Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.0.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
291.22 Кб
Скачать

3.5 Форми й системи заробітної плати

У гірничорудній промисловості існують дві форми оплати праці: відрядна й погодинна.

Відрядна оплата праці застосовується у тих випадках, коли праця робітників піддається нормуванню і обліку

При відрядній оплаті праці сума заробітку робітника перебуває в прямій залежності від кількості випущеної продукції й складності роботи.

Погодинна оплата праці застосовується у тих випадках, коли праця робітників не піддається нормуванню й обліку.

При погодинній оплаті сума заробітку робітника перебуває у прямій залежності від часу роботи робітника та його кваліфікації.

Найефективнішою формою оплати праці в гірській промисловості є відрядна. Вона сприяє збільшенню продуктивності праці.

У свою чергу відрядна оплата праці буває: пряма відрядна, відрядно-преміальна й акордна.

Пряма відрядна заробітна плата, коли весь виконаний робітником або бригадою обсяг роботи оплачується по одній постійній розцінці.

Відрядно-преміальна заробітна плата, коли після заробітку по прямій відрядній системі робітникові виплачується премія за виконання встановлених кількісних або якісних показників.

Акордна форма оплати праці є різновидом відрядно-преміальної системи, при якій розмір премії залежить від величин скорочення строку виконання роботи з порівнянням із установленим.

Погодинна форма оплати праці ділиться на просту погодинну, при якій робітник одержує тільки заробітну платню по його тарифу, і почасово-преміальну, по якій крім тарифної заробітної плати робітником виплачується премія за виконання встановлених кількісних або якісних показників.

Погодинна оплата буває погодинна, денна й місячна.

Доплата за роботу в нічний час при семигодинному робочому дні й погодинній оплаті праці провадиться в розмірі 40% денної години, при шестигодинному робочому дні 6/5 денного.

При відрядній оплаті праці робітникові понад відрядний заробіток додається 1/7 погодинної ставки за кожну годину нічної роботи при семигодинному робочому дні й при шестигодинному робочому дні 1/5 годинної ставки.

Понаднормова робота оплачується в наступних розмірах: при погодинній оплаті праці перші друга година – у півтора разу, наступні годинники – у подвійному, при відрядній оплаті за понаднормові годинники

виплачується відрядний заробіток і поверх того в перші друга година додається 50% і за кожну наступну годину – 100% погодинної годинної ставки. У гірській промисловості, де встановлені єдині тарифні ставки для повремінника і відрядників за перші друга година по 100-процентній годинній тарифній ставці повремінника відповідного розряду з розрахунку 75% привласненої тарифної ставки.

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі:

  • при погодинній оплаті - у розмірі подвійної тарифної ставки;

  • при відрядній оплаті - за подвійними розцінками;

  • при щомісячній оплаті - за кожен пророблений святковий день оплачується понад місячний оклад подвоєна денна ставка.

Простій з вини робітника не оплачується. Якщо простій відбувся з вини підприємства або був пов'язаний із кліматичними умовами або стихійними лихами то він оплачується в розмірі 2/3 тарифної ставки повремінника привласненого розряду з розрахунку 75% тарифу.

Повний шлюб продукції з вини робітника не оплачується. Повний шлюб з вини підприємства оплачується в розмірі 2/3 відрядної розцінки. Частковий шлюб з вини робітника оплачується в зниженому розмірі, але не вище 1/2 відрядної розцінки.

За керівництво бригадою й організацію робіт бригадирам установлена винагорода при чисельності бригади 5-10чоловік – 10% і від 10 і вище – 35% тарифної ставки. Доплата бригадирам провадиться за умови виконання плану й дотримання правил по ТБ.