Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.0.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
291.22 Кб
Скачать

1.3 Відомості про схему розкриття родовища, вживані

системи розробки і механізація ведення гірничих

робіт

На шахті «Гвардійська» усі виробничі процеси видобутку руди поді­ляються на основі та допоміжні.

До основних відносяться: розкриття родовища та його підготовка; очисна виїмка. Допоміжні включають - монтажні та ремонтні роботи; транс­портування людей, матеріалів та обладнання; енергозабезпечення, вентиляцію та водовідлив; геолого - маркшейдерські роботи та інші допоміжні роботи.

Розкриття та підготовка родовища - це проведення гірни­чих виробок на поверхні, відкриваючих доступ до рудного родовища.

Головними розкриваючими виробками являються шахтні стволи (ствол шахти «Гвардійська» та «Нова»). Крім головних розкриваючих виробок, для розкриття родовища використовують допоміжні стволи, призначені для провітрювання шахти (ствол шахти «Північна - Вентиляційна»).

Підготовка родовища або підготовчі роботи - це проведення комплек­су вертикальних та горизонтальних виробок, при допомозі яких розкрита час­тина родовища розбивається на окремі виємочні дільниці - поверхи, блоки, панелі. Виробки, проведені при підготовці, називаються підготовчими.

До них відносяться: відкаточні квершлаги, штреки та орти, блокові пі-днятеві.

Шахтне поле поділяється горизонтальними підготовчими виробками на поверхи. Горизонти, на яких розташовані ці виробки, називаються повер­хами, а ті, котрі використовуються для відкачки руди до стволу, називаються відкаточними або основними, а решта - проміжними. Відстань між двома слі­пими відкаточними горизонтами називаються висотою поверху. Для видобут­ку руди прийнята система підповерхового обвалення з відбойкою глибокими свердловинами вертикальних шарів руди в зажатому середовищі. Приймаються параметри і довжина панелі - 30-50м;ширина панелі 15-35м; висота підповерху -27м; висота днища - 5-6м; розташування свердло­вин – віялове. Поверх по довжині поділяється на дільниці, які називаються блоками.

Блок - це частина родовища у межах поверху з шириною, яка дорів­нює потужності покладу, та довжиною по простиланню, встановленою в за­лежності від виду доставки (при скреперній доставці 50 — 60м.).

У блоках проводять нарізні виробки з метою створити необхідні та благополучні умови для відчисної виїмки. До нарізних виробок відносяться: рудоспуски, підповерхові штреки та орти різного призначення, підсічні та ві­дрізні виробки, випускні дучки та підняттєві різного призначення.

Очисною виїмкою називається комплекс робочих про­цесів, які проводяться в підготовчих блоках, з метою виємки руди: відбійка руди, доставка та вторинне дроблення.

Відбійка - це виділення руди від масиву з дробленням на куски, з до­помогою вибухових речовин (ВР). Для цього в масиві бурять шпури або гли­бині свердловини, в які заряджають ВР та підривають.

Доставка руди - переміщення рудної маси від забою до відкаточних виробок, по яким її транспортують. На шахті примінюють скреперну та вібра­ційну доставку.

Вторинне дроблення є частиною доставки та представляє собою дроблення, які виникли при зриванні через мірно крупних кусків рудної маси.

Технологія очисної виємки визначається системою розробки. Систе­мою розробки родовища (або його частки) називається порядок проведення підготовчих, нарізних та очисних виробок. На шахті «Гвардійська» примінюють поверхово - камерні (59%) та підповерхово - камерні системи розробки (41%).

Зараз на рудниках Криворізького залізорудного басейну застосовуються дві системи розробки: підетажного обвалювання, питома вага якої становить близько 80%, і етажно-камерна - її питома вага дорівнює близько 20% у зага­льному обсязі добування руди підземним способом.

Система підетажного обвалювання має багато переваг над етажно-

камерною: більша гнучкість і широке застосування, різноманітність варіантів і відносно легка їхня взаємодія, менший час підтримування виробок, що дуже важливо із збільшенням глибини гірничих робіт.

На шахті застосовують найбільш ефективний варіант системи підетажного обвалювання - з відбиванням руди глибокими свердловинами довжиною до 40м і більше, діаметром 100мм, які розбурюються віялами за допомогою ста­нків НКР-100М.

Після буріння глибоких свердловин, їх заряджають вибуховими речови­нами за допомогою установки ЗМБС-2, а при невеликих об'ємах заряджання застосовують машину ЗМК-1. Після чого виконують масове підривання.

Відбита та подрібнена до потрібних розмірів руда повинна бути випу­щена з очисного простору під дією власної ваги через дучки на штреки скреперування, де за допомогою скреперних лебідок руду доставляють до рудоспу­сків. На рудниках Кривбасу на штреках скреперування використовують скрепе­рні лебідки потужністю від 10 до 100 кВт (як правило - 30-55 кВт). В залеж­ності від схеми скрепування можуть бути застосовані двох- або трьохбара-банні лебідки. При доставці при скреперуванні застосовуються двохбарабанні скреперні лебідки 30ЛС-2С або 55ЛС-2С.

Далі руда по рудоспусках потрапляє на відкаточний горизонт системи ВШТ. Вагони електровозної відкатки завантажуються безпосередньо з люків

або за допомогою живильників. Головним чином, використовуються вібра­ційні живильники типу ВДПУ, ВВДР, ПВУ та АШЛ. Принцип роботи живи­льників базується на тому, що під дією вібрації руда стає плинною і перемі­щується в заданому напрямку.

Для транспортування гірничої маси по основним відкаточним виробкам застосовують вагонетки типу ВГ - 4,5. Єдиний недолік цих вагонеток - спосіб розвантаження шляхом перекидання вагонетки, що потребує наявності додат­кового механізму - кругового перекидача, який встановлюється на біляствольному дворі.

Для переміщення вагонеток з гірничою масою до біляство­льного двору використовують контактні електровози типу К14, К14М з ма­ксимальною вагою зчеплення 140 кН.

Вагонетки розвантажуються в круговому перекидачі типу ОК або ОКЗ. Гірнича маса накопичується в приймальному бункері, потім через ваги і доза­тор гірнича маса завантажується у скіпи і видається на поверхню на подальший рівень обробки до товарного вигляду.

1.4 Шахтні стаціонарні установки

1.4.1 Підйомні установки

Стволи призначені для підйому руди, виконання допоміжних операцій, спуску-підйому людей, для подання свіжого повітря. По стволам прокладені водопровідні, водовідливні, повітряні труби та кабелі.

В стволі №1 розташовані: двоповерхова кліть з противагою місткістю 80 чоловік, два скіпи вантажопідйомністю 25 тонн кожен; оснащений клітьовим підйомним пристроєм типу ЦШ - 5-4-2-9 потужністю 1000кВт. Габарити кліті в плані 6,5 х 1,58м. Корисна площа двох поверхів -14,4м . Кліть розрахована на підйом в нижньому поверсі однієї вагонетки типу ВГ-4,5, вантажопідйомністю 10т. До підвіски прийнято 4 головних канати Ø 42мм.

Для врівновішування системи прийняті 2 плоских гумо-тросових каната, відстань між канатами 300мм. Скіпова підйомна установка багатоканатна з машиною типу ЦШ 5х4А потужністю 2250кВт. В стволі №2 розташована кліть з противагою. Оснащений підйомним пристроєм типу МК-5х4Р-4. До навіски прийнято 4 головних канати Ø 42мм та для врівноваження системи - 3 плоских гумотросових канати. Відстань між канатами 300мм.

Ствол шахти "Нова" обладнаний: Скіповою підйомною установкою з підйомною машиною ШПМ 1x5x4,4 потужністю 2х1350кВт. До навісу прийняті скіпи вантажопідйомністю 8т.

Клітьова підйомна установка обладнана однією двоповерховою кліттю з противагою. Габарити кліті в плані 1,64 х 3,5м. Корисна площа підлоги двох поверхів 9,0м2.

Кліть розрахована на підйом на нижньому поверсі однієї вагонетки типу ВГ-2,2 вантажопідйомністю 5,0т. Головні канати Ø 28мм - 4 шт.

Підйомна установка багатоканатна спеціальна. До навісу прийняті 4 головних каната.

Ствол призначений для видачі породи, виконання допоміжних операцій, спуску-підйому людей, подання свіжого повітря.

Ствол шахти "Північно-Вентиляційна" обладнаний клітьовою підйомною установкою з однією двоповерховою кліттю з противагою. Габарити кліті в плані 3700 х 1440мм. Корисна площа поверхів 9,77м . Кліть розрахована на підйом в нижньому поверсі однієї вагонетки типу ВГ-2.

Підйомна установка багатоканатна типу МК3,25х4. До навіски прийнято 4 головних канати Ø 28мм, та для врівноваження системи З плоских гумотросових канати типу РТК-120x28.

Ствол призначений для видачі повітря з шахти та являється запасним механізованим виходом на денну поверхню.

Шахта „Північна-Вентиляційна" обладнана вентилятором ВЦ-5 продуктивністю 350м /хв.