по центральній трубці 7, а мастило перфоратора здійснюється за допомогою підвісної автомасленкі 3.

Аналогічний пристрій мають і інші ручні перфоратори, відрізняючись один від одного технічними даними, конструкцією окремих деталей та у спосіб видалення з шпуру бурової пилу.

Крім перфоратора ПР-24л, набули поширення ручні перфоратори ПР-18Л, ПР-24ЛБ, ПР-ЗОЛ, ПРО-ЗОЛ, ПР-19 і деякі інші.

Велика кількість типів і марок випускаються ручних перфораторів, часто незначно відрізняються друг від друга, здорожує їх виробництво, ускладнює експлуатацію та ремонт. З метою скорочення цієї кількості розроблений типорозмірний ряд, який передбачає випуск ручних перфораторів тільки чотирьох типорозмірів з масами 12,5; 20; 25 і 30 кг в трьох варіантах за способом видалення пилу з шпуру (центральна або бічна промивка і пиловідсмоктувач). Граничні значення окремих параметрів для цих типорозмірів наступні: робота удару 32, 40, 58 і 63 дж \ крутний момент 5, 10, 15 і 20 н-м \ витрата повітря 2; 2,5; 3 і 3,5 мг / хв. Число ударів в хвилину для всіх типорозмірів передбачено в межах 1800-2000, а для перфораторів з масою 20 і 25 кг, забезпечених антивібраційними пристроями, 2400-2600.

Передбачається широка уніфікація деталей і вузлів перфораторів, що здешевить їх виробництво і ремонт.

Перфоратори з масою 12,5 кг призначені для виконання різних допоміжних робіт і для буріння шпурів у важкодоступних місцях.

Перфоратори з масою 20 кг призначені для буріння шпурів діаметром 35-40 мм і глибиною до 2 м в породах середньої міцності.

Перфоратори з масою 25 кг застосовуються для буріння шпурів діаметром 50 мм і глибиною до 3 м в міцних і середніх породах і для розбурювання негабариту на відкритих роботах, а перфоратори з масою 30 кг - для буріння шпурів при проходці стовбурів.

Телескопного перфоратори

Телескопного перфоратори застосовуються для буріння шпурів або свердловин, спрямованих вгору.

Особливістю цих перфораторів є об'єднання перфоратора і пневматичного поршневого податчика, за допомогою якого здійснюється подача перфоратора вгору.

Повітрерозподілення в перфоратори ПТ-29 здійснюється за допомогою кільцевого клапана, а поворот бура - механізмом з окремим гелікоїдального стрижнем. Ці вузли нічим не відрізняються від розглянутих раніше для ручних перфораторів.

Удар від поршня передається хвостовику бура через бойок. Наявність бойка пояснюється необхідністю охороняти розташовані нижче деталі перфоратора від попадання на них води і шламу. Бойок розміщений в зчіпний буксі, в нижню частину якої ввернута поворотна букса , а у верхню частину - гранбукса.

Для запобігання потрапляння всередину перфоратора стікає по буру шламу і збільшення терміну служби деталей, розташованих в буровому патроні, передбачається постійна продування перфоратора стисненим повітрям.

Продування починається відразу ж після підключення перфоратора до повітряної магістралі, незалежно від положення рукоятки керування.

Продування здійснюється за допомогою продувочної трубки, розташованої концентрично з водяною трубкою. Повітря до трубки підводиться по спеціальному каналу в голівці перфоратора, минаючи пускову пробку.

Для збільшення терміну служби перфоратора робочу поверхню циліндра 5 покривають шаром пористого хрому. Податчик перфоратора складається з циліндра і штока. На одному кінці штока укріплені манжети і пружинне кільце / 5, а на протилежному кінці - розсувна сошка. Податчик фланцем надівається на стяжні болти перфоратора.

Повітря в перфоратор і податчик надходить від пускового крана, рукоятка якого має чотири положення: «Стоп», «Подача повітря тільки в податчик», «Подача повітря в податчик і в перфоратор через дросселирующее отвір при забурювання шпуру», «Робота перфоратора на повну потужність ».

Зусилля подачі регулюється пристроєм, канал якого сполучений з робочою порожниною податчика. При повороті рукоятки конічна запірна голка відходить вниз і відкриває канал, через який частина стисненого повітря виходить в атмосферу. Для швидкого випуску стисненого повітря з лотка служить розвантажувальна кнопка.

Застосовується також перфоратор ПТ-36, який має той же пристрій, що і перфоратор ПТ-29, але відрізняється від останнього більшою масою.

Для телескопного перфораторів розроблений типорозмірний ряд, в якому за головний параметр прийнята потужність перфоратора. Встановлено три типорозміри телескопного перфораторів: малої потужності (1,45 кет) для буріння шпурів малого діаметру на глибину до 2 м; середньої потужності (2,2 кет) для буріння шпурів діаметром до 50 мм на глибину до 3 м і великої потужності для буріння свердловин діаметром 85 мм на глибину 12-15 м.

Граничні значення окремих параметрів для цих типорозмірів наступні: робота удару 40, 60 і 90 дж; витрата повітря 2,8; 3,2 і 4,2 ​​м31мін; крутний момент 9, 14 і 22 н-м; число ударів в хвилину 2500, 2500 і 2900; маса не більше 26, 36 і 47 кг.

Типорозміру перфораторів середньої потужності відповідає перфоратор ПТ-29, а великої потужності - ПТ-36.