Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.0.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
291.22 Кб
Скачать

1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.1 Адміністративне і географічне положення шахти

Шахта «Гвардійська» входить до складу ПАТ «КЗРК» і розташована у центральній частині Криворізького залізорудного басейну в 22км на північ від центру міста Кривий Ріг.

Гірничий відвідна півдні межує з гірничим відводом рудника ХХ- партз’їзду, на півночі – з рудником ім. Леніна. На сході границею гірничого відводу є Придніпровська залізна дорога, на заході – землі держфонду. В адміністративному відношенні територія родовища входить до складу Тернівського району Дніпропетровської області. Загальна площа шахтного поля в межах гірничого відводу складає 6,5км. На ній розташовані надшахтні будівлі, склади, житлово-побутові будівлі.

Найближчим населеним пунктом є селище Божедарівка, розташоване на правому березі річки Саксагань у двох кілометрів від шахти. Окрім природних форм рельєфу місцевості, поверхня території шахти ускладнена цілою низкою штучних негативних і позитивних форм рельєфу у вигляді залізничних насипів і зон обрушення, кар'єрів і відвалів пустих порід.

Кар'єри та зони обрушення витягнуті у вигляді вузьких ланцюгів вдовж рудних покладів, досягають глибину 70-120м. і займають 1322000м, являючись акумулятором атмосферних опадів, що в значній частині впливає на кількість підземних вод.

Клімат континентальний, середньорічна температура повітря +9о С,

найбільш вищою є температура в липні 38 о С , мінімальна приходиться на лютий і досягає -30 о С.

Кількість днів на рік з температурою нижче 0° досягає 95-100 днів.

1.2 Геологічні відомості про шахту. Запаси родовища і

термін служби шахти

Місце народження шахти складена кристалічними, магматичними і метаморфологічними породами докебрия, на глибоко розмитій поверхні

котрий площе - подібно залягають рихлі третичні і геіверічні відкладення міцністю 7-37м.

Не дивлячись на наявність різновиду морфологічних типів залежей на місце народжені, основний розвиток тут отримали пластоподібні столбовидні або столбоподібні рудні залежи і рудні гнізда, на долю котрих припадає, відповідно 90 і 8 % рудних площин.

У геологічній будові родовища приймають участь метаморфні проби Криворізької серії представлені нульовою, верхньою, середньою, та нижньою світами.

Нульова свита (К0) складена амфіболітами, налягаючими на граніт. Потужність свити коливається від 250 до 1000м. Коефіцієнт потужності свити змінюється від 7-9 до 15-18.

Верхня свита (КЗ) представлена кварцево - біотито - хлоритовими й кварцево - хлорито — біотито - серицитовими сланцями, доломітовими конгламерами. Коефіцієнти міцності породи змінюються від 2-3 до 7-9. Міцність породи верхньої свити більше 3км.

Залізисті пласти представлені мартитовими, генито — гематито — мартитовими, карбонато - хлоридо - магнетито - амфаболовими й іншими різновидами залізистих кварцитів. Вміст заліза в них коливається від 25 до 45%. Коефіцієнт міцності кварцитів змінюється від 7-9 до 19-21.

Сланцеві пласти складені кварцево - серацитовими, амфіболо - хлоритовими сланцями з прошарками без рудних кварцитів.

Вміст заліза в них змінюється від 10 -15 до 30%. Коефіцієнт міцності змінюється від 4-6 до 10-14.

Горизонтальна міцність порід середньої свити досягає 750-780м.

Нижня свита (К4) представлена аркозавими піщаниками, філітами Коефіцієнт міцності порід змінюється від 4-6 (тальки) до 15-18 (аркози й філіти). Орієнтовна глибина порід Криворізької серії на території руднику oцінюється у 3,0-3,5км.

Рудні поклади представлені одним або декількома витягнутими по простиранню рудниковими тілами з дуже змінною потужністю й складною формою контурів.

Довжина покладів по простиранню коливається від 10-20 до 600 і більше метрів. Горизонтальна потужність змінюється від 2 до 45м.

Форма покладів пластоподібна, столбоподібна, гніздоподібна. Простилання північно-східне, падіння північно-західне, згідне з падінням уміщуючих порід. Кути падіння покладів коливаються від 49° до 74°.

В межах граничного відводу рудника підземні води віднесені до кристалічних порід й осадовим відкладенням. У кристалічних породах виділяють два типи вод: пластово - тріщанні й тріщанні.

Між порід середньої свити найбільш водоносними є поклади залізних руд, а також кварцити п'ятого й шостого залізистих пластів, найменш водоносними не зачеплені вивітрюванням малотріщінні сланці.

Максимальні протоки води в гірничі виробки шахти «Гвардійська» досягли 425м /год. Середньорічні притоки становили 279-375м /годину.

По ступені розвіданності, територія вивчена не рівномірно. Більш детально гірничими виробками і глибокими свердловинами розвідані північні і південні рудні вузли шахтного поля .

У зв'язку з розвідницькими данними шахта Гвардійська розрахована на ведення підземних видобувних робіт ще на 30- 40 років