Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ver2.8.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
377.69 Кб
Скачать

1.4.2 Водовідливні установки

Першим з найбільш енергоємних технологічних процесів є відкачка води на поверхню. Річний приплив води по шахті складає приблизно 8000м .

Шахтні води відрізняються значною мінералізацією і відносяться до агресивних натріево-хлоридних і натрієво-хлоридно-сульфатних водах, непридатним для технічних цілей. Крім того, в шахтній воді міститься у зваженому стані значна кількість кварцово-рудної речовини, що додає воді специфічний червоно-малиновий колір.

На шахті прийнята ступінчаста схема перекачки води на поверхню. Шахта обладнується головними і допоміжними водовідливними установками і насосними установками для відкачки води з окремих виробок.

Головні водовідливні установки шахт обладнуються не менш ніж трьома відцентровий насосами. Продуктивність кожного з насосів вибирають такий, щоб нормальний добовий приток міг бути відкачені одним насосом протягом 20 годин. Під час нормальної притоки води робочі насоси для більш рівномірного розподілу роботи і поліпшення умов їх експлуатації працюють по 10 годин за добу кожний.

Водозбірники звичайно складаються з одного довгого виробки, розділеного упоперек бетонною стінкою на дві частини, кожна з яких з’єднуються з розподільним колодязем насосної установки, або з двох паралельних виробок. Водозбірники розташовуються поблизу насосної камери, паралельно білястволовому двору, на 3,5 - 4,5м нижче його підошви і сполучаються з ним одним, а частіше двома ходками, що служать для стоку шахтної води, а також для очищення водозбірників.

Місткість водозбірників головного водовідлива розраховується на 8-І0-годинний приток води по шахті.

Перетин водозбірників в середньому 10-12м , довжина 70-100м і більше.

Застосування ступінчастої схеми відкачки води визначило наявність на нижчележачих горизонтах допоміжних водовідливних установок, які а залежність від притоки води обладнують двома або трьома насосами.

У рудових насосних установках застосовують стальні безшовні гарячекатані труби по ГОСТ 8732-78; нормальна довжина труб від 4 до 12,5м, внутрішній діаметр 100 - 250мм.

Звичайно, насосні установки обладнують двома ставами нагнітальних труб: робочим і резервним.

Головні водовідливні установки розташовані на горизонтах 472м, 792м, 1270м. Зумпфовий водовідлив шахта «Нова» має дві насосних установки з насосами ВНС 38 - 220 і ЗКС 5 х 60, діаметр трубопроводів - 219мм.

Всі трубопроводи з відкачки підземних шахтних вод розташовані в північному стволі шахти «Гвардійська» і стволі шахти «Нова».

1.4.3 Вентиляторні установки

На шахті «Гвардійська» прийнята прийнята флангова система провітрювання. Надходження сжатого повітря по південному № 1 і північному №2 стволі шахти «Гвардійська» до ствола шахти «Нова».

Поступаючє повітря, через руддвори і квершлагі провітрювальних горизонтів, розподіляється по північному і південному крилам шахтного поля діючих очисних і підготовчих блоків.

Всі розвідницькі, гірничопідготовчі і нарізні виробки провітрюються за рахунок загальношахтної дисперсії. В тих випадках, коли провітрювання загальношахтнім струменем недостатнє, при провітрюванні гірничих виробок використовують забійні вентилятори ВМ-200.

Головна вентиляційна установка обладнана вентиляторами ВЦ 5 з діаметром робочого колеса 5м і продуктивністю 250 м3/с.